Un şofer beat i-a impresionat pe judecători cu greutăţile prin care a trecut în viaţă. Unde i s-a înfundat, în final?

marți, 28 noiembrie 2023, 21:35
2 MIN
 Un şofer beat i-a impresionat pe judecători cu greutăţile prin care a trecut în viaţă. Unde i s-a înfundat, în final?

Ce a iertat o instanţă, nu a mai cruţat a doua. Prins băut la volan, un şofer a fost iertat de Judecătorie, magistraţii fiind impresionaţi de greutăţile vieţii acestuia. Mai puţin miloşi au fost magistraţii Curţii de Apel, care au admis apelul procurorilor.

 

Constantin I. a fost oprit de poliţişti pe când cobora Sărăria, la volanul unui automobil Kia. Alcooltestul a indicat o concentraţie a alcoolului de 0,41 grame pe litrul de aer expirat. Retroactiv, alcoolemia calculată a fost de 1,05‰. Trimis în judecată pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, Constantin I. a explicat că băuse acasă două beri, cu un prieten. Fusese însă chemat la serviciu, iar apoi fusese sunat de sora sa. Aceasta îi spusese că trebuie să meargă la domiciliul părinţilor, în Tătăraşi, pentru a le da medicamente şi a-i hrăni. Mama lui Constantin I. nu se putea deplasa, iar tatăl său suferea de demenţă.

Şoferul nu provocase niciun accident şi nici nu mai fusese prins băut, aşa că nici procurorii nu au insistat pentru a obţine o pedeapsă severă. Dimpotrivă, ei au propus o pedeapsă cu amânare, care i-ar fi lăsat şoferului cazierul curat. La rândul lor, judecătorii au apreciat că şi amânarea pedepsei ar fi prea mult, pentru că această instituţie presupune supravegherea pe o durată de doi ani. Ca urmare, magistraţii au renunţat la aplicarea vreunei pedepse.

Această soluţie a fost considerată totuşi prea blândă de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie, care au contestat sentinţa. Ei au propus fie aplicarea unei amenzi penale, fie o pedeapsă cu amânarea executării. Spre această soluţie s-au orientat şi magistraţii Curţii de Apel, care au optat pentru o pedeapsă de 8 luni de închisoare, dar cu amânarea executării ei pe durata unui termen de încercare de 2 ani. „Faptul că nu au rezultat alte pagube materiale sau vătămarea sănătăţii altor persoane participante la trafic este irelevantă, întrucât infracţiunea comisă de inculpat şi analizată în speţă este una de pericol, care, în speţă, în raport de împrejurările prezentate, este unul ridicat”, şi-au explicat judecătorii decizia. Sentinţa Curţii de Apel este definitivă. 

Comentarii