Un student de la USV şi-a cumpărat 32 de struţi şi visează să ajungă printre cei mai mari crescători din ţară

marți, 21 noiembrie 2023, 02:50
4 MIN
 Un student de la USV şi-a cumpărat 32 de struţi şi visează să ajungă printre cei mai mari crescători din ţară

O afacere proprie reprezintă visul oricărui student, dar câţi au curajul să crească o pasăre gigant ? Sebastian Buta, un tânăr în vârstă de 20 de ani, student la Facultatea de Agricultură USV Iaşi în anul II, a găsit o soluţie pentru ferma de familie din judeţul Vaslui – struţii.

Investiţia a fost pornită anul acesta în toamnă de la zero. „Pe un singur pui am dat 120 de euro. Apoi am tot cumpărat. Momentan nu produc cu ei, peste un an când o să facă ouă, şi da o să vând pui, ouă şi carne, eventual şi coji de ou pentru decoraţiuni”, a declarat Sebastian.

Pasiune transformată în afacere

Tânărul administrează împreună cu familia o fermă vegetală, pe raza comunei Găgeşti. După luni în care a studiat despre struţi, acesta a constatat că este o afacerea de viitor, cu mari perspective.

„Afacerea cu struţi a început la finalul toamnei 2023, când am luat hotărârea cu tatăl meu să facem altceva. A fost o adevărată provocare, care în prezent a devenit totul, plăcere, dedicare”, a declarat Sebastian Buta.

Business-ul cu struţi, aşa cum precizează chiar Sebastian, este o afacere de viitor cu o piaţă foarte receptivă, specifică oricărui inginer agronom.

„Am cumparat 32 de pui la vârsta de o lună, la preţul de 120 €. Acum avem 32 de struţi şi ţintesc atât piaţa cărnii, cât şi vinderea de pui. Facultatea mă ajută foarte mult pentru că administrez şi ferma vegetală şi doresc şi accesarea de Fonduri Europene în viitor! Întreţinerea struţilor este destul de uşoară, doar că până la vârsta de 3 luni necesită o îngrijire mai deosebită şi pe tot parcursul vieţii trebuie să respecţi reţeta de furajare, dacă se doreşte un randament maxim”, a adăugat studentul.

Preţul unui ou poate ajunge la 100 de lei

Femelele încep reproducerea la vârsta de doi ani, iar sezonul de reproducere începe în primavară şi durează până în septembrie. Astfel, preţul unui ou poate ajunge şi la 100 de lei.

„În timpul sezonului de reproducere, putem colecta de la fiecare familie un ou la 24-48 de ore. Preţul unui ou variază între 80-100 lei şi coaja oului 50 de lei, care se foloseşte pentru decoraţiuni. Preţul cărnii variază între 60-100 lei/kg. Orice început este greu, dar nu şi imposibil, eu pariez pe struţ 100% pentru că îi ştiu potenţialul şi treptat i-am învăţat stilul de viaţă, care este diferit de restul animalelor. O alimentaţie corectă, bine pusă la punct, un spaţiu suficient de mare şi dragostea pentru aceste splendide păsări, face mai mult decât rentabilă afacerea cu struţi”, a menţionat Sebastian.

Mai mult, în ceea ce priveşte viitorul, fermierul visează să ajungă cel mai mare crescător de struţi din România.

„Piaţa este una în creştere de la an la an, carnea are proprietăţi deosebite, cum ar fi: Vitamina E, fier şi Omega 6. Sunt mulţumit de ce fac în prezent şi în viitor mi-am propus să ajung printre cei mai mari crescători de struţi din ţară (visul meu pornit la 20 de ani). Sunt convins că în 3-4 ani o să realizez tot ce mi-am propus”, a precizat acesta.

Struţul sau „pasărea-cămilă”

O familie reproducătoare costă în medie 2000-2.500€, astfel că următoarea perioadă Sebastian are în plan şi achiziţionarea de trei familii reproducătoare şi formarea de noi familii din exemplarele pe care le deţine. La aproximativ 2,7 m înălţime şi cântărind până la 140 kg, struţul este cea mai înaltă şi mai grea dintre păsări, având cel mai mare ou.

„Ştiu că am o vârstă destul de fragedă, majoritatea merg în cluburi în weekend, însă eu prefer să merg acasă să muncesc pentru viitorul meu şi în timpul săptămânii sunt implicat la USV, facultatea iubită de mine. Anul viitor am în plan achiziţia de 3 familii reproducătoare şi formarea de familii din exemplarele pe care le deţin. E o afacere ce necesită timp, 2-3 ani de investiţii pentru a ajunge la rezultatul dorit, dar răbdarea mă reprezintă. Îmi doresc ca în viitorul apropiat să pun în practică toate tehnologiile învăţate pe parcursul studiilor. Viitorul sună bine, dacă ai încredere în forţele proprii şi faci totul din pasiune”, a susţinut Sebastian.

Comentarii