Un student ieşean şi-a dat licenţa de pe patul Spitalului de Neurochirurgie. A predat lucrarea, apoi a fost operat pe creier

vineri, 21 iulie 2023, 01:50
3 MIN
 Un student ieşean şi-a dat licenţa de pe patul Spitalului de Neurochirurgie. A predat lucrarea, apoi a fost operat pe creier

Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie au tratat un caz special: un tânăr student de 22 de ani a ajuns la spital cu dureri de cap şi tulburări de comportament. Descoperirea de la RMN i-a surprins şi pe specialişti: o tumoră foarte mare, de 9 centimetri, îi apăruse în zona lobilor frontali. Deşi benignă, nu era o manifestare a vreunei forme de cancer, dimensiunea şi poziţionarea puneau în pericol viaţa tânărului.

„S-au manifestat dureri în zona ochilor. Simţeam că se umflă ca cepele. După a înaintat durerea către zona cervicală. Aveam stări de greaţă în timpul somnului. Am aflat că sufăr de o tumoare pe creier. Vedeam tulbure înainte acum văd bine. M-am stresat foarte tare şi mulţumesc mult de tot medicilor”, a spus tânărul într-un material publicat pe Spitalul de Neurochirurgie.

Când a auzit diagnosticul din partea medicilor, însă, tânărul nu a vrut să se opereze imediat. A insistat să îşi susţină întâi examenul de licenţă pentru a absolvi cursurile Facultăţii de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI). Şi a reuşit să facă acest lucru: şi-a dat licenţa chiar de pe patul de spital.

De cum a terminat, medicii au început alte investigaţii amănunţite şi l-au supus unei serii de intervenţii chirurgicale pentru eliminarea completă a tumorii. În momentul de faţă, acesta se află în perioada de recuperare, a rămas fără simptomele dinaintea internării şi se simte mult mai bine.

Conf.dr. Lucian Eva, managerul unităţii medicale şi chirurgical care a condus echipa ce i-a salvat viaţa tânărului, a explicat că tumora invada vase importante de la nivelul creierului şi că intervenţia nu a fost deloc uşoară.

„Supus unor investigaţii laborioase, inclusiv unui tratament de închidere a vaselor preoperatorii care ţineau acea tumoare, ceea ce noi numim embolizare preoperatorie, ulterior a fost supus unei intervenţii chirurgicale. Am realizat o rezecţie totală a acestei tumori, fiind o tumoare benignă. Pacientul este bine în momentul de faţă, urmează câteva zile de recuperare şi se va reintegra social în siguranţă”, a declarat conf.dr. Lucian Eva.

Managerul însă atrage atenţia asupra faptului că sunt din ce în ce mai mulţi tineri care se adresează spitalului cu probleme neurologice şi cu tumori de dimensiuni mari. În luna mai, un tânăr de 37 de ani, care lucrează în domeniul IT, a venit la unitatea medicală la fel, cu dureri de cap şi unele tulburări de comportament şi amorţeli.

Medicii i-au îndepărtat o tumoră aflată într-o poziţie greu de ajuns, existând riscul de complicaţii severe. Tânărul le-a povestit medicilor că totul a început cu o serie de amorţeli uşoare şi alte probleme în zona capului, care l-au făcut să meargă la un control oftalmologic. Acolo, în timpul examinării fundului de ochi, medicii au observat ceva în neregulă, au solicitat investigaţii amănunţite, iar rezultatele au arătat o formaţiune care s-a dovedit a fi o tumoare benignă.

„Sunt din ce în ce mai mulţi tineri cu probleme şi cu tumori, am mai spus acest lucru. Acest lucru este probabil datorat unei vieţi stresante, utilizării tehnologiei şi mă refer la telefoanele mobile. Faptul că au o viaţă dezorganizată îi face să se adapteze mai greu stresului. Mai mult decât atât, şi posibilităţile de explorare imagistică astăzi sunt mult mai uşor accesibile decât acum câţiva ani şi atunci aceste leziuni sunt depistate mult mai uşor. Uneori în faze incipiente, şi pot fi tratate şi vindecate, uneori în faze avansate, care pot fi tratate sau parţial tratate în funcţie de tipul de patologie”, a mai spus conf.dr. Lucian Eva. 

CITEȘTE ȘI: Un tânăr IT-ist şi-a descoperit o tumoră de 7 cm în spatele unui ochi. Creierul se adaptase, dar riscul de complicaţii era foarte mare

Comentarii