Un studiu sugerează că dacă beți cafea puteți trăi mai mult (P)

vineri, 20 august 2021, 09:04
4 MIN
 Un studiu sugerează că dacă beți cafea puteți trăi mai mult (P)

Cofeinizate, decofeinizate, instantanee – chiar și 8 căni pe zi – toate tipurile de cafea par să contribuie la scăderea riscului de a muri mai devreme, potrivit noilor cercetări.

Dacă sunteți un iubitor de cafea, noile cercetări vă pot înveseli ziua. În cel mai mare studiu de acest gen, oamenii de știință de la Institutul Național al Cancerului și Institutul Național de Sănătate au descoperit că, cu cât o persoană consumă mai multă cafea, cu atât poate trăi mai mult.

„Am observat o asociere inversă pentru consumul de cafea cu mortalitatea, inclusiv pentru consumul de cafea filtrată, instant și decofeinizată”, spune autorul principal Erikka Loftfield, dr., Cercetător la Divizia de Epidemiologie și Genetică a Cancerului de la Institutul Național al Cancerului din Rockville, Maryland.

Pe baza datelor despre aproape jumătate de milion de britanici, studiul, publicat în JAMA Internal Medicine, a raportat că cei care se bucurau de o ceașcă de cafea pe zi aveau un risc cu 8% mai mic de deces timpuriu, în timp ce cei care beau 8 sau mai multe căni pe zi și-au redus riscul cu 14%, comparativ cu cei care nu au băut cafea.

Cercetările anterioare au constatat că consumul de cafea poate ajuta la protejarea împotriva cancerului și a bolilor de inimă. Așadar, poate fi momentul potrivit să investiți într-un espressor (“expresor”) de cafea mai bun.

Din ce în ce mai multe dovezi arată că, cafeaua poate fi sănătoasă

În timp ce studiul este limitat de faptul că este strict observațional și nu un studiu clinic bazat pe participanți selectați aleatoriu, dr. Loftfield spune că cercetarea contribuie la un număr tot mai mare de investigații științifice care arată că cafeaua poate avea efecte benefice asupra sănătății.

„Cercetările din ultimii 10 ani au găsit dovezi bune că consumul de cafea cu moderație reduce riscul de boli de inimă, diabet (tip 2), accident vascular cerebral și boala Parkinson, printre alte afecțiuni”, spune Sarah Samaan, MD, cardiolog la Baylor Scott & White Legacy Heart Center din Plano, Texas și autorul celor mai bune practici pentru o inimă sănătoasă. „Acest studiu este deosebit de puternic, deoarece include peste 500.000 de participanți.”

Samaan, care nu a fost implicat în studiu, observă că o descoperire surprinzătoare aici este că chiar și cei care beau multă cafea par să aibă un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor de inimă și a cancerului, în timp ce unele studii mai mici au sugerat că consumul a mai mult de 3 căni pe zi poate fi contraproductiv pentru sănătatea inimii.

Subiecții din studiul observațional actual au avut o vârstă medie de 57 de ani și au fost urmăriți pe parcursul a 10 ani. În acest timp, 14.255 au murit. Loftfield și colegii ei și-au bazat concluziile pe date demografice, stil de viață și date genetice. Aceștia au evaluat potențiali factori de confuzie, inclusiv fumatul, consumul de alcool, consumul de ceai, rasa, nivelul de educație, activitatea fizică și indicele de masă corporală (IMC).

Loftfield spune că a fost oarecum surprinsă să constate că diferențele genetice care afectează metabolismul cofeinei nu au variat rezultatele.

Unii oameni procesează cofeina în corpul lor mai lent sau mai repede în funcție de genele lor.

Autorii au menționat că mai multe studii anterioare au sugerat că consumatorii de cafea cu gene care afectează metabolismul cofeinei pot avea un risc crescut de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, această nouă cercetare a constatat că variantele genetice pentru metabolismul cofeinei nu au prezentat nicio diferență, în ceea ce privește longevitatea.

Samaan subliniază că nu cofeina pare să scadă riscul de mortalitate. "Nu există dovezi aici că ieșirea și cumpărarea de băuturi energizante sau pastile de cofeină este sigură sau benefică", spune ea. Samaan își menține, de asemenea, îngrijorarea cu privire la efectele consumului de 8 sau mai multe căni pe zi.

„Majoritatea oamenilor nu s-ar simți bine să bea atât de mult și cu siguranță nu aș recomanda-o”, spune ea. „Tremuratul, anxietatea, insomnia și GERD (boala de reflux gastroesofagian) s-ar putea să nu vă omoare, dar ar putea avea un efect semnificativ asupra calității vieții.”

Autorii studiului indică faptul că componentele cafelei care nu sunt legate de cofeină pot fi în spatele asociațiilor inverse dintre cafea și mortalitate.

„Există mai mult de o mie de compuși chimici în cafea, inclusiv diferiți antioxidanți, precum și substanțe care pot afecta inflamația și metabolismul energetic”, spune Loftfield.

Potrivit lui Samaan, antioxidanții din cafea pot reduce nu numai inflamația, ci și îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și ajută la normalizarea funcției vaselor de sânge din inimă și alte organe.

Autorii studiului au concluzionat că concluziile lor oferă o asigurare suplimentară al faptului că consumul de cafea poate face parte dintr-o dietă sănătoasă. „Pentru persoanele care se bucură de o ceașcă bună de cafea și care nu au efecte secundare, cum ar fi refluxul acid, ritmul cardiac rapid sau anxietatea cu cafeaua, vă puteți bucura de ceașca de dimineață cu conștiința curată”, spune Samaan.

Comentarii