Un tânăr aşteaptă despăgubiri după 5 ani de la producerea unui accident

sâmbătă, 12 iunie 2021, 01:50
3 MIN
 Un tânăr aşteaptă despăgubiri după 5 ani de la producerea unui accident

Un grav accident produs în urmă cu 5 ani încă mai produce efecte. Un autocar ce transporta copii participanţi la un festival folcloric, s-a răsturnat după ce s-a izbit de un parapet din beton. Patru dintre cei 30 de pasageri ai autocarului au decedat, inclusiv un copil. Unul dintre supravieţuitori încă încearcă să depăşească trauma provocată de tragedie. Pe rolul instanţelor ieşene se află un dosar care vizează plata unor daune morale care să compenseze această traumă.

La jumătatea lui aprilie 2016, ansamblul de dansuri populare "Hora Moldovei"din cadrul Palatului Copiilor trebuia să participe la Festivalul Internaţional de Folclor de la Arad. Intrat în judeţul Braşov, autocarul a oprit la popasul de pe dealul Perşani, pentru masă.

Aproape imediat după plecare, la poalele dealului, şoferul a pierdut controlul volanului, iar autocarul s-a izbit violent de parapetul care despărţea sensurile de mers şi s-a răsturnat.

Conform rezultatelor anchetei, şoferul nu şi-a adaptat viteza la condiţiile de drum, respectiv o curbă deosebit de periculoasă. În urma accidentului, şoferul, rezerva acestuia, dirijorul ansamblului şi unul dintre copii au murit pe loc.

Aflat pe prima banchetă din dreapta, Cristinel V. s-a trezit "brusc pe asfalt, printre cioburi, în dreapta sa fiind organele şoferului zdrobit între autocar şi parapet", după cum avea să povestească ulterior.

Deşi a avut nevoie de doar 6-7 zile de îngrijiri medicale, Cristinel V. a fost puternic afectat din punct de vedere psihologic, după cum a arătat o expertiză de specialitate.

Nu a mai reuşit să se concentreze la învăţătură, căzând examenul de bacalaureat, mult timp a evitat să se mai urce în mijloacele de transport în comun, prezintă episoade depresive, are în continuare coşmaruri, suferă de insomnie, a devenit anxios, introvertit şi uşor iritabil. Tânărul a solicitat în instanţă despăgubiri de 15.000 euro de la Asirom SA, societatea la care era asigurat autocarul.

Magistraţii Judecătoriei au constatat că, date fiind circumstanţele accidentului, vinovăţia şoferului nu poate fi pusă la îndoială. Aceasta a fost de altfel şi concluzia la care ajunseseră procurorii care au anchetat cazul.

Societatea de asigurări era responsabilă de eventualele daune civile. Singura problemă a judecătorilor a constat în aprecierea sumei ce ar urma stabilită ca despăgubire şi aprecierea măsurii în care suferinţele acuzate de tânăr se datorează accidentului şi nu altor factori.

"Instanţa consideră că probele administrate nu sunt suficiente pentru a fundamenta concluziile că viaţa profesională a reclamantului este definitiv compromisă, ori compromisă într-o foarte mare măsură, ori că acesta a ratat examenul de bacalaureat din cauza stării de după accident. Fără a exclude, la nivel de principiu, posibilitatea ca aceste consecinţe să se poată produce în urma unui asemenea accident, se va reţine că acest aspect nu a fost probat în speţă, aprecierile martorilor sub acest aspect fiind speculative şi subiective. Astfel, consecinţe de o asemenea magnitudine pot şi trebuie să fie dovedite cu alte mijloace de probă, având un caracter tehnic", au spus magistraţii, care au apreciat totuşi că celelalte probleme ale tânărului pot fi atribuite accidentului.

Judecătoria a stabilit despăgubiri în valoare de 8.000 de euro. Cuantumul daunelor morale poate fi schimbat la nivelul Tribunalului, pe rolul căruia a intrat apelul depus de Asirom SA.

Comentarii