Uniunea Europeană îi dă un ultimatum Marii Britanii cu privire la acordul de Brexit

luni, 28 ianuarie 2019, 17:52
1 MIN
 Uniunea Europeană îi dă un ultimatum Marii Britanii cu privire la acordul de Brexit

Uniunea Europeană a transmis prim-ministrului britanic Theresa May că un plan de rezervă care să rezolve problema graniţei dintre Republica Irlandeză şi Irlanda de Nord va trebui, obligatoriu, să fie inclus în orice fel de acord de Brexit.

Mesajul Uniunii cu privire la aşa-numitul „backstop” a venit cu doar nouă săptămâni înainte de producerea efectivă a Brexitului (programat pentru dată de 29 martie 2019). Cu toate acestea, un acord între cele două părţi nu există încă, neștiind-se cu certitudine nici măcar dacă Marea Britanie chiar va părăsi Uniunea.

Subiectul graniţei dintre Republica Irlandeză (stat-membru UE) şi Irlanda de Nord (teritoriu britanic) este unul intens dezbătut în Marea Britanie. Existând şi factori politici din Marea Britanie, precum fostul ministru de externe Boris Johnson, care nu susţin ideea unui „backstop”. Asta deşi fără un "backstop", Marea Britanie s-ar afla în situaţia de a încălca Acordul de la Belfast (aşa-numitul "Acordul din Vinerea Mare"), semnat chiar de către Marea Britanie. Iar prin acesta, au fost eliminate controalele vamale între Republica Irlanda şi Irlanda de Nord. 

b1.ro

Comentarii