Unui bărbat gelos judecătorii i-au contopit pedepsele încasate pentru că şi-a hărţuit fosta iubită

miercuri, 24 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Unui bărbat gelos judecătorii i-au contopit pedepsele încasate pentru că şi-a hărţuit fosta iubită

Părăsit de iubită, un ieşean a şi hărţuit-o săptămâni la rândul, pentru a o împiedica să se vadă cu altul. Amorezul a ajuns până la a-i cere să deschidă larg uşa, pentru a se asigura că nu se mai află nimeni în apartament. Bărbatul a ajuns în cele din urmă în faţa judecătorilor, care au considerat însă că poate fi lăsat în libertate.

Andrei Boancă şi D.C. trăiseră împreună timp de un an şi jumătate, într-un apartament din Târgu Frumos. Gelozia excesivă a bărbatului şi controlul excesiv pe care acesta înţelegea să-l aibă asupra tinerei a făcut-o pe aceasta să rupă relaţia şi, în cele din urmă, să solicite emiterea unui ordin de protecţie împotriva fostului iubit. În noiembrie 2020, lui Boancă i s-a interzis să se mai apropie la mai puţin de 50 de metri de D.C. ori să ia legătura cu aceasta în orice mod. Cu toate acestea, în perioada 29 decembrie 2020 – 23 ianuarie 2021, bărbatul a contactat-o în repetate rânduri prin intermediul aplicaţiilor de comunicare la distanţă. Era deranjat de posibilitatea ca femeia să-şi găsească alt partener şi voia să afle dacă nu cumva D.C. se vede cu altcineva. În total, au fost reţinute ulterior 13 situaţii în care Boancă încălcase ordinul de protecţie.

Hărţuirea a culminat pe 23 ianuarie 2021, când D.C. se întorcea de la cumpărături, având în mână două pahare de cafea. Boancă o urmărise şi s-a apropiat de ea, întrebând-o cu cine urmează să bea cafeaua. Femeia a reuşit să se îndepărteze, ajungând acasă. Pe parcursul zilei însă, Boancă a contactat-o repetat pe telefon, spunându-i că va sta la uşa ei, pentru a vedea dacă vine cineva să o viziteze. Ba chiar a bătut la uşa lui D.C., iar când aceasta a deschis, i-a cerut să deschidă mai tare uşa pentru a vedea dacă nu cumva este un bărbat în casă. Speriată, tânăra a închis uşa şi, întrucât bărbatul continua să ciocănească, a sunat la 112. La faţa locului s-a prezentat un echipaj de jandarmi care l-a găsit pe Boancă, la alt etaj.

Abia în septembrie 2022, dosarul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani a fost înaintat instanţei. Boancă a fost acuzat de nerespectarea ordinelor de protecţie, faptă pedepsită cu închisoarea pe un termen cuprins între 6 luni şi 5 ani. Inculpatul şi-a recunoscut fapta, susţinând însă că nu voise să o sperie pe D.C. Recunoaşterea faptei i-a adus lui Boancă o reducere cu o treime a limitelor pedepsei. Judecătorii au ţinut cont şi de caracterizările depuse la dosar, în care se menţionau activităţile de voluntariat ale lui Boancă în cadrul unui azil de bătrâni, ca şi de cei trei ani care trecuseră şi în care tânărul părea că s-a liniştit.

Boancă a fost condamnat la un an şi patru luni de închisoare. Nu era prima oară însă când ajungea în faţa judecătorilor. În decembrie 2022, el mai fusese condamnat o dată, cu suspendare, tot pentru hărţuirea lui D.C. Cele două condamnări au fost contopite, rezultând o pedeapsă finală de un an şi 10 luni de închisoare. Şi executarea acestei pedepse a fost suspendată de judecători, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. 

Comentarii