Unul dintre tâlharii care jefuiau bătrâni cere clemenţa Înaltei Curţi

joi, 04 martie 2021, 02:50
2 MIN
 Unul dintre tâlharii care jefuiau bătrâni cere clemenţa Înaltei Curţi

Individul face parte dintr-o bandă care a lăsat mai mulţi bătrâni fără agoniseala de o viaţă.

Un tâlhar ieşean îşi încearcă norocul la cea mai importantă instanţă a ţării. Cristian Petrea a înaintat un recurs în casaţie, după ce a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru că, în complicitate cu alţi patru, a jefuit mai mulţi bătrâni din mediul rural în cursul anului 2018.

Cei cinci pretindeau că vor să cumpere cartofi, vin sau alte produse, pretext sub care abordau viitoarele victime. După ce se înţelegeau asupra preţului şi a cantităţii, se ofereau să plătească, înmânând victimei o bancnotă de 500 de lei, cu o valoare mult superioară celei a produselor achiziţionate. Când victima intra în casă după rest, unul dintre tâlhari o urmărea, identificând locul unde-şi ţinea banii. Ulterior, pe când victima discuta ultimele detalii cu ceilalţi, opera furtul. În acest mod, cei cinci au furat 67.300 de euro şi 210.000 lei de la un sătean din Şcheia, de la care se oferiseră să cumpere 100 kg de cartofi la preţul de 1 leu/kg. De la un octogenar din Potângeni-Movileni au furat 5.000 de lei, în timp ce acesta le turna 20 de litri de vin în sticle. Iniţial, abordaseră o femeie de la care voiseră să cumpere ba găini, ba cupoane de tren, fiind însă refuzaţi. De la o altă victimă, furaseră o geantă de pânză în care se găseau 44.300 de euro şi 110.000 lei. Doar o mică parte din banii furaţi au putut fi recuperaţi de la tâlhari.

Dintre tâlharii condamnaţi, doar Petrea a apelat la recursul în casaţie pentru a obţine o sentinţă mai favorabilă. Recursul în casaţie reprezintă o cale extraordinară de atac care poate fi invocată în condiţii deosebit de restrictive, de genul compunerii ilegale a instanţei, lipsei avocatului sau a inculpatului, condamnarea pentru o faptă neprevăzută de legea penală sau folosirea unor probe care nu trebuiau administrate. Dacă recursul în casaţie este admis, inculpatul este achitat sau se dispune rejudecarea cazului.

Comentarii