UPDATE – Am ajuns sau nu în judeţ la populaţia de 1 million de locuitori? Şefii de la Statistică nu cred, dar asigură că până în vară vom fi

sâmbătă, 09 decembrie 2023, 02:50
3 MIN
 UPDATE – Am ajuns sau nu în judeţ la populaţia de 1 million de locuitori? Şefii de la Statistică nu cred, dar asigură că până în vară vom fi

Încă de acum trei ani, mesajele politicienilor numeau Iaşul „judeţul cu un milion de locuitori”, ceea ce ar face ca Iaşul să fie, astfel, cel mai mare judeţ din ţară, după capitală. 

UPDATE: Un calcul statistic riguros care arată că mai avem foarte puțin până la 1.000.000

“Potrivit datelor INS/DJS Iaşi, populaţia judeţului Iaşi încă nu a ajuns la un milion de persoane

Statistica oficială lucrează cu doi indicatori când vine vorba despre efectivului populaţiei: 1) populaţia după domiciliu (după actele de identitate) şi 2) populaţia rezidentă (stabilă).

Populatia dupa domiciliu la data de 1 iulie/1 ianuarie a anului de referinta reprezinta numarul persoanelor cu cetatenie romana si domiciliu pe teritoriul Romaniei, delimitat dupa criterii administrativ-teritoriale. Dacă vom consulta baza de date a INS – TEMPO Online vom afla că populaţia după domiciliu a judeţului Iaşi, la 1 iulie 2023, era de 991.386 persoane. Însă, nu toate aceste persoane sunt prezente în judeţ. Este vorba despre oameni plecaţi în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni (migraţie externă temporară) sau în alte judeţe.

În ceea ce priveşte cel de-al doilea indicator, populaţia rezidentă (stabilă) reprezintă totalitatea persoanelor cu cetatenie romana, straini si fara cetatenie, care au resedinta obisnuita pe teritoriul Romaniei. Conform datelor de la RPL realizat anul trecut, populaţia rezidentă a judeţului Iaşi era de 760.774 de persoane.

Populaţia după domiciliu a judeţului Iaşi este gonflată de migraţia basarabeană. E vorba despre basarabeni care îşi fac buletin/ paşaport de Iaşi, deci obţin domiciliu în localităţile judeţului nostru, apoi pleacă mai departe spre ţările dezvoltate economic din Vestul Europei’, scrie pe pagina sa de Facebook, Ciprian Iftimoaei, director adjunct la Direcţia Judeţeană de Statistică Iaşi.

TEXT INITIAL: Totuşi, în 2020 mai lipseau câteva zeci de mii de persoane până la acest prag. Datele statistice arătau că, la 1 iulie, data de referinţă pentru populaţia după domiciliu, în judeţ erau 965.634 locuitori. Criteriul domiciliului duce aproape întotdeauna la un număr de locuitori mai mare decât populaţia rezidentă (stabilă), care este determinată cu exactitate o dată la zece ani, intervalul la care se organizează recensămintele.

Ultima numărătoare oficială a arătat că, la 1 Decembrie 2021, în judeţ aveau rezidenţa – adică nu au lipsit mai mult de 12 luni – ceva mai mult de 760 de mii de locuitori. Dar în vara aceluiaşi an erau în evidenţa autorităţilor locale peste 975 de mii de persoane. Nu e vorba doar de cetăţenii basarabeni stabiliţi aici mai mult sau mai puţin în fizic, cât mai degrabă în documente, ci şi de studenţi şi de angajaţii care nu au renunţat la locuinţele lor din judeţele de unde vin.

Ritmul de creştere a populaţiei după domiciliu a fost în medie de 10-10,5 mii de persoane pe an în ultimul deceniu. În 2013, în tot judeţul locuiau peste 885 de mii de persoane, pentru ca în anul următor numărul să depăşească 900 de mii. La 1 iulie 2023 populaţia domiciliată a fost de 991,3 mii de cetăţeni, cu 6 mii mai mulţi decât anul trecut.

Trece Iaşul de un milion până la sfârşitul anului? Directorul executiv adjunct al Statisticii ieşene, Ciprian Iftimoaei, se îndoieşte că din vară până acum s-ar fi acoperit diferenţa până la un milion. Însă până în vara anului 2024 cu siguranţă va fi atins acest prag. Astfel că declaraţiile politicienilor în pragul alegerilor vor fi avea un grad de veridicitate ceva mai mare decât cele făcute în 2020. 

                                   Cum a crescut în ultimul deceniu numărul persoanelor cu domiciliul în judeţul Iaşi

Comentarii