UPU devine treptat azil. Încă o femeie de care s-a descotorosit familia, abandonată acolo

sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 02:59
2 MIN
 UPU devine treptat azil. Încă o femeie de care s-a descotorosit familia, abandonată acolo

Ineficienţa serviciilor sociale ieşene şi lipsa de voinţă a familiilor în a-şi îngriji bătrânii au transformat Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi într-un adăpost pentru nevoiaşi. La doar câteva zile de când medicii au convins-o pe fata bătrânei de 80 de ani care avea râie să o primească din nou acasă, o altă femeie a fost lăsată în grija medicilor.

Femeia are 64 de ani şi a ajuns la spital după ce o nepoată a anunţat salvarea pentru că aceasta degerase în casa sa din comuna Dagâţa. După ce a fost tratată, niciun membru al familiei nu şi-a arătat interesul de a o lua pe aceasta înapoi acasă. Femeia are, din spusele medicilor, o boala psihică nediagnosticată, aşa că nu le poate explica unde să o ducă şi cine anume o va îngriji după externare.

Nici medicii de la Spitalul de Psihiatrie Socola nu sunt dispuşi să o ia în grijă fără să discute cu un membru al familiei înainte, astfel că aceasta rămâne tot sub supravegherea celor din UPU, deşi femeia nu mai are nevoie de tratament pentru rănile provocate de frig. În urmă cu două zile, un nepot al femeii, din comuna Ţibana, a sunat la spital să se intereseze de starea sa şi a promis că vine să o ia acasă, dar nimeni nu s-a prezentat la unitatea medicală de atunci.

„Noi nu putem să-i diagnosticăm problema psihică, iar Spitalul Socola nu o primeşte fără familie. Am sperat că vine nepotul şi o trimitem cu ambulanţa, dar nu a mai apărut. Poliţia a promis că se implică, că merg şi caută rudele şi le trimit la spital. Sunt singurii care ne-au răspuns pozitiv“, a precizat prof. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Cei din UPU le cer familiilor care au persoane în vârstă cu probleme de sănătate să nu le mai abandoneze în spital, ci să apeleze la servicii specializate dacă nu se mai pot ocupa de ele. De asemenea, în astfel de situaţii, nici centrele sociale ieşene nu par să sară în ajutor spitalului, pentru că acestea nu au niciodată locuri disponibile atunci când sunt contactate, iar pacienţii nu au unde locui până le vine rândul de pe lista de aşteptare, spun cei din UPU.

Comentarii