Caz cutremurător din România reală

Urechile unei fetiţe în vârstă de un an au fost mâncate de porcul din curte

joi, 25 octombrie 2018, 01:50
3 MIN
 Urechile unei fetiţe în vârstă de un an au fost mâncate de porcul din curte

O fetiţă de doar un an şi o lună a ajuns la spital după ce porcul din curte i-a mâncat efectiv urechile. Conform spuselor mamei, fetiţa se afla în grija fraţilor mai mari, în vârstă de doi şi şapte ani, atunci când cea mică a ieşit din casă. 

Porcul, care nu se afla în coteţ, a muşcat-o pe fetiţă de faţă şi mâini. Medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” spun că este vorba despre un caz de gravitate deosebită, urechea stângă fiind complet mâncată, iar la cea dreaptă situaţia fiind aproape identică. „Se va interveni chirurgical, se vor face toate investigaţiile imagistice şi tot ce este necesar la un asemenea caz. Va avea nevoie de antibiotice şi de vaccinuri, sperăm ca, în final, evoluţia să fie bună. Medicul nostru de chirurgie plastică a preluat cazul, însă urechile au fost mâncate în totalitate, pe partea stângă este ca şi cum nu mai există pavilion auricular, iar pe partea dreaptă mai este o rămăşiţă, însă care probabil este compromisă, şi probabil că se va necroza. Este nevoie de intervenţie chirurgicală locală, să se vadă cât de profunde sunt aceste muşcături, în sală, sub anestezie, bilanţul leziunilor este cu totul altul decât într-o primă privire”, a explicat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii.

De asemenea, fetiţa are plăgi muşcate şi pe faţă şi la nivelul degetelor ambelor mâini. Asistentul social al spitalului a discutat în cursul zilei de ieri cu mama copilului, o femeie de 24 de ani, care mai aşteaptă încă un copil, lângă cei patru pe care îi are, fiind însărcinată. Reprezentanţii spitalului susţin că a fost făcută o notă către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi (DGASPC) pentru a fi demarată o anchetă cu scopul de a vedea dacă a fost vorba despre lipsă de supraveghere şi dacă părinţii se fac vinovaţi de cele întâmplate. Medicii se tem pentru moment de eventualitatea declanşării unei infecţii, fiind vorba astfel despre un risc vital la care este expusă fetiţa. „Muşcătura de porc şi cea de om au risc extrem de mare de infecţie, un potenţial de contaminare cu foarte multe bacterii agresive, leziuni care se infectează şi care sunt greu de controlat ulterior. Riscul vital este cel mai important, trebuie stăpânită infecţia, apoi făcută inventarierea leziunilor, să nu existe fracturi, iar partea estetică este ultima. Partea estetică va fi de lungă durată, copilul creşte, se modifică conformaţia capului, dimensiunile urechilor”, a precizat dr. Radu Terinte, managerul unităţii medicale, care este şi chirurg. Medicii din cadrul spitalului susţin că nu s-au mai confruntat cu un astfel de caz, în special fiind întâlnite cazuri de copii muşcaţi de câine.

Aceştia mai spun că oricum fetiţa va rămâne cu semne vizibile în urma traumei suferite. În cursul zilei de astăzi, asistenţii sociali din partea DGASPC se vor deplasa la locuinţa familiei pentru a vedea condiţiile în care familia trăieşte şi pentru a evalua întreaga situaţie. „Asistenta socială din comună cu care s-a discutat, a spus că familia nu este una care să fie cunoscută cu probleme, de violenţă sau de lipsă de supraveghere, fiind totuşi oameni gospodari. Vom vedea însă la faţa locului despre ce este vorba şi ulterior vom vedea care sunt măsurile care se vor lua, dacă este sau nu cazul de luare în plasament în regim de urgenţă a copiilor”, a declarat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC Iaşi. Momentan, copiii rămaşi acasă se află în grija bunicii din partea tatălui. Totodată, cazul a intrat şi în atenţia Poliţiei, fiind deschis şi dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. 

 

 

Comentarii