USR votează bugetul dacă Primăria va realiza 80% din investiţiile propuse

vineri, 11 februarie 2022, 02:50
2 MIN
 USR votează bugetul dacă Primăria va realiza 80% din investiţiile propuse

Amendamentele PSD au fost respinse în comisii. Mihai Chirica va fi la Tribunal, unde se judecă contestaţia acestuia la măsura controlului judiciar.

 

Consilierii locali vor dezbate astăzi proiectul de buget pe anul 2022 în absenţa primarului Mihai Chirica. Suspendat de facto din funcţia de primar, edilul va fi la Tribunal pentru judecarea contestaţiei depuse împotriva măsurii de control judiciar decisă de DNA în dosarul „Flux”. Bugetul a fost deja dezbătut la nivel de comisii, iar consilierii au înaintat peste 170 de amendamente.

Toate propunerile formulate de către PNL şi PMP au fost adoptate în comisii, precum şi câteva solicitări ale USR, în timp ce amendamentele PSD au fost respinse. Bugetul local are o valoare estimată la 1,4 miliarde lei, iar cheltuielile de investiţii sunt prognozate la peste 675 milioane lei. Aprobarea bugetului pare o formalitate: majoritatea constituită în jurul executivului Primăriei, formată din consilierii PNL, PMP şi viceprimarul Cezar Baciu (exclus din USR), având voturile necesare pentru adoptarea proiectului.

În ce condiţii votează bugetul opoziţia politică

Consilierii USR s-au arătat ieri dispuşi să voteze bugetul Iaşului, dar cu o condiţie: executivul Primăriei să-şi asume că vor cheltui, în cea mai mare parte, banii pentru investiţiile prevăzute în buget. „Lansăm o provocare de a semna un protocol de asumare în sensul în care cei din conducerea Primăriei să-şi asume, din ceea ce ei şi-au propus, că vor realiza minim 80% din bugetul de investiţii în 2022. În fiecare an vedem bugete de dezvoltare foarte pompoase, generoase, dar, la final de an, vedem că se execută mai puţin de 40%. Or, noi vrem să ieşim din acest cerc vicios, iar marile probleme şi nevoi ale oraşului să fie rezolvate”, a declarat liderul de grup al consilierilor USR, Răzvan Timofciuc, într-o conferinţă de presă. El a adăugat că, dacă acest protocol va fi asumat dar nu va fi respectat, atunci cei responsabili (primarul şi viceprimarii) trebuie să-şi dea demisia.

Liderul USR a făcut o trecere în revistă şi a unora dintre amendamente pe care le propun la buget: parc pentru industrii creative la Fortus, construirea de parcări Park&Ride la intrările în oraş, suplimentarea sumei pentru modernizarea şos. Bucium, finalizare Planului Urbanistic General, dublarea sumei alocate burselor pentru elevi, implementarea procesului de bugetare participativă şi altele. În total, consilierii USR au înaintat aproape 100 de amendamente, iar 10 dintre acestea au fost aprobate la nivel de comisii de specialitate.

 

 

Comentarii