Vasile Alecsandri și arhivele ieșene (I)

miercuri, 27 iulie 2022, 01:50
1 MIN
 Vasile Alecsandri și arhivele ieșene (I)

Dacă Gheorghe Asachi a fost directorul fondator al Arhivelor Statului Moldovei, Vasile Alecsandri a fost, probabil, cel mai literat director al acestei instituții în secolul al XIX-lea astfel încât, la săbătoarea celor 190 de ani de activitate neîntreruptă a arhivelor, merită a fi pomenit și din această perspectivă.

La fel ca în cazul tuturor celor născuți în prima jumătate a secolului al XIX-lea, data nașterii lui Vasile Alecsandri este controversată, pentru simplul motiv că nu există certificat de naștere, aceste documente de identitate fiind create, odată cu Serviciul Stării Civile, abia în 1865, sub domnia lui Cuza. Până atunci, singurele documente de atestare a nașterii erau cele referitoare la apartenența religioasă, în cazul creștinilor fiind certificatele de botez (numite mitrici) care se păstrau în arhiva parohiei.

Sever Zotta, un mare arhivist iubitor de genealogie, fost director al arhivelor ieșene (1912-1934), a stabilit, pe baza unor declarații de martori înregistrate la Tribunalul din Bacău în 1873, că data nașterii ar fi 21 iunie 1821. Chiar dacă există și o eroare în actele de școlaritate de la Paris (care consemnează ca an al nașterii 1819), chestiunea datei corecte a nașterii poetului și dramaturgului de la Mircești nu a putut fi rezolvată până în momentul în care Gh. Ungureanu, un director strălucit al Arhivelor Statului din Iași (1941-1968), nu a identificat și tradus ciorna care a stat la baza redactării Mărturiei mitricale prin care Mitropolia Moldovei stabilea, cu valoare de act de identitate, anul nașterii și botezului lui Vasile Alecsandri astfel încât acesta să se poată înscrie la studii la Paris. Acest act, așa cum l-a descoperit și transcris Gh. Ungureanu, se află și astăzi în arhiva ieșeană sub numele de "Mitrica pentru dovedirea anului nașterii poetului Vasile Alecsandri" și sună, în traducere, astfel:

«Mărturie de mitrică

Prin care se face știut duhovniceascăi Decasterie [o formă de Judecătorie din cadrul Bisericii Ortodoxe, n.m.] a Mitropoliei Moldovei că după încredințarea ce s-au luat prin sprafcă [anchetă judecătorească, n.m.], s-au aflat pentru dumnealui Vasile Alecsandri că la anul 1818 luna iunie 14 s-au născut în târgul Bacăului, din pravoslavnicii legiuiții săi părinți, dumnealui spătarul Vasile Alecsandri cu soția sa Elena născută Cozoni, căruia atunci prunc, lucrările sfântului botez în drept slăvitoarea noastră credință, după așezământurile sfintei și marea biserică a răsăritului, i s-au săvârșit de preotul Ioan dela biserica Precista din arătatul târg, la 22 a aceleiași luni iunie, iar nași i-au fost moșul său, dumnealui Mihalachi Cozoni. Drept aceia, spre încredințarea nașterii și a botezului în pravoslavie a numitului Vasilie Alecsandri, fiind mai sus pomeniților săi părinți, i s-au dat această mitrică deasupra cu iscălitura Înalt Prea Sfințitului Mitropolit al Moldovii și cavaler I.I. Veniamin, iar gios adeverită cu punerea peceții și cu iscăliturile členurilor acestii Decasterii.

1835, Iulie 12, No.333»

Deși actul este dincolo de orice dubiu, nu au lipsit, totuși, controversele având în vedere că el este redactat, fără îndoială, la solicitarea tatălui, important boier moldovean, vornicul Vasile Alecsandri, cel mai probabil pentru completarea dosarului de înscriere la studii în Franța. Scepticii au argumentat că nu este mitrica originală, ci doar un înscris eliberat de mitropolie, la 17 ani de la naștere și că, într-o astfel de situație, se impune o serioasă rezervă asupra autenticității datei înscrise acolo, mulți considerând autentic anul 1821 cu argumentul că Vasile era prea tânăr pentru a fi acceptat la studii și, în consecință, a fost fabricat acest act. Firește că ipotezele pot zburda liniștite în lipsa certificatului inițial, dar cei degrabă distribuitori ai scenariilor conspiraționiste trebuie totuși să țină seama de un fapt care întărește datele cuprinse în "mărturia de mitrică" eliberată sub autoritatea și sub sigiliul Mitropolitului Moldovei: pe spatele documentului prezentat aici este o însemnare olografă a tatălui poetului care atesă veridicitatea datelor înscrise acolo. Tot în traducerea lui Gh. Ungureanu, însemnarea vornicului (la acea vreme doar spătar!) Vasile Alecsandri sună astfel:

«Vasilică este născut la 14 iunie 1818 în târgul Bacăului, botezat în legea pravoslavnică de preotul Ioan dela biserica numită Precista din Bacău, iar nănași i-au fost moșul său Mihalachi Cozoni. Părinți: Spătarul Vasile Alecsandri, mama spătăreasa Elenco Alecsandri, născută Cozoni».

Drept urmare, în articolul consacrat lui Vasile Alecsandri din monumentalul Dicționar al Literaturii Române până la 1900, scos de Institutul "Al. Philippide" din Iași al Academiei Române, Florin Faifer va impune data corectă de 14 iunie 1818, în conformitate cu cercetarea și cu documentele aduse ca dovadă de vrednicul de pomenire director al arhivelor ieșene, Gh. Ungureanu. Și așa a rămas. (Continuare în Ziarul de Iași din 3 august).

Florin Cîntic este istoric, director al Arhivelor Naționale, Filiala Iași și scriitor

Comentarii