De Business

Punem punctul pe știi

Vești proaste pentru fumători. S-au scumpit țigările

marți, 17 august 2021, 13:27
1 MIN
 Vești proaste pentru fumători. S-au scumpit țigările

Începând de luni, 16 august, ţigările s-au scumpit. Cel mai mare producător de țigarete a anunțat că prețul crește cu 50 de bani pentru fiecare pachet, iar în zilele următoare este de așteptat ca și ceilalți producători de pe piață să anunțe majorarea tarifelor. Potrivit datelor INS, prețul unui pachet de țigări a crescut cu 5% în ultimul an, iar motivul este o directivă europeană care prevede ca prețul unui pachet de țigări să fie la un nivel similar în toată Uniunea Europeană.

Consumul de tutun este ridicat în România, cu aproape 5 milioane de adulți fumători de produse din tutun. Prevalența fumatului în rândul bărbaților este de 37,4%, comparativ cu 16,7% în rândul femeilor. Aproape toți fumătorii consumă țigări fabricate, iar marea majoritate fumează zilnic.

Un număr semnificativ de tineri români încep consumul de tutun sub o formă sau alta, 12,2% dintre băieți și 10,1% dintre fetele cu vârste între 13-15 ani. Ratele fumatului diferă între diverse grupuri socio-economice și demografice.

Numai în 2010, 42.800 de români au decedat prematur din cauza bolilor cauzate de fumat. 23,8% din decesele la bărbați și 8,2% decesele la femei în 2010 au fost cauzate de tutun.

Comentarii