Victorie majoră pentru Maia Sandu: Drum liber spre alegeri anticipate

joi, 15 aprilie 2021, 16:52
1 MIN
 Victorie majoră pentru Maia Sandu: Drum liber spre alegeri anticipate

Curtea Constituţională a constatat ieri că există circumstanţe pentru dizolvarea Parlamentului şi declanşarea alegerilor anticipate, după ce preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a sesizat CC în luna martie.

Avizul Curţii este definitiv şi nu poate fi supus niciunei căi de atac. “Termenul de trei luni în interiorul căruia urma să fie investit un Guvern a expirat la 23 martie. Până la această dată un Guvern nu a fost învestit. Începând cu 24 martie survine consecinţa de dizolvare a Parlamentului”, a spus Maia Sandu în faţa judecătorilor.

Preşedinta Republicii Moldova a anunţat pe 29 martie că a sesizat Curtea Constituţională pentru a constata că sunt întrunite circumstanţele constituţionale de dizolvare a Parlamentului. Potrivit şefei statului, Parlamentul a eşuat să aleagă un guvern din două încercări, iar majoritatea parlamentară protejează grupările corupte şi nu caută soluţii pentru oameni.

“Aşa cum prevede Constituţia, am avut consultări cu fracţiunile şi grupurile parlamentare în legătură cu situaţia politică din ţară şi eventuala dizolvare a Parlamentului. Parlamentul a eşuat să aleagă un Guvern din două încercări şi după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia guvernului Chicu au trecut mai mult de 3 luni. Ca şi experţii în drept constituţional, consider că sunt întrunite circumstanţele legale pentru dizolvarea Parlamentului”, a spus în martie Maia Sandu.

Comentarii