VIDEO: Ce a căutat DNA acasă la primarul Bârnovei şi la fiul lui? Dosar de luare de mită pentru retrocedări. Iată detaliile percheziţiilor de ieri!

joi, 26 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 VIDEO: Ce a căutat DNA acasă la primarul Bârnovei şi la fiul lui? Dosar de luare de mită pentru retrocedări. Iată detaliile percheziţiilor de ieri!

Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut ieri dimineaţă cel puţin trei percheziţii în Bârnova: la Primărie, la casa primarului Mihai Bălan (PNL) (FOTO), dar şi la cea a fiului acestuia, Ştefănel Bălan. Percheziţiile au început la ora 8 dimineaţa, în cadrul unui dosar “în rem” de luare de mită, care vizează retrocedări de terenuri.

 

La Primăria Bârnova a ajuns un echipaj de jandarmi chiar la 8 dimineaţa, care a scotocit în primul rând biroul edilului şef al comunei, de unde anchetatorii au ridicat în pricipal documente funciare. Imediat, primarul liberal Mihai Bălan şi-a chemat un avocat, pentru a asista la percheziţie.

“Da, pe urbanism. Au fost reclamaţii”

“Da, pe urbanism, cum s-a construit şi ce autorizaţii, ceva. Au fost reclamaţii. Acum sunt mulţi vecini, că la Vişani se construiesc blocuri şi sunt mulţi vecini care reclamă, nu le convin. Au luat autorizaţii, contracte de păşune, concesionare, tot..”, a declarat primarul comunei, în timpul percheziţiilor. Avocatul Daniel Atăsiei, apărător al acestuia, spune că este un dosar de urmărire penală, ridicându-se mai multe documente din birourile primăriei. Totodată avocatul susţine că este o urmărire “in rem”: adică există fapta penală, nu există însă acuzaţi. “Domnul primar nu are nici o calitate procesuală. Nu a fost chemat nici ca acuzat, nici ca martor. Urmează zilele următoare să aflăm dacă se va întâmpla acest lucru. Au ridicat documente care ţin de fond funciar, de autorizaţii de construcţie deci documente ce ţin de domeniul imobiliar, atât partea de fond funciar cât şi partea de construcţii”, ne-a declarat avocatul Daniel Atăsiei.

De unele presupuse abuzuri de la Bârnova a scris recent publicaţia ieşeană ReporterIS, cea care de altfel a relatat de mai multe ori în ultimii ani despre retrocedările de terenuri ale Primăriei Bârnova. Totul ar pleca de la faptul că la Bârnova au fost retrocedate doar 11 ha de teren, cererile depuse fiind pentru 470 ha. Din cele 11 ha, 30% au ajuns în sfera de relaţii a doi oameni: preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe (PNL), şi la familia primarului comunei, Mihai Bălan (PNL). Culmea este însă că Mihai Bălan i-a rezolvat retrocedările lui Costel Alexe când acesta era încă primar PSD. “După încheierea afacerilor imobiliare, Bălan s-a transferat la PNL, coleg cu latifundiarul Costel Alexe”, a precizat publicaţia menţionată.

Opoziţia cere demisia primarului

Imediat după iniţierea descinderilor, pe reţelele sociale au apărut reacţii furtunoase. “Comuna Bârnova este vraişte datorită primarului cât şi a tuturor partidelor politice şi reprezentanţii acestora din Bârnova”, a scris un cititor. De asemenea, reacţii au apărut şi în rândul consilierilor locali din Bârnova, care au cerut demisia lui Bălan.

“Astăzi, la Primăria comunei Bărnova activitatea a fost oprită fiind realizate perchezitii ale procurorilor DNA. Imaginea comunei noastre este stricată din nou, este un episod care se repetă de ani de zile. Comuna stagnează în investiţii. În schimb scandalurile se ţin lanţ. Domnule primar Mihai Bălan, înaintaţi-vă demisia de onoare. Prea multă ruşine au suferit bărnovenii deja. Suntem oameni drepţi, muncitori şi destoinici în acestă comună”, a scris George Tâncu, consilier local în Bârnova, pe o reţea de socializare locală.

Comentarii