VIDEO: Doi sori au apărut pe cerul Bucureștiului, joi dimineață. Despre ce fenomen este vorba

joi, 15 octombrie 2020, 20:27
1 MIN
 VIDEO: Doi sori au apărut pe cerul Bucureștiului, joi dimineață. Despre ce fenomen este vorba

Un fenomen spectaculos a fost vizibil, joi dimineaţa, pe cer, în apropiere de Bucureşti. La scurt timp după ce soarele a răsărit, lângă el a apărut un cerc de lumină care părea să fie un alt soare.

Momentul a fost surprins de FANATIK, în jurul orei 8.00. Ceva similiar a mai fost văzut cu 3 ani în urmă deasupra oraşului Reşiţa.

Vorbim despre un efect produs de razele soarelui şi norii formaţi din cristale de gheaţă.

Fizicianul Cristian Presură a declarat pentru FANATIK că ce s-a văzut pe cer, joi dimineaţa, a fost un “Halou”, un inel luminos, multicolor, care poate apărea pe bolta cerească în jurul Soarelui sau al Lunii în condiții atmosferice propice. Se pare că aceste fenomene apar atunci când soarele strălucește prin nori subțiri compuși din cristale de gheață. Ele pot apărea datorită refracției luminii care trece prin cristale sau reflectării luminii de pe fețele cristalelor.

Cristalele de gheață sunt în formă de coloană și slab aliniate. Razele solare trec prin fațete de cristal ale prismei, care sunt înclinate 60 ° unul față de celălalt. Datorită orientării slabe, culorile sunt împrăștiate considerabil, se suprapun și nu sunt foarte distincte. Lumina roșie este cel mai puțin refractată și, prin urmare, provoacă nuanța roșie sau maro-roșiatică la marginea interioară a cercului.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii