(VIDEO-FOTO) Protest pentru salariile personalului nedidactic

vineri, 11 mai 2018, 01:50
2 MIN

Câteva sute de angajaţi din învăţământ au protestat ieri la Prefectura Iaşi, cerând condiţii de lucru mai bune şi bani mai mulţi pentru personalul nedidactic şi auxiliar din şcoli. Astfel, cadrele didactice, împreună cu contabilii şi secretarii şcolilor, dar şi personal din şcoli precum femeile de serviciu, bucătarii din grădiniţe, îngrijitorii, muncitorii de întreţinere sau fochiştii, membri ai Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP), au pichetat Prefectura între orele 13.30 şi 14.30.

În timpul protestului, preşedintele USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă, a adresat un mesaj Guvernului României şi prim-ministrului Viorica Dăncilă. „Vă informăm că, astăzi, 10 mai, USLIP Iaşi pichetează Prefectura Iaşi pentru a atrage atenţia Guvernului României asupra gravelor probleme cu care se confruntă personalul nedidactic. Media salarială la această categorie este de  aproximativ 1.250 de lei net deoarece pe Legea nr. 153/2017 regăseşte nedidacticul între un minimum 1.150 de lei şi maximum 1.450 de lei. Subliniem că personalul nedidactic nu a beneficiat de majorarea de 20% de la 1 martie, iar din punct de vedere legislativ nu este recunoscută ca parte a sistemului educaţional.

Doamnă prim-ministru, nu mai este nevoie să mai precizăm faptul că bucătarii din grădiniţe, fochiştii, femeile de serviciu, îngrijitorii, muncitorii de întreţinere sunt absolut vitali pentru buna funcţionare a unităţilor şcolare. Vorbim de condiţii mizerabile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, fără echipamente speciale, pe care aceştia, de multe ori, trebuie să şi le achiziţioneze singuri, naveta nu este decontată sau de supranormarea suprafeţei pe care aceştia o au în sarcină, iar femeile de serviciu, de cele mai multe ori, fac munca a două sau trei persoane“, a subliniat Laviniu Lăcustă în timpul protestului. 

Pe lângă aceste nemulţumiri, membrii USLIP acuză şi faptul că personalul nedidactic şi auxiliar este predispus la anumite boli precum micozele, intoxicaţiile, alergiile sau problemele respiratorii, acestea fiind cauzate de condiţiile improprii în care îşi desfăşoară activitatea. Membrii de sindicat sunt nemulţumiţi şi de faptul că angajaţilor din educaţie care fac parte din personalul auxiliar li s-au diminuat salariul. Astfel, în cazul contabililor, este vorba de o diminuare a salariului cu sume cuprinse între 350 de lei şi 700 de lei. Astfel, principalele cereri ale USLIP Iaşi adresate Guvernului sunt majorarea cu 20% a acestor categorii de angajaţi şi recunoaşterea lor ca fiind parte a sistemului educaţional. De asemenea, membrii USLIP solicită şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, refacerea normelor şi modificarea regulamentului de sporuri, precum şi revenirea la salariile din luna februarie pentru secretari şi contabili. 

Comentarii