VIDEO: Iaşul, luat cu asalt de ucraineni. Sunt în tranzit 60% dintre masinile din vamă

sâmbătă, 26 februarie 2022, 02:54
3 MIN
 VIDEO: Iaşul, luat cu asalt de ucraineni. Sunt în tranzit 60% dintre masinile din vamă

În mod absolut neobişnuit, ieri, la Sculeni, circa 60% dintre maşinile aflate la cozile din vamă pe sensul de intrare în România erau cu numere de Ucraina. Nu păreau însă a fi transfugi disperaţi ce fug din calea bombelor: mare parte erau în maşini scumpe. Ucrainenii nu erau interesaţi de a rămâne în România: majoritatea vizau vestul continentului

Vama Sculeni erau aproape plină, ieri, de ucrainieni, basarabeni şi români, pe sensul de intrare în ţară, din Republica Moldova. Ucrainienii erau pe fugă din cauza războiului, iar basarabenii, pe speculă cu carburant, ca să profite de scumpirile din România. Multe dintre autoturismele acestora erau Volkswagen-uri din anii 2000, cu rezervoare de 90 de litri. Am căutat însă să stăm de vorbă cu ucrainienii transfugi, ale căror maşini erau preponderent la coadă: din 17 autoturisme aflate în vamă, 10 erau din Ucraina. De altfel, au trecut pe lângă noi un Porsche, un Audi, un BMW X6 dar şi un un Fiat Punto. De altfel, primul autoturism cu număr de Ucraina care a oprit la chioşcul de unde îşi achiziţionau rovinieta, de altfel şi locul unde ne-am plasat noi pentru a-i aborda, a fost din Odessa. Era o familie cu un copil de aproximativ 7 ani. Aveau un autoturism Skoda de culoare neagră, burduşit de bagaje şi, pe lângă multe genţi de voiaj, pe locurile din spate era şi un scaun special pentru copil. Bărbatul a coborât din maşină ca să-şi plătească rovinieta, avea aproximativ 40 de ani. L-am întrebat din ce localitate este, ne-a spus că locuieşte la Odessa şi că doar tranzitează România, scopul lor fiind să ajungă în Polonia. Părea foarte obosit şi apăsat. De asemenea, bărbatul a spus şi că au stat aproximativ 20 de ore la coadă să treacă din Ucraina spre Republica Moldova.

La scurt timp, din spate a apărut un Volkswagen de culoare argintie: au ieşit patru tineri destul de relaxaţi, degajaţi. Aceştia glumeau între ei, dar din păcate nu vorbeau prea bine limba engleză. Atât am putut scoate de la ei: erau din Odessa. De asemenea, pe bancheta din spate a maşinii, între locuri, erau ticsite o grămadă de sacoşe, pungi, punguliţe şi ambalaje de McDonald’s. Într-un alt autoturism, două persoane de aproximativ 40 de ani, ambele femei, una brunetă şi cealaltă roşcată, păreau că se grăbeau şi, înainte de a le întreba de unde sunt, au venit şi mi-au cerut detalii despre locul în care se plăteşte rovinieta. Le-am arătat, apoi au fugit grăbite spre maşină şi au plecat. Un alt autoturism cu număr de Ucraina care trecea frontiera a fost un Ford vechi, cu trei pasageri în interior. Tatăl care şofa, mama se afla în dreapta, amândoi aveau aproximativ 45 de ani, iar băiatul – aproximativ 15 ani, stătea pe bancheta din spate. Băiatul vorbea bine limba engleză şi mi-a spus că veneau tot din Odessa, şi că acolo lucrurile sunt încurcate (“messy”). Roţile din spate erau lăsate din cauza greutăţii din portbagaj. Ofiţerul punctului de control ne-a precizat că traficul este calm, doar că este mai intens cu 50% decât în restul timpului. “Aseară a fost mai aglomerat, acum este bine. Oamenii sunt calmi, îi ajutăm cum putem”, ne-a spus ofiţerul de serviciu.

Comentarii