VIDEO: În sfârșit, s-a inaugurat spitalul mobil la Lețcani. Cât mai durează până va primi pacienţi?

marți, 08 septembrie 2020, 01:08
2 MIN
 VIDEO: În sfârșit, s-a inaugurat spitalul mobil la Lețcani. Cât mai durează până va primi pacienţi?

Procedurile de autorizare şi acreditare vor fi derulate de conducerea Spitalului de Boli Infecţioase, care a preluat ca „anexă” complexul medical modular de la TransAgropolis

 

Complexul medical achiziţionat prin licitaţie cu aproape cinci luni în urmă şi pus în funcţiune – ca structură – în incinta Parcului agroindustrial de la Leţcani a fost predat ieri spre administrare Spitalului de Boli Infecţioase.

Preşedintele CJ Iaşi, alături de care s-a aflat un singur consilier judeţean (liderul grupului PSD, Cristian Stanciu), managerul şi reprezentanţi ai corpului medical de la Spitalul „Sf. Parascheva”, directorul asociaţiei Euronest (achizitorul spitalului de campanie) şi şeful echipei din Turcia care a montat unitatea mobilă, au prezentat ziariştilor labirintul creat din îmbinarea celor aproximativ 100 de module şi dotările complexului. Cu cele 250 de paturi, dintre care 103 de terapie intensivă dotate inclusiv cu ventilatoare pulmonare, spitalul este cel mai mare de acest fel din ţară şi chiar din sud-estul Europei, după cum a afirmat Alina Popa, directorul executiv al Euronest. Ea a precizat ieri că încă nu este bătut în cuie preţul de achiziţie de 13,2 milioane de euro.

Urmează ca, în termen de 30 de zile, să fie făcut inventarul şi să se calculeze penalităţile de întârziere, după care se va trage linie. Ea a spus că termenul de livrare a fost 9 iulie, nu 27 mai, cum s-a vehiculat iniţial. După autorizare, proces pentru care însuşi prefectul a spus aseară că va fi parcurs cu maximă rapiditate dacă demersurile vor fi legale şi corecte, „vom putea aduce pacienţi aici, vom face o dezinfecţie generală în pavilioanele de la Spitalul de  Boli Infecţioase, iar acestea vor putea fi redate tratării celorlalte tipuri de boli”, a declarat directorul Carmen Dorobăţ.

„Se va face totodată şi o rotaţie a cadrelor medicale din spitalul nostru, care vor lucra la spitalul mobil. Dacă va fi cazul, vom detaşa personal din alte unităţi, păstrând un nucleu care cunoaşte specificul activităţii Sars-Cov 2”, a mai spus ea. Necesarul de personal se ridică la aproximativ 350 de persoane, a precizat managerul Dorobăţ. Săptămâna trecută, consilierii judeţeni au aprobat o organigramă care conţine 478 de posturi.

Complexul mobil dispune de nu mai puţin de patru staţii de oxigen şi are un sistem performant de purificare a aerului, care asigură totodată nu doar climatizarea, dar şi presiunea negativă necesară pe parcursul tratamentului mai multor afecţiuni respiratorii precum intoxicaţiile cu fum şi, mai nou, Covid-19. 

Mai multe imagini de la inaugurare, găsiți AICI

Comentarii