VIDEO: Masacru în parcurile naționale din România – investigație Agent Green

miercuri, 06 decembrie 2017, 13:16
2 MIN
 VIDEO: Masacru în parcurile naționale din România – investigație Agent Green

Cioturi de arbori cu circumferința de peste 5 metri, ulei de motor ars, pâraie distruse, buldozere și drujbe care ”cântă” neîncetat pe toate văile de-a lungul râului Cerna. Așa se prezintă astăzi Parcul Național Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din România. Pădurile rămase neatinse, formate prin procese naturale după ultima era glaciară, au fost devastate sistematic cu voia Romsilva, administratorul parcului și cu girul Ministerul Mediului, autoritatea publică centrală care face politicile în domeniu.

UN MASACRU NATIONAL #ep1 Parcul National Domogled-Valea Cernei from AGENT GREEN on Vimeo.

Agent Green publică primul episod din seria de investigații intitulată ”Un Masacru Național / Out of Control” pentru a atrage atenția publicului larg și pentru a responsabiliza Ministerul Mediului să protejeze strict cele 13 parcuri naționale din România. În primul episod este prezentată situația Parcului Național Domogled – Valea Cernei, cel mai mai mare din România, dar și cel mai degradat dintre toate. Investigația este realizată în cadrul campaniei internaționale ”Save Paradise Forests” derulată de Agent Green în parteneriat cu fundația EuroNatur.

Parcul Național Domogled – Valea Cernei acoperă aprozimativ 62.000 ha și este cel mai mare din România, întinzându-se de-a lungul râului Cerna, înconjurat de munți care până recent erau acoperite de păduri neîntrerupte de fag, gorun, paltin și pinul negru de Banat (specie endemică). Domogledul a făcut parte pănă de curând din ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de climă temperată a Europei, statut pierdut în ultimii 3 ani din cauza exploatării pădurilor intacte. Doar Cernișoara, o vale afluentă râului Cerna mai rămăsese neatinsă, dar anul acesta chiar și aceasta a fost exploatată în două locuri, altele 4 fiind planificate pentru la anul. În ansamblu, doar 48% din suprafața parcului este strict protejată, o mare parte din zona de protecție fiind pajiști alpine și stâncării.

Investigația completă, pe agentgreen.ro.

Comentarii