Vin trei luni grele pentru pasageri: de marţi nu mai puteţi ajunge cu maşina personală la Aeroport

vineri, 28 aprilie 2023, 01:50
2 MIN
 Vin trei luni grele pentru pasageri: de marţi nu mai puteţi ajunge cu maşina personală la Aeroport

Aşa cum am relatat, începând din dimineaţa zilei de marţi, 2 mai, (ora 4:00), se vor schimba radical regulile de acces la terminalele de pasageri. Motivele acestei schimbări de trafic care se preconizează că va dura aproximativ 3 luni sunt demararea lucrărilor de extindere a parcării auto şi reconfigurarea căilor de acces în faţa terminalelor T3 şi T4. Practic, în tot acest timp, parcarea existentă va fi închisă complet şi va fi creat un drum de acces temporar de-a lungul celor trei terminale (cele două menţionate şi T2).

De la Pod Ciric spre Aeroport, respectiv pe o distanţă de 2 km, va fi permis doar accesul mijloacelor de transport în comun, precum şi cel al companiilor de taxi şi ride sharing, precizează conducerea aerogării. La intersecţia de la Ciric va fi creat un punct permanent de filtrare a autovehiculelor ce au drum spre Aeroport, care va fi coordonat şi susţinut de către Poliţia Locală. Staţionarea mai mult de 5 minute şi/sau parcarea autovehiculelor în faţa terminalelor vor fi interzise.

Cititi si: Interdicţia auto pe drumul spre Aeroport a bulversat Iaşul. Cine va putea totuşi trece podul Ciric cu maşina? Plătim sau nu bilet?

Cei care vor să se deplaseze la aeroport cu maşinile personale vor putea să le lase în parcările terasate de la Ciric, puse la dispoziţie în acest scop de Primăria Iaşi. De acolo spre terminalele de pasageri vor circula curse expres regulate de transport în comun, la intervale de 15 minute. Primăria urmează să identifice şi alte zone de parcare pentru accesul spre Aeroport.

Cititi si: Al doilea drum spre Aeroportul Iaşi, prin Rediu Aldei: care este stadiul proiectului? Bonus: drum cu patru benzi între Aroneanu şi Moara de Vânt

Vor fi, de asemenea, mai multe autobuze pe linia 50, cea dedicată acum transportului din municipiu pe traseul Gară-Piaţa Unirii-Tg. Cucu-Aeroport şi retur, în aşa fel încît va fi cel puţin unul la un interval de 30 de minute. „Programul va fi ajustat nu doar în funcţie de orarul de zbor, ci mai ales ţinându-se cont de condiţiile actuale de trafic crescut, recomandarea fiind ca pasagerii să ajungă la Aeroport cu 3 ore înainte de îmbarcare”, precizează nota de informare primită de la Aeroportul Iaşi.

Cititi si: Se croieşte un nou drum spre Aeroport. Va lega terminalele de pasageri de DJ 282G în satul Aroneanu

Amintim că celelalte rute alternative de acces spre aerogară sunt încă în fază de proiect. Astfel, drumul dinspre Tătăraşi, pe strada Aviaţiei, s-a „înfundat” lângă unitatea militară, în vreme ce varianta prin Aroneanu se află în etapa realizării documentaţiei tehnice – care ar trebui predată către Consiliul Judeţean în aproximativ o lună. Este vorba de elaborarea studiului topo, a studiului geotehnic, a expertizei tehnice şi a documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI) pentru modernizarea a 6,5 km de drum judeţean (DJ 282G) între limita municipiului Iaşi şi Rediu Aldei prin Aroneanu, respectiv pentru construirea drumului de legătură din Aroneanu (DJ 282G) spre Aeroportul Iaşi (3 km). 

Cititi si: Un nou drum de la Aeroport spre Iași, prin Aroneanu. S-a discutat de sensuri unice

Comentarii