Vine Kosovo, hop şi ei sub tricolor!

sâmbătă, 10 februarie 2024, 02:50
4 MIN
 Vine Kosovo, hop şi ei sub tricolor!

În timp ce al nostru CNCD caută rasism şi-n piatră seacă, patrioţii naţionalei au primit de la Nyon jucăria favorită

Este mai greu de scris despre tragerea la sorţi pentru UEFA Nations League, în momentele în care resursele mediatice sunt inundate de audierea Simonei Halep la Tribunalul Arbitral Sportiv de la Lausanne şi aşa-numitele manifestări rasiste de la fotbal şi handbal, cu numitor comun Rapid. Despre Simona, s-a scris se scrie şi încă se va mai scrie, poate chiar mai mult decât trebuie. Am scris şi noi şi nu vom mai recidiva, ne menţinem opinia şi nu vrem să copiem scrisul nostru şi (mai ales) al altora. Iar părerile, fie ele ale unui celebru jurnalist familiarizat cu racheta, fie ale unui medic de fotbalişti frustrat, conteză prea puţin.Aşa-numita manifestare rasistă a antrenorului Dorinel Munteanu, precum şi reclamaţia lacrimogenă a handbalistei franceze de la Ferencvaros, Beatrice Edwige, sunt în cel mai bun nefericit caz mici răutăţi, în niciun caz rasism oripilant aşa cum se străduieşte să ne convingă faimosul CNCD, condus de Csaba Asztalos. Acest organism sare ca un arc la orice scânteie de scandal, înainte de a fi udată de ploaie, imediat cum simte miros de fişa postului… Subsemnatul nu se dă în vânt după Dorinel Munteanu, antrenorul echipei de fotbal gălăţene, dar nici nu vede ce e atât de rasist în remarca „unii suporteri rapidişti sunt cam bronzaţi”. Gigi Becali, un personaj plăcut CNCD-iştilor, a zis odată despre fanii rapidişti că sunt „ţi” (chiar aşa) şi n-a păţit nimic. Iar conform imaginilor difuzate pe social media, pivotul francez a interpretat greşit un gest al unui singur suporter giuleştean. Că fata de 35 de ani, mai sensibilă, a izbucnit în lacrimi e de înţeles, de neînţeles este săritura de arc a CNCD. Dacă vom continua așa, nu va dura mult până când nu mai vom îndrăzni să vorbim despre „Mica Ţiganiadă” a trupei Phoenix, despre opereta „Voevodul Ţiganilor” a lui Strauss, sau despre filmul „Şatra” al lui Emil Loteanu. Să nu-l supărăm pe domnul Asztalos!

Ca să revenim la UEFA Nations League, tragerea la sorţi a competiţiei care începe la toamnă, n-ar fi trebuit să ne preocupe. Din cauza unei prestaţii nefericite la ediţia anterioară, tricolorii noştri au căzut în cea de-a treia ligă valorică şi vor avea adversari de teapa lor, o posibilă calificare la mondiale pe această cale fiind discutabilă, deoarece există prea multe variabile, majoritatea independente de noi. Totul ar fi aproape insignifiant, dacă în calea echipei României n-ar fi răsărit din nou pârdalnicul Kosovo. Şi odată cu statul nerecunoscut de România şi-a anunţat răsăritul şi gruparea care era să provoace mari necazuri echipei României, autodenumită „Uniţi Sub Tricolori”. Aceştia n-au întârziat mult şi au ouat pe social media un comunicat prin care îşi reiterează poziţia, care într-un fel, este cea oficială a statului român. N-ar mira asta, dar (re)uniţii noştri o iau serios pe arătura logicii acuzând UEFA că a aranjat tragerea asta special împotriva României. Adică, UEFA nu are altă treabă decât de a ajuta pe albanezii din Kosovo împotriva cauzei juste româno-sârbească. Un fapt pozitiv izvorât din programarea meciurilor din grupă: primul meci cu Kosovo se joacă în deplasare, iar returul de la Bucureşti va fi penultima partidă din campania tricoloră. Atunci când sperăm că locul I din grupă va fi deja acontat de România. Probabil că „patrioţii” nu vor îndrăzni să se deplaseze la Pristina, dar acolo patrioţii gazdă vor fluiera din nou imnul nostru, fiindcă extremismele se alimentează reciproc. Semn că la meciul retur organizatorii trebuie să fie cu mare băgare de seamă la ce comori se introduc pe stadion.

Nu ne amestecăm în ciorba politică deși unii spun că unele partide extremiste care au pus monopol pe patriotism au coada adânc vârâtă pe acolo.  Dar nu s-a auzit nimic despre o manifestare paşnică de sprijin a acestor specimene, semn că justeţea cauzei sârbeşti îi afectează fix în pix. Pe ei îi interesează propria lor imagine de rebeli de cauze piedute, pentru a se făli cu ea şi bănuim că sunt bucuroşi de rezultatul tragerii la sorţi. Altfel, ce-ar mai fi afişat: „Cipru e Turcia”, „Gibraltar e Spania” sau (feri, Doamne) „Lituania e URSS”?

Comentarii