De Sănătate

Punem punctul pe știi

Vine sezonul virozelor. Cum deosebim o răceală banală de gripă sau coronavirus

joi, 17 septembrie 2020, 17:00
2 MIN
 Vine sezonul virozelor. Cum deosebim o răceală banală de gripă sau coronavirus

Un nas înfundat, o durere în gât sau un acces de tuse sunt frecvente, mai ales în timpul iernii. Dar cum ne dăm seama, după simptome, dacă avem o banală răceală, am luat gripă sau ne-am infectat cu noul coronavirus?

Dacă temperatura corpului este d peste 38,8, ar trebui să facem un test COVID, deoarece unul din simpromele infectării cu noul cornavirus este febra, potrivit BBC, preluat de digi24.ro.

În cazul unui guturai, în schimb, febra apare doar în cazuri foarte rare.

Un alt semn de viroză respiratorie este strănutul. Dacă nu apar şi alte simptome, este vorba cel mai probabil de o răceală. Chiar şi aşa, trebuie să ne asigurăm că avem la noi şerveţele şi că ne spălăm pe mâini după ce strănutăm.

La fel, dacă ne curge nasul sau e înfundat şi nu avem alte simptome, cel mai probabil am răcit. Pierderea simţului mirosului şi gustului, pe de altă parte, este un simptom al COVID-19, caz în care, din nou, ar trebui să ne testăm.

Tusea poate fi un simptom atât de răceală, cât şi de gripă sau COVID-19. O tuse nouă şi continuă este unul dintre cele mai comune simptome ale infectării cu SARS-CoV2. Ce înseamnă tuse continuă: fie aţi tuşit mult timp de peste o oră, fie aveţi mai mult de 3 accese de tuse pe zi. Dacă aveţi probleme cu tusea sau probleme de respiraţie, contactaţi telefonic medicul de familie, sunaţi la TELVERDE -0800800165 sau la 112.

Pentru a evita îmbolnăvirea cu COVID-19, dar şi alte viroze respiratorii, purtaţi mască, păstraţi distanţa fizică şi spălaţi-vă des pe mâini.

 

Comentarii