Vor fi sau nu surprize? Rectorul Toader prezintă azi noua echipă de prorectori

joi, 14 mai 2020, 02:00
2 MIN
 Vor fi sau nu surprize? Rectorul Toader prezintă azi noua echipă de prorectori

El va da şi un nou test de moralitate în faţa Senatului, în legătură cu prelungirile de activitate după 65 de ani

Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Al.I. Cuza“, va propune Senatului în cadrul şedinţei de astăzi noua echipă de prorectori ai instituţiei de învăţământ superior. Conform surselor din interiorul universităţii, noua echipă este, de fapt, şi cea veche, pentru că rectorul s-a decis să meargă cu aceiaşi şase prorectori cu care şi-a încheiat primul mandat.

Astfel, cei mai longevivi prorectori (care au fost şi în ambele mandate ale prof.dr. Vasile Işan) devin prof.dr. Cătălin Tănase, responsabil pentru programe de masterat şi studii doctorale, care este şi director al Grădinii Botanice, şi prof.dr. Henri Luchian, responsabil cu relaţiile internaţionale, parteneriate de studii şi cercetare. Alţi trei prorectori au un singur mandat, primul al rectorului Toader: prof.dr. Ionel Mangalagiu, responsabil cu programe de cercetare ştiinţifică şi transfer de cunoştinţe, prof.dr. Corneliu Iaţu, responsabil cu strategia, dezvoltarea instituţională şi managementului calităţii, şi mâna dreaptă a rectorului, Mihaela Onofrei, responsabilă cu activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic şi sectorul public. Aceasta din urmă a fost şi ordonator de credite în timpul contestatului mandat al lui Toader la conducerea Ministerului Justiţiei. Ultima venită în echipă este prof.dr. Lucia Cifor, responsabilă cu programele de licenţă şi activităţi de formare a personalului didactic din învăţământul preuniversitar, în locul prorectorului prof.dr. Gheorghe Iacob.

Decizia lui Toader ridică însă o serie de întrebări cu privire la judecarea unor situaţii cu dublă măsură la nivelul universităţii: în această vară, prof.dr. Henri Luchian va împlini 65 de ani, vârsta de pensionare, iar el va putea rămâne în funcţia de prorector dacă va obţine, an de an, aprobarea Senatului de a-şi continua activitatea didactică pe post. În ultimii ani, la UAIC a existat o politică la nivelul universităţii de a nu acorda astfel de aprobări decât pentru profesorii membri ai Academiei, iar prof.dr. Henri Luchian nu intră în această categorie. Un exemplu în acest sens (deşi ele sunt multiple) este al fostului rector prof.dr. Dumitru Oprea, care nu a primit acceptul Senatului de a continua activitatea ocupând un post, ci doar în regim de plata cu ora. Există şi precedent la UAIC: prof.dr. Gheorghe Iacob a pierdut postul de prorector după ce Senatul nu i-a acceptat prelungirea cu un an activităţii didactice, deşi anterior în Consiliul de Administraţie primise aviz pozitiv.

Comentarii