Vuvuzelele useriste vor referendum pentru demiterea lui Chirica. O gafă! Un pic de matematică nu le-ar strica! (P)

luni, 28 februarie 2022, 05:30
3 MIN
 Vuvuzelele useriste vor referendum pentru demiterea lui Chirica. O gafă! Un pic de matematică nu le-ar strica! (P)

După ce procurorii de la DNA și DIICOT și-au făcut treaba în cazul Chirica, mulți viteji se arată la orizont. Unii îi cer demisia, alții mai zgomotoși anunță că strâng semnături pentru declanșarea referendumului de demitere a primarului penal.

Îmi plac la nebunie aceste vuvuzele useriste care visează să-și facă un selfie în plină stradă cu alegătorii care semnează ferm convinși că îl demit pe Chirica. Însă nimeni nu le spune acestora că acest așa zis referendum e un fel de Fata Morgana. În acest moment, într-un oraș ca Iașul nu are cum să se atingă pragul de 50% la prezență la vot, necesar pentru demiterea primarului.

O să mă întrebați de ce 50% și nu 30%, așa cum prevede Legea Referendumului (Legea 3/2000, art.5, alin.2), modificată în 2013? Răspunsul este unul simplu! Avem un precedent, la Pungești (jud. Vaslui), în 2016, când o instanță de judecată a invalidat un referendum de demitere a primarului din acea localitate, deși prezența la vot a fost de 34,5%. Judecătorii s-au folosit de o chichiță și anume faptul că în Legea 215, care la acel moment regla activitatea din administrația publică locală, nu fuseseră făcute modificările pragului de validare, așa cum au fost legiferate în legea specială a referendumului și a rămas pragul vechi de 50%. Și iată cum suveranitatea acelor cetățeni a devenit tranzacționabilă de un judecător care a spus NU voinței populare. Ce credeți că la Iași nu va fi la fel? Eu spun că da!

Am spus că pragul de 50% este imposibil de atins la Iași, fiindcă primarul Chirica a avut grija să aducă în municipiul nostru zeci de mii de moldoveni, cu domiciliul fictiv. Și aici e o altă ilegalitate crasă făcută de mafia cu mănuși albe. Dar acest subiect o să-l discutăm altă dată.

La alegerile locale din 2020 au fost înscrise în listele electorale permanente 322.441 de persoane și au votat doar 89.329. Deci, pentru ca Chirica să fie demis, aritmetica ne spune că ar trebui ca la referendumul pe care vuvuzelele îl tot trâmbițează să vină la urne 161.221 de persoane. De unde să-i scoți? La Iași, în ultima perioadă nu au fost la vot mai mult de 100.000 de oameni.

Din acest motiv îmi doresc de la politicienii din Opoziție un pic de realism. Cu chestiuni heirupiste nu facem altceva decât să-i dăm apă la moară primarului penal. Asta ne-ar mai lipsi! Să-l mai validăm încă o dată pe acesta în funcția de primar, printr-un referendum inechitabil și profund anti-suveran. Ne-ar râde în nas!

Soluții sunt, dar pentru acest lucru trebuie voință politică. Prima data parlamentarii ar trebui să rezolve acest conflict de natură juridică din Legea Referendumului și apoi să regleze statutul cetățenilor moldoveni, care și-au dobândit legal cetățenia română și care acum au devenit masă de manevră a unor ”băieți deștepți” care-i îngrămădesc câte 10.000 într-o garsonieră, doar pentru a figura cu domiciliul în Iași. Bineînțeles, unul fictiv!

Viorel Blăjuț

Comentarii