De Business

Punem punctul pe știi

Zeci de tineri din Iaşi vor beneficia de pregătire tehnică gratuită

joi, 26 noiembrie 2020, 02:15
2 MIN
 Zeci de tineri din Iaşi vor beneficia de pregătire tehnică gratuită

Timp de un an de zile, 90 de tineri din categorii sociale vulnerabile din judeţul Iaşi, cu vârste între 16 şi 25 de ani, vor avea acces la cursuri de pregătire tehnică, unde vor descoperi şi vor învăţa cum să utilizeze tehnici şi instrumente de fabricare digitală precum design-ul personalizat, CAD, software 2D, imprimare 3D, laser şi vinyl cutter, maşină de frezat CNC, totul sub îndrumarea unor cunoscuţi specialişti locali din domeniul tehnologiei. 

Fundaţia Orange şi Asociaţia FabLab Iaşi şi-au propus să ofere sprijin acestor tineri, mulţi dintre ei parte din categoria NEET, în accesarea pieţei muncii printr-un proiect de incluziune socială, lansând un nou program dedicat acestei cauze, respectiv primul centru Solidarity FabLab din România. Solidarity FabLab va fi găzduit de FabLab Iaşi care va deveni, astfel, un spaţiu polivalent, dotat cu noi echipamente achiziţionate cu sprijinul Fundaţiei Grupului Orange. Cursurile de formare vor fi posibile cu ajutorul unei finanţări acordate de Fundaţia Orange România. Valoarea totală a sponsorizării se ridică la 47.000 de euro.

„Am gândit acest proiect sub motto-ul «accesează-ţi viitorul» şi cred că parteneriatul cu Fundaţia Orange completează cu succes gama de servicii oferite deja de zona de makerspace din FabLab Iaşi. Astfel, creştem implicarea în proiectele de formare sau reconversie profesională spre zona tehnologică, adresate tinerilor ambiţioşi şi pasionaţi, dar cu posibilităţi materiale limitate”, a declarat Dan Zaharia, preşedinte Asociaţia FabLab Iaşi.

Programul cuprinde, pe lângă cursurile de pregătire tehnică, şi un modul de introducere în electronică şi de familiarizare cu instrumentele de documentare. În paralel, tinerii incluşi în program vor beneficia şi de consiliere în carieră şi de oportunităţi concrete de angajare prin facilitarea unor sesiuni de întâlniri şi discuţii cu o serie de companii din judeţul Iaşi, active în domeniul tehnologiei. Tinerii din categoria NEET sunt acele persoane care nu sunt incluse în programe educaţionale, în câmpul muncii sau în programe de formare profesională. „Prin intermediul acestui nou program, le oferim tinerilor posibilitatea de a se pregăti pentru meseriile viitorului într-un mediu colaborativ, bazat pe mentorat şi experienţe de învăţare practice, toate construite cu ajutorul şi în jurul tehnologiei. Este important ca persoanele tinere vulnerabile, pentru care câştigarea independenţei financiare este un vis greu de împlinit, să urmeze aceste cursuri menite să le asigure integrarea pe piaţa muncii nu oricum, ci la cele mai înalte standarde”, a declarat Dana Deac, preşedinte Fundaţia Orange. 

Comentarii