Un gol de aur cit un campionat

duminică, 31 mai 1998, 23:00
4 MIN
 Un gol de aur cit un campionat

Au marcat : Birsan (’80), Iriza (’95), respectiv Soava (’61).
Electroputere : Ungurianu – Dogaru, Mieila, Bita, Soava, Paraschiv – Lepadatu, Bucuroaia (’73 Nita), Calafeteanu (’68 Rus) – Pistritu (’55 Ciurea), Fabian.
FC Onesti : Floria (’90 Mandric) – Jercalau, Achim, Artimon, Pirvu (’64 Moldoveanu) – Fl. Munteanu, Uritu, Goiceanu (’14 Birsan), Giani Gorga – Iriza, D. Oprea.
Cartonase galbene : Pistritu, Uritu, Fabian.
Arbitri : M. Lica (Constanta) – N. Grigorescu (Timisoara), I. Muresan (Bucuresti).
0-1, min. 61 : Dogaru arunca o minge in careu si Soava inscrie cu capul, peste portarul Floria;
1-1, min. 80 : Fl. Munteanu executa inalt o lovitura de colt, Ungurianu respinge pina la 16 m si Birsan suteaza plasat;
2-1, min. 95 : Uritu suteaza din lovitura libera, Ungurianu respinge si Iriza, din apropiere, reuseste golul de aur.
Chiar daca putina lume se astepta la un regal fotbalistic, tinind cont de miza si de banii existenti in joc, se poate spune ca spectacolul nu a lipsit, in special in a doua repriza. Electro a inceput mai bine jocul si putea deschide scorul chiar din min. 2, cind Bucuroaia a trimis pe linga poarta de la citiva metri. Cinci minute mai tirziu, Oprea nu profita de o gafa a defensivei craiovene fiind blocat in ultima instanta de Bita. Dupa un "cap" pe linga poarta a lui Pistritu, in min. 32, nimic deosebit nu se va mai intimpla pina la pauza in afara incrincenarii de la mijlocul terenului. Dupa pauza, elevii lui Stet s-au aruncat efectiv asupra portii lui Ungurianu, Artimon, in min. 57, irosind o sansa de gol monumentala: Jercalau centreaza pe linia de 6m unde se aflau trei jucatori onesteni, Artimon reia cu capul spre coltul lung dar Ungurianu respinge balonul in extremis in corner. In min. 61, Iriza centreaza pina la Gorga care in locul unui "lat sanatos" prefera o executie de efect care nu-i reuseste. Un minut mai tirziu, la o lovitura libera de la circa 25 m, Fabian ii misca mingea lui Soava, "trasorul" olteanului se duce sub bara dar Floria, desi intr-un picior, deviaza miraculos mingea peste transversala. In minutul 71, Electroputere era in Divizia A, golul lui Soava aruncind tribuna oltenilor in aer. Momentul psihologic al intilnirii s-a petrecut in min. 79: Artimon, care a jucat excelent pina atunci, greseste o pasa, Fabian scapa singur cu Floria insa portarul onestean impiedica desprinderea lui Electro. Doua minute mai tirziu va fi 1-1, Birsan, un alt oltean care a jucat la FC Onesti impingind meciul in prelungiri. Antrenorul Toader Stet adopta o "tactica sinucigasa" cerindu-le jucatorilor sai sa lase prudenta la o parte si sa atace inca din startul minutelor de prelungire, iar Iriza reuseste golul de aur, care valoreaza cit un campionat intreg.
Impresionanta descatusarea de forte de pe stadionul Nitramonia. Circa 1.000 de olteni au ajuns la Fagaras in acelasi timp cu unul din autocarele care-i transportau pe suporterii onesteni. Senzatia de inceput a fost ca galeria lui Electro o va coplesi numeric pe cea onesteana. A fost doar o senzatie pentru ca, pina la fluierul de inceput a lui Marcel Lica, alte 23 de autocare din Onesti si circa 300 de masini mici au ajuns la Fagaras. La iesirea pe stadion a celor doua formatii, 2.500 de suporteri onesteni au spus, la unison, "Tatal nostru". A fost un moment unic, rar intilnit pe stadioanele din Romania. Onesteanul Dumitriu, omul cu pronosticurile din lotul antrenat de Toader Stet, a anticipat cu o zi inainte scorul final. El a ghicit chiar si marcatorul golului de aur. Portarul onestean Floria a aparat intr-un singur picior. O entorsa la genunchi l-a facut indisponibil mai mult timp, el nefiind recuperat in totalitate la ora jocului. In minutul 90, genunchiul i-a cedat, Floria fiind inlocuit cu Mandric. "Acum nu mai conteaza, bine ca am promovat. Pina in toamna se repara si genunchiul" La meci au asistat Dan Matei Agathon si Viorel Hrebenciuc. Nu a lipsit nici Mircea Lucescu care a fost insotit de Paul Enache, antrenorul Tractorului Brasov. Despre cel din urma se spune ca ar urma sa-i ia locul lui Nicolae Manea in postul de antrenor secund la Rapid Bucuresti. La intoarcerea spre Onesti, pe drumul spre casa a fost o adevarata isterie sau, mai bine zis, o oda a bucuriei. Masini mici, autocare, furgonete si camioane au parcurs cei aproximativ 300 de kilometri in sunet de claxoane. Autocarul fotbalistilor a fost intimpinat la Codlea cu flori. Inainte de Poiana Sarata, masinile au blocat strada pentru a-i opri pe fotbalisti. Pe sosea, suporterii au incins o hora, circulatia fiind oprita pret de o jumatate de ora. Galeria craioveana a parasit imediat stadionul Nitramonia, lasind in urma sa gradene rupte. Inainte de meci, oltenii au devastat citeva baruri din Fagaras. Alaturi de onesteni au fost si suporterii Preciziei Sacele si ai FCM Bacau. Cei din urma, in numar de 15 persoane, au ajuns la Fagaras cu taxiuri luate din Tirgu Secuiesc. La Onesti, aproximativ 5.000 de oameni asteptau sosirea echipei. Lor li s-au adaugat suporterii care au fost la Fagaras, atmosfera din fata Casei de cultura semanind cu o demonstratie. ( C. BARZAGHIDEANU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii