20 milioane pentru amenajarea unuia din cele mai mari și mai urâte parcuri din Iași. Va avea și zonă de evenimente

miercuri, 24 aprilie 2024, 03:00
2 MIN

Unul dintre cele mai mari parcuri ale Iașului va fi reabilitat. Primăria Iași a lansat licitația de proiectare și execuție a parcului Ciurchi, iar valoarea totală a lucrărilor se ridică la peste 20 milioane lei, potrivit unui anunț publicat ieri în sistemul național de achiziții publice.

„Adiacent utilării moderne a spațiului, refuncționalizării, reabilitării aleilor, trasării unor căi de acces logice și mobilării adecvate a parcului este luată în considerare reabilitarea spațiului verde aferent, amenajare care, pe lângă beneficiile pentru mediu, va avea un aport important la integrarea spațiului în peisajul local și la îmbunătățirea estetică și funcțională a zonei”, se arată în caietul de sarcini.

Potrivit sursei citate, intervențiile asupra topografiei vor fi minimale, principalul scop fiind accesibilizarea traseelor și legăturilor cu zonele învecinate. Astfel, printre altele, vor fi desființate gardurile. „Vor fi inserate diferite funcțiuni compatibile și complementare unui spațiu verde public – un loc de joacă, o zonă pentru evenimente la scară redusă, locuri de odihnă”, se mai precizează în documentația de atribuire. Intervențiile vor avea în vedere înregul parc desfășurat pe o suprafață de 5,8 hectare. O componentă a proiectului prevede integrarea unui monument dedicat victimelor Holocaustului.

În ceea ce privește spațiile verzi, vor fi plantați peste 120 de arbori (foioși), 1.000 de arbuști, circa 2.000 de specii floricole și graminee ornamentale, în timp ce suprafața înierbată va ajunge la 5,6 hectare. La nivel de mobilier urban, proiectul prevede bănci (cu sau fără spătar), șezlonguri, mese de șah, echipamente de joacă, echipamente fitness (inclusiv pentru seniori), un teren de sport multifuncțional, coșuri de gunoi, pergole, echipamente pentru parc dedicat câinilor, o platformă subterană de colectare a deșeurilor și, nu în ultimul rând, sisteme de tutorare arbori.
Sistemul de iluminat va cuprinde 64 de stâlpi noi (4 metri), cu LED, alături de o nocturnă pentru terenul de sport (16 stâlpi de 6 m), corpuri încastrate și reflectoare.

Valoarea totală a contractului se ridică la 20,5 milioane lei (fără TVA), iar ofertele vor fi deschise pe 31 mai. Fondurile sunt asigurate de la bugetul local. Constructorul care va câștiga licitația va realiza proiectarea în termen de 3 luni, iar alte 33 luni sunt dedicate lucrărilor, conform caietului de sarcini.

Comentarii