313 incendii de vegetaţie, în Iaşi, de la începutul anului. Peste 2.500 de hectare afectate

joi, 24 martie 2022, 02:50
2 MIN
 313 incendii de vegetaţie, în Iaşi, de la începutul anului. Peste 2.500 de hectare afectate

În primele trei luni ale anului trecut, au fost 18 incendii în judeţ. De la începutul anului, a sunat alarma pentru mai mult de 300. Până acum, au fost înregistrate doar două plângeri penale.

 

Nu mai puţin de 313 incendii de vegetaţie uscată s-au înregistrat în judeţ de la începutul anului. Patru pe zi, dacă e să facem o medie. În primul trimestru al anului trecut au fost semnalate doar 18 evenimente similare. Atunci, suprafaţa afectată a fost de 31 de hectare. Anul acesta, flăcările s-au întins pe 2.676 de hectare.

Bilanţul a fost prezentat ieri de col. Ionuţ Grădinaru, comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean la Colegiul Prefectural. Numai în ziua precedentă, marţi, s-a dat alarma la ISUJ pentru 22 de incendii, dintre care 18 de vegetaţie. Cele mai mari suprafeţe arse sunt în Satul Nou (Belceşti), 150 ha, Tăuşeşti (Rediu), 40 ha, Slobozia (Ciurea), 20 de hectare chiar lângă pădure, Valea Lungă (Holboca), 20 ha. Ca număr, cele mai multe incendii au fost în municipiul Iaşi (25), la Cotnari (18), Paşcani (15), Miroslava (14), Tg. Frumos (13), Strunga (12), Holboca (11), Ciurea (11), Movileni (10), Tomeşti (8), Popricani (8), Aroneanu (7). Doar 26 de comune au fost ferite de incendii de vegetaţie anul acesta.

Pompierii ISU au intervenit în 107 cazuri, 152 de incendii au fost lichidate în cooperare cu serviciile voluntare sau private pentru situaţii de urgenţă, iar 51 au fost stinse de aceste din urmă echipaje.

Incendiile din Iasi au fost surprinse de satelitii NASA

"Este foarte dificil să constatăm cine este făptaşul", a spus inspectorul-şef al ISU judeţean Iaşi, făcând apel la Jandarmerie, la Poliţie şi la Garda de Mediu, care au atribuţii de verificare şi sancţionare. Colonelul Grădinaru a adăugat că cele mai multe incendii de vegetaţie izbucnesc după ora 18.

La rândul lui, directorul Gărzii de Mediu a caracterizat drept "alarmantă" creşterea de aproape 20 de ori a numărului incendiilor de vegetaţie faţă de anul trecut. Gheorghe Bacuşcă s-a referit la calitatea aerului şi a solului, dar şi la fauna afectată. "Anul acesta avem două sesizări penale privind astfel de zone afectate prin incendiere", a spus el. "Autorităţile locale nu se implică deloc în această problemă, mai ales că le revin responsabilităţi stabilite prin lege. Legea îi obligă să intervină, să ia măsuri de identificare a autorilor", s-a adresat el prefectului.

Comentarii