50 de poliţişti ieşeni, pe urmele elevilor chiulangii. Părinţii lor, amendaţi. Cum va funcţiona? Ce spun asociaţiile de părinţi?

joi, 13 aprilie 2023, 01:50
3 MIN
 50 de poliţişti ieşeni, pe urmele elevilor chiulangii. Părinţii lor, amendaţi. Cum va funcţiona? Ce spun asociaţiile de părinţi?

Primarul Mihai Chirica a emis o dispoziţie prin care aproximativ 50 de poliţişti locali vor lua măsuri în cele 74 de unităţi de învăţământ din municipiu, pentru a combate absenteismul şcolar şi alte probleme de ordine publică. Astfel, potrivit art. 360, alin (1), litera a) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, părinţii vor plăti o amendă de la 100 la 1.000 de lei.

Potrivit art. 86, „părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru şcolarizarea elevului, pe perioada învăţământului obligatoriu”, iar în conformitate cu art. 60 „nerespectarea dispoziţiilor (…), din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 100 lei şi 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunităţii, prestată de părinte sau de tutorele legal”.

50 de poliţişti locali vor avea în vedere şcolile

„Sunt profund îngrijorat de fenomenul absenteismului şcolar în Municipiul Iaşi, ca şi de mult prea numeroase cazuri petrecute în ultima vreme în ţară de consum şi trafic de droguri, de violenţă între elevi sau de agresiuni asupra cadrelor didactice. Toate aceste situaţii afectează nu numai performanţa şcolară a elevilor, ci şi siguranţa şi ordinea publică în comunitate, iar pe termen lung însuşi destinul acestui popor”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Astfel, edilul a emis o dispoziţie în urma căreia a stabilit că în jur de 50 de poliţişti locali vor putea amenda părinţii ai căror elevi lipsesc nejustificat de la şcoală.

„Am desemnat, persoanele responsabile să aplice amenzi pentru nerespectarea a prevederilor Legii Educaţiei, atunci când părintele sau tutorele elevului nu contribuie la obligaţia pe care o are, prin contractul educaţional, de a-şi lăsa, a invita sau a-şi sancţiona propriul copil pentru că nu se duce la şcoală. Pentru fiecare centru de pe raza municipiului Iaşi am desemnat câte un poliţist care, la sesizarea consiliului de administraţie, a conducerii şcolii respective, se va duce pe urma părintelui sau tutorelui elevului care a făcut absenţe nemotivate şi va aplica sancţiuni. Sancţiunile sunt de la 100 la 1.000 de lei. Şcoala nu este un ring de box, nu este o zonă de distracţie, nu este decât o zonă de învăţare şi educare”, a mai declarat primarul Mihai Chirica.

„Poliţistul din proximitate este obligat să facă parte din viaţa şcolii”

Atunci când elevii au un număr nejustificat de absenţe, iar familia nu înţelege să ia măsuri pentru a rezolva situaţia, reprezentanţii unităţilor de învăţământ pot sesiza direct poliţiştii locali, care vor lua legătura cu părinţii sau tutorii legali, pe care, în funcţie de situaţie, îi vor amenda potrivit legii.

„Chiulul, pentru mine, este acel act voluntar al copilului care lipseşte de la oră, lucru care se pedepseşte cu un punct scăzut la purtare pentru minim 20 de absenţe nemotivate. Aceste lucruri ar trebui aduse la cunoştinţă familiilor, discutate, văzut de ce acel copil chiuleşte, care este starea familiei, şi apoi să gândim o apăsare şi mai mare în privinţa unor măsuri. Domnul primar s-a referit la familiile care nu îşi trimit intenţionat copiii la şcoală”, menţionează Constantin Neagu, şeful filialei Iaşi a Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Acesta subliniază faptul că prevenţia este foarte importantă. „Trebuie adoptate metode pentru preîntâmpinarea fenomenului de chiul şcolar, pentru că frecevenţa la şcoală este foarte importantă”.

Constantin Neagu a spus că este obligatoriu ca poliţistul din proximitatea unităţii de învăţământ să facă parte din viaţa şcolii. „Este obligat să ştie cu ce se ocupă anumiţi elevi care chiulesc de la ore şi să aducă la cunoştinţă familiei. Aşa apar derapajele precum consumul de alcool, consumul de droguri sau actele de violenţă”, a adăugat acesta. 

Comentarii