„Colţ al tăticilor“ la Maternitatea ”Elena Doamna”. Specialiști: şi bărbaţii pot suferi de depresie postnatală

luni, 27 ianuarie 2020, 02:58
3 MIN
 „Colţ al tăticilor“ la Maternitatea ”Elena Doamna”. Specialiști: şi bărbaţii pot suferi de depresie postnatală

Acesta este un spaţiu unde taţii vor primi consiliere din partea psihologului spitalului

Începând de luna viitoare, la Maternitatea „Elena Doamna“ din Iaşi va fi amenajat un „colţ al tăticilor“, urmând să fie atribuit un spaţiu unde aceştia vor primi consiliere din partea psihologului spitalului. Astfel, aceştia vor învăţa cum să ofere sprijin moral mamelor după naştere, cum să îngrijească bebeluşul şi la ce să se aştepte în perioada care urmează. „Vor fi consiliaţi de psihologul spitalului, vor beneficia şi de sprijinul obstetricienilor pentru a face faţă provocărilor la care este supusă familia în postpartum, printre acestea numărându-se depresia mamei, necesităţile crescute de îngrijire a bebeluşilor, reluarea vieţii sexuale sau reintegrarea socială a mamei. Recoman­dăm ca, pe tot parcursul sarcinii, tăticii să însoţească partenerele atât la consultaţii, cât şi la cursurile de educaţie prenatală“, a explicat asist.dr. Mădălina Ciuhodaru, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul maternităţii.
 
Recoman­darea specialiştilor este ca bărbaţii să se implice încă din perioada sarcinii în pregătirea naşterii, pentru a oferi ulterior sprijinul de care mama are nevoie. Conform specialiştilor, deşi este un aspect mai puţin cunoscut, şi bărbaţii pot suferi de depresie postnatală, existând şi studii în acest sens. Simptomele depresiei post-partum în cazul bărbaţilor includ modificări ale somnului, tristeţe persistentă şi lipsa motivaţiei, modificări ale apetitului alimentar, pierderea interesului faţă de acti­vităţi, anexietate şi dificultăţi de concentrare. De asemenea, poată să apară şi un sentiment de neputinţă sau senzaţia că familiei i-ar fi mai bine fără el, ducând la o izolare de prieteni şi de familie, identificându-se de-a lungul timpului că în această perioadă bărbaţii încep să consume alcool, şi chiar droguri.
 
O altă problemă este că, deşi în lume prezenţa la naştere a tatălui este permisă, în unele ţări fiind primiţi şi în sala de operaţii dacă naşterea se face prin cezariană, la noi în ţară acest lucru nu se întâmplă. Conform legii nr. 46 din 21.01.2003 privind Drepturile Pacientului, „pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material şi de sfaturi pe tot parcursul îngrijirilor medicale. La solicitarea pacientului, în măsura posibilităţilor, mediul de îngrijire şi tratament va fi creat cât mai aproape de cel familial.“ De aici decurge dreptul gravidei, ca pacient în maternitate, de a avea însoţitor la naştere, care de cele mai multe ori este tatăl copilului. În România, de cele mai multe ori, acest drept este încălcat. Justificarea dată de maternităţi atunci când încalcă acest drept al pacientelor este că, prin interzicerea accesului unei persoane în plus la naştere, se menţine la minimum riscul de aducere a agenţilor patogeni în sala de naşteri“, precizează reprezentanţii Asociaţiei Sănătate pentru Mame şi Sugari (SAMAS), într-o postare pe site-ul lor.

Comentarii