Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Este foarte revoltător ce s-a întâmplat. Tata a murit cu zile“

GALERIE
pascani
  • pascani
- +

Crede fiica bărbatului care a pierit lângă un cabinet medical din Paşcani. „Cazul era de o gravitate extremă şi atunci am preferat să aşteptăm ambulanţa. Eu nu puteam să acţionez atunci, mă gândeam să nu-i fac rău omului“, se apără medicul de familie Maria Ciopraga.

Familia bărbatului mort în faţa unui cabinet medical din Paşcani, după ce medicul din apropiere a refuzat să iasă din cabinet să-i acorde prim ajutor pe motiv că nu îi permite protocolul, spune că este re­voltător ce s-a întâmplat.

Florentina Cramariuc, fata bărbatului de 83 de ani, consideră că cel mai probabil doctorul nu era suficient de pregătit să acorde prim-ajutor şi spune că tatăl său a murit cu zile din cauza lipsei de reacţie. Femeia susţine că încă nu s-au gândit dacă vor depune sau nu plângere împotriva doctorului, dar că vor cântări situaţia mai bine după înmor­mântare.

„În primul rând doamna este medic şi cred că trebuie să ajuţi indiferent în ce domeniu activezi. Nu poţi să laşi un om să moară. Înseamnă că nu este pregătită pentru aşa ceva. Nu poţi să nu ajuţi un om în halul acela, căci a murit cu zile efectiv. Este foarte revoltător ce s-a întâmplat, dar orice am face tata nu se mai întoarce. Nu ne-am gândit încă să depunem plângere. Vreau să trecem întâi de momentul ăsta şi apoi vedem ce hotărâm şi ce reuşim“, a spus Florentina Cramariuc, fiica decedatului.

Medicul Maria Ciopraga spune că, deşi regretă decesul bătrânului, nu se consideră vinovată pentru tragedie deoarece, dată fiind starea bătrânului, nu crede că avea competenţele necesare pentru a-l ajuta.

„Îmi pare rău, regret ce s-a întâmplat, dar nu cred că sunt vinovată de sfârşitul tra­gic al acestui bătrân. Sunt situaţii în care atunci când vrei să faci bine poţi greşi. Când am ajuns afară serviciul de ambulanţă era deja apelat. Eu le-am spus că nu pot acorda asistenţă cum şi-ar dori cei din stradă. În stradă ce puteam să fac? Nu era de competenţa mea, cazul era de o gravitate extremă şi atunci am preferat să aşteptăm ambulanţa. Eu nu puteam să acţionez atunci, mă gândeam să nu-i fac rău omului. Nu am dotarea necesară şi aparatura mobilă cu care să ies afară să acord asistenţă medicală. Dacă începeam masajul cardiac nu l-ar fi ajutat deloc. Starea era atât de gravă şi dacă era o fractură de coloană ce făceam? Se întâmpla poate ceva mai rău. Îmi depăşeam competenţa la o gravitate aşa de mare“, a de­clarat doctorul Maria Ciopraga, medic de familie.

Medicul a mai adăugat că atunci când a fost înştiinţată de caz a rugat-o pe femeia care o anunţase să aducă bătrânul înăuntru, dar pentru că nimeni nu a făcut-o a ieşit afară în cele din urmă, unde a constatat gravitatea situaţiei.

„Evenimentul a fost nefericit. Eu eram în cabinet, consultam, şi am fost anunţată de o doamnă că e cineva căzut în stradă. Am rugat să îl aducă în cabinet. Nu l-a adus nimeni, am ieşit afară şi am văzut pacientul care era într-o stare foarte gravă. Un bătrân cu proteza ieşită din gură, fără tensiune, fără puls, nu respira. Cu faţa cianotică, practic fără niciun semn vital“, a mai adăugat doctor Maria Ciopraga.

Deşi martorii au blamat comportamentul medicului, acesta susţine că medicina nu se face la presiunea străzii şi că există anumite reguli care trebuie respectate în orice situaţie.

„Lucrăm după norme metodologice în care este specificat că serviciile pentru situaţii de urgenţă medico-chirurgicală se acordă în cabinetul medicului de familie, în cadrul programului de lucru. Am considerat că este mai bine să vină serviciile specia­lizate“, a completat medicul.

Bărbatului i s-a făcut rău luni, în faţa sediului A.P.I.A. Paşcani, şi pentru că nu-şi mai revenea, cei care au fost martori au cerut ajutorul doctorului Maria Ciopraga, medic de familie într-un cabinet din apropiere. Aceasta a refuzat să iasă afară şi să-i acorde bărbatului primul ajutor, astfel că a fost aşteptată ambulanţa.

Cele două echipaje ale Servi­ciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi, subdizivia Paşcani, care au ajuns la faţa locului au reuşit să-l facă să răspundă la manevrele de resuscitare, dar în cele din urmă acesta şi-a pierdut viaţa la spital. Cauza decesului a fost stop cardio-respirator.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri