anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

„Este foarte revoltător ce s-a întâmplat. Tata a murit cu zile“

GALERIE
pascani
 • pascani
- +

Crede fiica bărbatului care a pierit lângă un cabinet medical din Paşcani. „Cazul era de o gravitate extremă şi atunci am preferat să aşteptăm ambulanţa. Eu nu puteam să acţionez atunci, mă gândeam să nu-i fac rău omului“, se apără medicul de familie Maria Ciopraga.

Familia bărbatului mort în faţa unui cabinet medical din Paşcani, după ce medicul din apropiere a refuzat să iasă din cabinet să-i acorde prim ajutor pe motiv că nu îi permite protocolul, spune că este re­voltător ce s-a întâmplat.

Florentina Cramariuc, fata bărbatului de 83 de ani, consideră că cel mai probabil doctorul nu era suficient de pregătit să acorde prim-ajutor şi spune că tatăl său a murit cu zile din cauza lipsei de reacţie. Femeia susţine că încă nu s-au gândit dacă vor depune sau nu plângere împotriva doctorului, dar că vor cântări situaţia mai bine după înmor­mântare.

„În primul rând doamna este medic şi cred că trebuie să ajuţi indiferent în ce domeniu activezi. Nu poţi să laşi un om să moară. Înseamnă că nu este pregătită pentru aşa ceva. Nu poţi să nu ajuţi un om în halul acela, căci a murit cu zile efectiv. Este foarte revoltător ce s-a întâmplat, dar orice am face tata nu se mai întoarce. Nu ne-am gândit încă să depunem plângere. Vreau să trecem întâi de momentul ăsta şi apoi vedem ce hotărâm şi ce reuşim“, a spus Florentina Cramariuc, fiica decedatului.

Medicul Maria Ciopraga spune că, deşi regretă decesul bătrânului, nu se consideră vinovată pentru tragedie deoarece, dată fiind starea bătrânului, nu crede că avea competenţele necesare pentru a-l ajuta.

„Îmi pare rău, regret ce s-a întâmplat, dar nu cred că sunt vinovată de sfârşitul tra­gic al acestui bătrân. Sunt situaţii în care atunci când vrei să faci bine poţi greşi. Când am ajuns afară serviciul de ambulanţă era deja apelat. Eu le-am spus că nu pot acorda asistenţă cum şi-ar dori cei din stradă. În stradă ce puteam să fac? Nu era de competenţa mea, cazul era de o gravitate extremă şi atunci am preferat să aşteptăm ambulanţa. Eu nu puteam să acţionez atunci, mă gândeam să nu-i fac rău omului. Nu am dotarea necesară şi aparatura mobilă cu care să ies afară să acord asistenţă medicală. Dacă începeam masajul cardiac nu l-ar fi ajutat deloc. Starea era atât de gravă şi dacă era o fractură de coloană ce făceam? Se întâmpla poate ceva mai rău. Îmi depăşeam competenţa la o gravitate aşa de mare“, a de­clarat doctorul Maria Ciopraga, medic de familie.

Medicul a mai adăugat că atunci când a fost înştiinţată de caz a rugat-o pe femeia care o anunţase să aducă bătrânul înăuntru, dar pentru că nimeni nu a făcut-o a ieşit afară în cele din urmă, unde a constatat gravitatea situaţiei.

„Evenimentul a fost nefericit. Eu eram în cabinet, consultam, şi am fost anunţată de o doamnă că e cineva căzut în stradă. Am rugat să îl aducă în cabinet. Nu l-a adus nimeni, am ieşit afară şi am văzut pacientul care era într-o stare foarte gravă. Un bătrân cu proteza ieşită din gură, fără tensiune, fără puls, nu respira. Cu faţa cianotică, practic fără niciun semn vital“, a mai adăugat doctor Maria Ciopraga.

Deşi martorii au blamat comportamentul medicului, acesta susţine că medicina nu se face la presiunea străzii şi că există anumite reguli care trebuie respectate în orice situaţie.

„Lucrăm după norme metodologice în care este specificat că serviciile pentru situaţii de urgenţă medico-chirurgicală se acordă în cabinetul medicului de familie, în cadrul programului de lucru. Am considerat că este mai bine să vină serviciile specia­lizate“, a completat medicul.

Bărbatului i s-a făcut rău luni, în faţa sediului A.P.I.A. Paşcani, şi pentru că nu-şi mai revenea, cei care au fost martori au cerut ajutorul doctorului Maria Ciopraga, medic de familie într-un cabinet din apropiere. Aceasta a refuzat să iasă afară şi să-i acorde bărbatului primul ajutor, astfel că a fost aşteptată ambulanţa.

Cele două echipaje ale Servi­ciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi, subdizivia Paşcani, care au ajuns la faţa locului au reuşit să-l facă să răspundă la manevrele de resuscitare, dar în cele din urmă acesta şi-a pierdut viaţa la spital. Cauza decesului a fost stop cardio-respirator.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.