Asta e varianta finală! Iată proiectele Spitalului Regional de Urgenţe şi Sălii Polivalente

Spitalul ar urma să fie ridicat cu fonduri europene. Sala de sport ar fi finanţată de Compania Naţională de Investiţii.

joi, 08 februarie 2018, 02:50
3 MIN
 Asta e varianta finală! Iată proiectele Spitalului Regional de Urgenţe şi Sălii Polivalente

Comisia de Urbanism a aprobat ieri planurile urbanistice zonale pentru Spi­talul Regional de Urgenţă (SRU) şi Sala Polivalentă. Ambele obiective ar urma să fie construite în zona Moara de Vânt. Pentru SRU, municipalitatea a pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii (MS) o suprafaţă de 12 ha în centrul platoului. 

 

Regimul de înălţime propus pentru clădire constă în două niveluri în subteran, parter şi cinci etaje la o înălţime maximă de 25 metri. Finanţarea este asigurată, în principal, prin fonduri europene şi cofinanţarea din partea guvernului, la care se vor adău­ga sume rambursabile atrase de la instituţii financiare pentru dotări. În total, investiţia este estimată la circa 150 milioane euro. În ceea ce priveşte Sala Polivalentă, obiectivul ar urma să fie construit în vecinătatea SRU pe un teren de 18,7 ha. Proiectul aparţine Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), dar terenul este pus la dispoziţie tot de către municipalitatea ieşeană. Potrivit proiectului de PUZ, Sala Polivalentă va avea un regim de înălţime subsol, parter, trei etaje şi un etaj tehnic. Ambele planuri urbanistice vor fi supuse aprobării plenului Consiliului Local, cel mai probabil cu ocazia şedinţei ordinare din această lună.

Nouă proiecte urbanistice au fost amânate

Comisia de Urbanism a discutat ieri, în total, 15 planuri urbanistice zonale. Dintre acestea, nouă au fost amânate. Cel mai frecvent, Comisia a transmis recomandarea către investitori să prevadă parcări în subteran şi a refuzat orice proiect în care figura parcare de tip multipark. Motivul refuzului constă în faptul că, în trecut, foarte mulţi dezvoltatori au susţinut că amenajează multipark, în încercarea de a asigura necesarul de locuri de parcare, dar nu au mai respectat planurile urbanistice aprobate. Totodată, membrii Comisiei au reproşat, în unele cazuri, suprafaţa mică de teren pe care unii dezvoltatori vor să construiască imobile. Un acord tacit la nivelul forului este de a nu mai accepta proiecte cu blocuri cu regim de înălţime mediu (cel puţin 3-4 etaje) pe suprafeţe mai mici de 500 mp. În schimb, printre proiectele aprobate s-a numărat unul propus de o firmă controlată chiar de un membru al Comisiei, Violeta Găburici (Concept MSG Trading SRL).

La momentul în care s-a ajuns la dezbaterea pe acest proiect, consilierul PMP a părăsit sala de şedinţă şi a revenit ulterior. Găburici vrea să construiască un centru hotelier format din patru corpuri de clădire în apropiere de clădirea unde a funcţionat până recent Baia Comunală. Comisia i-a aprobat firmei un regim de înălţime cu demisol, parter şi şase etaje, cu o înălţime maximă de 22 metri, societatea având la dispoziţie o suprafaţă de 1.570 mp. Comisia a mai dat avize condiţionate pentru alte două investiţii: un bloc în Tătăraşi (str. Stejar) şi un ansamblu de blocuri în Dacia (str. Tabacului, în apropiere de rondul Dacia). Printre cele nouă proiecte amânate s-au numărat investiţii în imobile din zone precum Păcurari, Centru, Tătăraşi, Galata, Bularga şi Bucium. 

 

 

Comentarii