Bătaie ca-n filme la Moţca: „sângele țâșnea ca dintr-o fântână arteziană”

miercuri, 05 aprilie 2023, 01:50
3 MIN
 Bătaie ca-n filme la Moţca: „sângele țâșnea ca dintr-o fântână arteziană”

Un conflict dintre două familii înrudite din Moțca a fost tranșat „bărbătește” de cei implicați. Puțin a lipsit să se lase cu moarte de om, deși intenția agresorilor fusese doar de aplicare a unei „corecții”. Un caz care ar fi intrat în categoria generică de „lovire sau alte violențe” s-a transformat astfel într-un dosar de tentativă la omor.

Motivele conflictului dintre cele două familii au rămas neclare, deși cercetarea judecătorească a consemnat zeci de mărturii. Magistrații Tribunalului au ajuns totuși la concluzia că dușmănia ar fi putut pleca de la o tranzacție din urmă cu trei ani. După ce s-a întors de la muncă în străinătate, o femeie din Moțca a cumpărat de la fratele său un teren pe care era începută fundația unei case și pe care și-a construit o locuință.

Ulterior, vânzătorul ar fi voit mai mulți bani decât primise inițial. S-a ajuns la amenințări și la conflicte verbale și fizice. Acestea au culminat în primăvara lui 2021. Pe 13 aprilie, între frații Marius și Dumitru Rafailă, fiii cumpărătoarei, pe de o parte și familia extinsă a vânzătorului, pe de alta, a izbucnit un scandal desfășurat în plină stradă, asezonat cu mesaje injurioase și de amenințare.

Trei zile mai târziu, cei doi frați, împreună cu fratele concubinei unuia dintre ei și cu un verișor se deplasau cu un Audi A6 condus de acesta din urmă. Cu puțin înainte de postul de poliție din sat, l-au văzut pe Ionuț V., fiul bărbatului de la care mama fraților Rafailă cumpărase terenul, însoțit de un prieten. Frații s-au gândit să profite de superioritatea numerică și i-au cerut verișorului să accelereze și să-i taie calea lui Ionuț V. L-au depășit și au oprit brusc, după care cei patru au coborât din mașină. Ionuț V. a fugit, împreună cu prietenul său, urmărit de trei adversari. La o intersecție, s-au despărțit, iar prietenul lui Ionuț V. a reușit să sară în curtea unei locuințe. Ionuț V. a fugit pe un drum secundar, până s-a împiedicat și a căzut, fiind ajuns imediat de urmăritori. S-a ridicat, dar a fost lovit cu capul în gură, iar încă doi pumni l-au prăvălit la pământ. Cei trei l-au mai lovit cu picioarele, iar în învălmășeală, Ionuț V. a mai simțit și lama unui cuțit cum îi străpunge piciorul. Apoi, cei trei agresori au plecat.

Din urma lor, Ionuț V. s-a ridicat și a reușit să mai meargă, împleticindu-se, până la drumul principal, după care s-a prăbușit în fața unei curți, sângerând puternic. Lama cuțitului îi secționase artera femurală. A fost dus cu un cărucior până la dispensarul sătesc. Medicul de familie i-a tăiat cu un foarfece pantalonii năclăiți de sânge, după care i-a aplicat un garou și un pansament hemostatic. După cum avea să povestească ulterior, „sângele țâșnea ca dintr-o fântână arteziană”. Intervenția de urgență a medicilor Spitalului Municipal Pașcani i-a salvat viața.

Cei doi frați Rafailă au fost trimiși în judecată pentru tentativă la omor. În fața judecătorilor, cei doi au povestit întâmplarea în versiunea lor, fără a pomeni nimic despre cuțit. Au explicat că Marius Rafailă aruncase spre Ionuț V. cu o sticlă de Pepsi pe care o avea la el, iar victima se tăiase la picior. Forma rănii și faptul că aceasta străpungea piciorul dintr-o parte într-alta excludeau însă acesst scenariu.

Depozițiile martorilor, rude cu una sau alta dintre părți nu au lămurit mai multe, judecătorii rămânând la părerea că rana fusese provocată de un cuțit. Cei doi frați au fost condamnați la câte 6 ani de închisoare, ca și la plata în solidar a 70.000 lei ca despăgubiri civile către victimă și a 37.536 lei către spitalul din Pașcani, reprezentând contravaloarea îngrijirilor medicale. Sentința nu este definitivă, cei doi frați declarând apel. Acesta a avut primul termen de judecată ieri, judecătorii amânând dezbaterile pentru ziua de 2 mai.

Comentarii