De Sănătate

Punem punctul pe știi

Care este diferența între oxigenul medicinal și cel industrial. Ce spune OMS?

marți, 02 noiembrie 2021, 03:01
3 MIN
 Care este diferența între oxigenul medicinal și cel industrial. Ce spune OMS?

Spitalele din Iaşi au fost la un pas să rămână fără oxigen medicinal, de 99,5% puritate, în weekendul trecut, după ce compania producătoare a furnizat mult mai puţin oxigen decât s-a angajat.

Intervenind în această chestiune, Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a explicat că există o circulară care recomandă tuturor spitalelor utilizarea oxigenului tehnic pentru bolnavii COVID-19, care are o puritate de doar 93%. Arafat a explicat că nu există niciun risc în utilizarea unui astfel de oxigen, mai ales fiindcă, „în urmă cu 5-6 ani”, în România, nici nu exista un astfel de tip de oxigen, iar „oxigenul de sudură”, cum este numit în spitale, era normă de bază, fiind autorizat şi de Agenţia Naţională a Medicamentelor.

Care sunt diferenţele în cele două gaze? Medicii au explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că speranţa este să nu fie niciuna, dar că nu există niciun studiu cu privire la felul în care reacţionează pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 conectaţi la o sursă de oxigen cu puritate mai scăzută. Însă concentratoarele de oxigen, care sunt oferite pacienţilor cu forme medii, pot oferi o puritate de maximum 82%, suficientă pentru tratarea acestora atâta timp cât starea lor nu se agravează.

„În perioada când eu eram medic tânăr nu exista diferenţa între oxigenul tehnic şi alt oxigen. Erau tuburile cu oxigen pe care le foloseam, nu se întâmpla nimic. De altfel, ca proces de producţie nu este diferit, singura diferenţă între oxigenul tehnic şi cel medical este conţinutul de apă. Pe de altă parte, tuburile pentru oxigenul medical sunt controlate mai atent să nu fie contaminate cu diferite substanţe. Având în vedere însă că aceste tuburi vin de la spital şi au avut în ele oxigen medical, acest risc nu există”, a precizat Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi, într-o declaraţie de presă.

În India, mii de oameni au murit fără a primi oxigen

Problema nu e una discutată doar în Iaşi sau în România. În momentul apariţiei tulpinii Delta în India în acest an, sistemul medical a fost atât de copleşit încât estimările oficiale spun că sunt mii de persoane care au murit fiindcă nu a existat oxigen disponibil pentru a le putea trata, fiind epuizate şi stocurile de oxigen medical, dar şi cele de oxigen tehnic.

În acest moment, Organizaţia Mondială a Sănătăţii are în desfăşurare o dezbatere la nivel internaţional pentru a creşte producerea oxigenului medicinal, dar şi pentru a stabili standarde legate de puritate şi de control la marii producători. Aceştia însă nu recomandă utilizarea oxigenului industrial pentru tratarea pacienţilor COVID-19, în preambulul publicat pe site pentru această dezbatere.

„Acolo unde standardele pentru gazele medicinale nu sunt urmate în producerea şi controlul oxigenului industrial, puritatea şi conţinutul acestuia ar putea fi afectate. Posibila contaminare a oxigenului industrial cu particule viabile şi neviabile, inclusiv alte impurităţi, poate duce la un risc crescut pentru pacienţi atunci când este folosit în scop medicinal. Oxigenul industrial nu trebuie să fie folosit ca gaz medicinal”, au precizat reprezentanţii OMS.

Comentarii