Cataracta: ce se întâmplă dacă se amână operaţia?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cataracta: ce se întâmplă dacă se amână operaţia?

GALERIE
chirurgie-oftalmologica
  • chirurgie-oftalmologica
- +

Dacă se amână intervenţia chirurgicală, cataracta poate duce în timp la creşterea presiunii intraoculare (glaucom), inflamaţii oculare (uveite), decolare de retină. Pentru a evita aceste complicaţii este bine să optaţi din timp pentru operaţie.

Prof. dr. Dănuţ Costin, şeful Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „Nicolae Oblu“ Iaşi:

„Cataracta poate evolua simultan sau concomitent la ambii ochi. În cazul neefectuării tratamentului chirurgical, pot apărea complicaţii (cataracta hipermatură): creşterea presiunii intraoculare (glaucom), inflamaţii oculare (uveite), decolare de retină (mai rar). Pentru a evita aceste complicaţii este bine ca pacientul să opteze din timp pentru intervenţia chirurgicală. Operaţia constă în înlocuirea cristalinului cataractat cu unul artificial. Dacă operaţia a decurs fără incidente intraoperatorii, atunci coplicaţiile postoperatorii pot fi absente sau minore. Complicaţiile postoperatorii la distanţă nu sunt frecvente şi ţin în mod direct de pacient (activităţi prestate, traumatisme/ microtraumatisme - lovituri, zgârieturi la ochi sau la cap - infecţii/ inflamaţii de vecinătate ( sinuzite, otite, amigdalite, infecţii dentare sau ale cavităţii bucale), precum şi de afecţiunile generale de care suferă. În mod sigur factorii de risc şi complicaţiile posibile vor fi discutate de către medicul curant cu pacientul — toate în contextul bolilor cronice de care suferă. Tratamentul post operator durează în medie 6 săptămâni (perioada diferă în funcţie de ceea ce stabileşte medicul oftalmolog care face interveneţia chirurgicală). Acest tratament constă în instilarea în sacul conjunctival de coliruri (picături speciale) cu acţiune antimicrobiană, antiinflamatorie şi cicatrizantă. Dacă pacientul nu urmează corect acest tratament şi nu îşi pune picăturile aşa cum i-a recomandat medical, există riscul installării unor complicaţii: infecţii, inflamaţii.

Interdicţii şi indicaţii după operaţie

O astfel de operaţie de înlocurie a cristalinului nu are contraindicaţii pentru alte intervenţii chirurgicale, altele decât cele oftalmologice. Excepţie fac microtraumatismele/ traumatismele (directe sau indirecte) de la nivelul globului ocular. Deci, după o operaţie de cataracată se pot face şi alte interveneţii chirurgicale cum ar fi de exemplu cele indicate pentru adenomul de prostată sau hernia de disc. De asemenea, pacientul are un regim de viaţă normal. Dacă suferă de o altă afecţiune, trebuie să urmeze tratamentul indicat. De exemplu dacă are hipertensiune sau adenom de prostată, va lua tratamentul recomandat de medicii specialişti pentru aceste afecţiuni. Mai trebuie ştiut că după înlocuirea cristalinului, pacientul necesită protectţie împotriva radiaţiilor solare (UV sau din spectrul albastru), chiar dacă cristalinul implantat este con­ceput cu filtre. Asta înseamnă că tre­buie purtaţi ochelari de soare cu len­tile specialie împotriva razelor UV“.

Ce este cataracta reziduală

La unele cazuri (circa 30%), la un interval de luni sau ani după operaţie, se poate opacifia capsula cristaliniană, care serveşte drept suport implantului. Apare astfel „cataracta secundară“, responsabilă de o nouă scădere a vederii. Din fericire, această problemă poate fi rapid şi elegant rezolvată cu ajutorul laserului, creându-se o breşă centrală la nivelul opacităţii capsulare. Intervenţia laser se efectuează în ambulatoriu şi nu necesită anestezie, fiind complet nedureroasă.

Jumătate dintre persoanele peste 60 de ani au cataractă

Aceasta e o afecţiune specifică vârstei a treia. Ea poate apare, în funcţie de cauză, atât la copii cât şi la adulţi. Boala reprezintă opacifierea unei lentile din ochi (numita cristalin) care în mod normal este transparentă. Din cauza acestui fapt, razele de lumină nu mai pot pătrunde în ochi pentru a forma imaginea pe retină. În afara înceţoşării vederii la distanţă şi/sau la aproape, mai apare sensibilitatea la lumină, iar culorile sunt mai estompate, mai fade. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu vârsta peste de 60 ani au cataractă mai mult sau mai puţin avansată.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Acord controversat, moment controversat

Lucian DÎRDALA

Acord controversat, moment controversat

Am avut parte de o dovadă elocventă a modului în care guvernul de la Berlin exercită leadership-ul politic în Uniunea Europeană: atent să inspire acţiunea Comisiei, priceput să creeze coaliţii de sprijin largi, capabil să ofere justificări pragmatice şi, mai ales, mereu atent să nu perturbe liniştea unui cadru instituţional comunitar atât de favorabil pentru companiile germane capabile de expansiune.

Filmuletul zilei

opinii

Un măscărici toxic

Florin CÎNTIC

Un măscărici toxic

Una dintre marile probleme ale Evului Media în care trăim o reprezintă idolii de carton. De regulă caraghioşi, dar, câteodată, toxici. Donald Trump va rămâne neîndoielnic în istorie, însă nu cum ar fi dorit.

Politrucii vechi și politicienii noi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Politrucii vechi și politicienii noi

(reflecţii în urma unei audienţe)

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Alex VASILIU

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Anii frumoşi, mulţi, încărcaţi pentru Viorica Cortez de succese pe cele mai prestigioase scene ale lumii, ar putea fi ilustraţi numai prin reproducerea, chiar fragmentară, a listelor cu teatrele, partenerii, dirijorii cu care a realizat spectacole şi concerte, ale revistelor şi ziarelor ce au adăpostit cronici laudative. Lectura documentelor impresionează. Fotografiile înfăţişând-o în roluri diferite, alături de stele ale scenei lirice, stârnesc admiraţia.

pulspulspuls

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Tergiversările în desemnarea celui de-al doilea vice, dar şi întârzierile în găsirea unei majorităţi care să-i sprijine viziunile edilitare şi nu numai, auzim că ar fi creat mare nervozitate în ultima perioadă în rândul şmenarilor imobiliari care, fiecare după posibilităţi ori interes, au pus umărul sau teşchereaua la dispoziţie pentru realegerea premarelui lor. 

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.