Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Mii de voturi ignorate de instanţă?

Caz extrem de controversat - primar lăsat fără mandat pentru că s-a certat cu Opoziţia

GALERIE
Ciprian Aiojoaei
  • Ciprian Aiojoaei
- +

Nici Caragiale nu ar fi putut concepe o asemenea poveste absurdă ca aceea de la Oţeleni, unde primarul a fost lăsat fără mandat din cauza unor cuvinte tăioase schimbate cu consilierii din Opoziţie, vorbe ce în Parlament, cum am şi văzut, trec în mod sigur nesancţionate. Revoltat, fostul edil a făcut o cerere de revizuire, susţinând că a fost victima unui abuz al judecătorilor din Paşcani. Ciprian Aiojoaei are programată o întâlnire şi la Parlament, unde se va prezenta în faţa comisiei pentru cercetarea abuzurilor. Toate acestea s-au întâmplat într-o comună din Iaşi în timp ce, fără sfială şi chiar în faţa camerelor, parlamentarii se jignesc şi se înjură în direct, şi nu păţesc absolut nimic. Aiojoaei a fost însă condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare pentru expresii mult mai blânde, adresate unor persoane cu care se certa la Primărie, una dintre acestea politician din opoziţie.

Un caz controversat, ce a lăsat fără mandat un primar din judeţul Iaşi, poate fi redeschis de judecători. Fostul edil din comuna Oţeleni, Ciprian Aiojoaei, a formulat o cerere de revizuire a dosarului său invocând faptul că a fost condamnat pe nedrept după o poveste demnă de operele lui Ion Luca Caragiale. Aiojoaei a primit trei luni de închisoare cu suspendare pentru „purtare abuzivă“, după ce s-a considerat că ar fi vorbit urât cu consilierii din opoziţie, precum şi cu un tehnician agricol cu care se certa. Ca un efect de bumerang, Aiojoaei a fost concediat în baza sentinţei definitive de condamnare luată, spune el, după un proces inechitabil, în timpul căruia au fost înlăturate mărturiile ce îi erau favorabile.

Ce invocă Aiojoaei

În cererea sa de revizuire, fostul primar din Oţeleni spune că procesul ar trebui redeschis deoarece una dintre principalele probe luate în calcul de instanţă ar fi fost alterată. Concret, spune politicianul PNL, înregistrarea video luată în calcul de judecătorii care l-au condamnat ar fi fost dintr-o zi precedentă celei în care ar fi comis fapta. Cererea de revizuire a fost înregistrată la Judecătoria Paşcani, iar judecătorii urmează a da soluţia la mijlocul acestei luni. Până atunci, Ciprian Aiojoaei spune că va merge la Parlament pentru a-şi prezenta cazul, considerând că este o victimă a justiţiei locale din Paşcani, precum şi a opozanţilor politici. „Mă cunoaşte întreaga comunitate, pentru că eu am lucrat în mod direct cu oamenii de când aveam 18 ani, fiind asistent veterinar. Toată lumea ştie că nu sunt un om violent. Cât am fost la Primărie, mi-au făcut plângeri peste tot, însă nimeni nu a găsit nimic în neregulă. Am familia, am părinţi, am copii. Au dus un război psihic. Nici nu îmi vine să cred că se fac atâtea porcării, şi nu face nimeni nimic“, ne-a spus Ciprian Aiojoaei.

De ce a fost condamnat

Fostul primar a fost condamnat pentru două fapte de purtare abuzivă, ambele constând în adresarea de expresii considerate jignitoare unor persoane. O dată reprezentantei unei firme care voia să înregistreze un contract de arendă, şi altă dată unui consilier local din opoziţie. Prima faptă, când ar fi înjurat tehnicianul agricol al societăţii - faptă pe care fostul primar nu o recunoaşte, s-ar fi produs pe 8 aprilie 2014, în timp ce a doua, în timpul unei şedinţe de Consiliu Local. Aiojoaei recunoaşte că, atunci, ar fi avut un schimb mai dur de replici cu Robert Benchea, consilier din opoziţie, căruia i-ar fi spus că e parvenit. În motivarea primei instanţe, judecătorii completează lista: „prost, limbric, om de doi lei“. Tărăboiul ar fi pornit de la un raport de vânzare a unui complex zootehnic. „Instanţa apreciază că fricţiunile existente pe de o parte între inculpat şi persoana vătămată, şi pe de altă parte între primar şi unii consilieri locali, nu sunt de natură a influenţa existenţa faptei“, a stabilit Judecătoria Paşcani. Pe lângă cele trei luni de închisoare cu suspendare, Aiojoaei a fost obligat şi la plata unor daune morale de 1.000 de lei către victima Consela Adăscăliţei, tehnicianul agricol, şi 2.500 către „duşmanul“ din opoziţie Robert Benchea. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri