Cazul Corduneanu „La Castel”: Este legal să depui un defunct într-un restaurant? Autoritățile ieșene aplică legea tăcerii

miercuri, 17 aprilie 2024, 03:00
4 MIN
 Cazul Corduneanu „La Castel”: Este legal să depui un defunct într-un restaurant? Autoritățile ieșene aplică legea tăcerii

E legal ca trupul fostului lider interlop Costel Corduneanu să fie depus la un restaurant? Autoritățile din Iași pasează problema de la o instituție la alta sau evită să ofere un punct de vedere.

Deși, teoretic, din punct de vedere legal, unii reprezentanți ai statului, cu atribuții de control spun că nu este permisă depunerea unui defunct într-un spațiu public, altul decât capele sau camere mortuare practic, nimeni nu aplică legea. Motivul? Vorbim despre familia Corduneanu și decizia acesteia de a depune sicriul fostului lider al lumii interlope la restaurantul „La Castel”, din Iași. De altfel, o informație, confirmată chiar și de angajați ai localului. Potrivit acestora, corpul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu urma a fi adus în cursul zilei de ieri și depus până joi, la Green View Salon, care aparține restaurantului. Este legal? La această întrebare ne-au răspuns, oficial, doar autorități din alte județe.

Citiți și: Aici are loc priveghiul cu manele al fostului interlop Costel Corduneanu

Pe lângă evenimentul tragic în sine pentru familia Corduneanu și pentru cei apropiați, moartea liderului din lumea interlopă dezgroapă și „morții” din instituțiile statului. Frica de lumea interlopă și aplicarea legii în adevăratul sens al cuvântului. Nu o spunem noi, ci o recunosc chiar unii reprezentanți ai statului, neoficial, desigur! Întrebați de ZdI, dacă este legal să depună un sicriu în incinta unui spațiu destinat alimentației publice sau în proximitatea acestuia, așa cum reiese din informațiile dezvăluite de apropiați ai familiei, mai mulți reprezentanți ai unor instituții din Iași au evitat să se pronunțe în acest sens, unii chiar invitându-ne să facem și o solicitare scrisă, conform Legii 544/2001, în timp ce alții “să facem o sesizare la Poliție”, de maniera: „Da, ce? Vreți să îmi pun familia Corduneanu în cap?!” Tot neoficial, alți reprezentanți ai statului din Iași au răspuns sub anonimat că: „sub nicio formă (n.r. – nu este legal), din punctul nostru de vedere”.

Și nu mai este un secret pentru nimeni faptul că restaurantul ales de familia Corduneanu pentru depunerea defunctului este „La Castel”. Tot aici se pare că sunt invitați să cânte în acest timp câțiva cântăreți de manele, în memoria fostului interlop. Contactați și întrebați despre amplasamentul depunerii sicriului, angajații restaurantului spuneau, inițial, ieri, pentru ZdI, faptul că: „Încă nu a fost depus. Nu știu detalii, dar știu că nu va fi depus în restaurant și nici în hotel, ci undeva în aer liber, ori la cort. Nu știu, vedem. Că acum se poartă aceste discuții, se definitivează. Eventual, sunați mai târziu.” Am revenit cu un telefon trei ore mai târziu și ni s-a transmis că : „Vine, dar nu se știe când. Nu știm ora. În principiu, astăzi (n.r. – ieri, 16 aprilie), dar mai spre seară probabil. La Green View Salon, cred, unde este barieră, undeva jos, în vale. Aici va fi depus defunctul, da.”

Protecția Consumatorilor Iași : „Nu intră în atribuțiile noastre.”

Întrebați la rândul lor despre legalitatea acestei decizii, privind depunerea sicriului în incinta unui restaurant sau în curtea acestuia, directorul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Iași a declarat doar că: „nu intră în atribuțiile acestei instituții”. Aceeași întrebare am adresat-o și Direcției de Sănătate Publică Iași, dar până la ora închiderii ediției, nu am primit niciun răspuns.

Citiți și: Ea este văduva lui Costel Corduneanu! Cu 20 de ani mai tânără, Graţiela Corduneanu are trei copii cu fostul luptător

Cum, oficial, nimeni din instituțiile statului din Iași nu s-a autosesizat, până acum, în privința locației alese de familia Corduneanu, pentru depunerea defunctului, ZdI a cerut un punct de vedere și de la alți directori ai Direcțiilor de Sănătate Publică din alte județe, iar poziția acestora a fost categorică. „Nu există așa ceva! Sub nicio formă nu este legal așa ceva! Nici în curtea unui local, nici la cortul de lângă un restaurant. Un sicriu ai voie să îl depui doar în capelă. Aceste probleme sunt reglementate foarte clar. Este și Hotărârea Guvernului nr. 741 din 2016, mai este Legea 102 din 2014. Tot aici mai scrie clar că este nevoie de niște autorizații sanitare. Aici este Ordinul 1532, din 2017. Deci, nu are ce căuta un sicriu într-un spațiu destinat alimentației publice”, a explicat pentru ZdI, un director DSP din alt județ. De altfel, încă din 2016, noua lege funerară nu mai permite privegherea morților nici în casă, așa cum era odată, primăriile fiind obligate astfel să ridice capele. Mai mult decât atât, noile reglementări UE spun că familia are obligația să depună  persoana decedată la casa mortuară după numai o oră de la momentul decesului.

Cât despre înmormântarea lui Costel Corduneanu, aceasta este programată pentru vineri, la ora 14.00, la Cimitirul Eternitatea.

Comentarii