Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Clădiri iluminate în albastru, de Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului

GALERIE
Primaria-albastra
  • Primaria-albastra
- +

Clădiri importante din Bucureşti vor fi iluminate în albastru joi, începând cu ora 19,00, în semn de solidaritate faţă de cele peste 30.000 de persoane cu autism care trăiesc în România, informează Asociaţia pentru Muzică, Cultură şi Artă prin intermediul unui comunicat.

Lor li se vor alătura peste 100 de instituţii, companii şi ONG-uri care îşi vor ilumina simbolic, în digital, spaţiul virtual (website-ul) sau fotografia clădirii. Noaptea Albastră a Autismului 2020 este organizată de Asociaţia Help Autism şi Asociaţia pentru Muzică, Cultură şi Artă, cu sprijinul RO TSA (reţeaua de ONG-uri şi instituţii în sprijinul copiilor cu autism), şi al Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA).

"Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului este sărbătorită în toată lumea pe 2 aprilie şi deşi în alţi ani a adunat sute de mii de oameni în activităţi deschise publicului, anul acesta #stămacasă şi aprindem simbolic lumina albastră pentru a rămâne împreună, solidari şi conştienţi de situaţia celor peste 30.000 de persoane cu autism din România. În parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, prin creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, Societatea Română de Radiodifuziune, prin Sala Radio, Sky Tower şi Timpuri Noi Square, clădiri simbol din Bucureşti vor fi iluminate în albastru (culoarea autismului) începând cu ora 19,00", a informat asociaţia.

Vor prelua simbolic filtrul albastru pentru a ilumina digital fotografia clădirii sau website-ul: Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, prin iluminarea Arcului de Triumf; Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi - Palatul Culturii; Ministerul Afacerilor Externe, prin Centrul Infoeuropa; Muzeul Naţional ''George Enescu''; Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti"; Teatrul Excelsior; Asociaţia Culturală ISVOR. Lor li se vor alătura cele peste 100 de ONG-uri care sprijină prin servicii sociale şi de recuperare cele 30.000 de persoane cu autism din România, parte a FEDRA şi a reţelei RO TSA.

"Ni se pare cu atât mai relevant acest semn de solidaritate şi atenţie, cu cât persoanele cu autism din România sunt mult mai afectate de izolare, iar asociaţiile locale ce oferă terapie de reabilitare în centre sau la domiciliu sunt grav afectate de efectele economice ale situaţiei de urgenţă. Încercăm totodată să aducem şi o mică bucurie, puţină lumină într-o perioadă de izolare, singurătate şi anxietate", a precizat preşedintele Help Autism, psihologul Daniela Bololoi.

Organizatorii evenimentului îi invită pe români să folosească, joi, filtrul "Noaptea Albastră" pentru a trimite un mesaj de încurajare pe Facebook sau Instagram, iar pe companii să ilumineze simbolic pagina web folosind filtrul disponibil la: https://www.helpautism.ro/campanii/2-aprilie-izolare-continua. "Ediţia 2020 a evenimentului Noaptea Albastră a Autismului semnalează că suntem: solidari cu familiile persoanelor cu autism care sunt acum izolate la domiciliu, atenţi la sănătatea lor pentru că o spitalizare este extrem de greu de gestionat pentru o persoană cu tulburare de spectru autist, conştienţi că integrarea este în continuare departe de a fi o realitate în societatea românească, încrezători că vom continua astfel să construim o Românie în care minţile aparte fac real parte din comunitate", a menţionat sursa citată.

Noaptea Albastră a Autismului este parte a proiectului "Suflet în culori", în cadrul căruia se desfăşoară concertul caritabil de muzică clasică, ce marchează, de şapte ani, Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului. Anul acesta, concertul a fost reprogramat pentru data de 28 iunie, pe scena Ateneului Român, şi va fi susţinut de: Ansamblul Violoncelissimo, fondat şi condus de violoncelistul Marin Cazacu, soprana Laura Tătulescu, mezzosoprana Roxana Constantinescu, tenorul suedez Kristofer Lundin, pianista Luminiţa Berariu. Help Autism îi sprijină pe copiii cu autism din România să-şi atingă potenţialul printr-un mix de terapii iar pe familiile lor să găsească soluţii financiare, consiliere psihologică şi programe de învăţare a terapiei. În perioada stării de urgenţă, Help Autism, deşi a închis cele cinci centre, ajută familiile din România să continue programul de terapie prin conectarea cu părinţii şi terapie supervizată online. De asemenea, oferă acces gratuit tuturor copiilor cu autism şi terapeuţilor din România la 14 programe de lucru prin aplicaţia educaţională ABA kit şi platforma de evaluare a evoluţiei Edu ABA şi deschide un fond de urgenţă pentru asociaţiile locale grav afectate economic de criza generată de Covid-19.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri