Coronavirus-ul a trecut prin trei petreceri la Iași, în Vivertine, Fratelli şi TimeOut

vineri, 13 martie 2020, 03:03
6 MIN
 Coronavirus-ul a trecut prin trei petreceri la Iași, în Vivertine, Fratelli şi TimeOut

„Ziarul de Iaşi“ arată astăzi cât de uşor se poate răspândi noul virus. Un ieşean care nu ştia că este infectat a mers sâmbătă în trei cluburi. Demersul nostru l-a deranjat pe şeful DSP Iaşi, care iniţial a confirmat că ştia de faptul că persoana depistată ulterior pozitiv a trecut printr-un club. Apoi şeful DSP a negat acest lucru. Fără a menţiona nume de persoane, încercăm doar să atragem atenţia asupra vitezei cu care se poate răspândi COVID-19. Un specialist infecţionist, dr. Streinu Cercel, arăta că virusul „rezistă pe suprafeţe două zile la temperaturi mai ridicate şi până la 9 zile în condiţii de frig“. Asta înseamnă că este foarte important să aibă loc o acţiune de dezinfectare în cluburile respective. Din informaţiile strânse de „Ziarul de Iaşi“, bărbatul testat pozitiv la COVID19 a trecut prin Vivertine, Fratelli şi Time Out.

În cursul zilei de ieri, sesizată de cititori îngrijoraţi, echipa „Ziarul de Iaşi“ a încercat să reia traseul bărbatului de 38 de ani, angajat al Poliţiei de Frontieră, despre care există informaţii că ar fi petrecut două zile în mai multe zone ale oraşului, înainte să fi aflat că există riscul să fie infectat cu coronavirus şi să se retragă în izolare la domiciliu. Informaţiile ziarului sunt îngrijorătoare: multiple surse au confirmat faptul că în noaptea de sâmbătă, 7 martie, spre duminică, 8 martie, acesta a fost la trei petreceri din Iaşi, din Vivertine, Fratelli şi TimeOut. Martorii oculari confirmă prezenţa acestuia la două dintre evenimente, din Vivertine şi din TimeOut, în timp ce aceiaşi martori confirmă faptul că bărbatul le-ar fi spus că a fost în seara respectivă în Fratelli.

În cursul dimineţii zilei de ieri, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a confirmat iniţial că bărbatul a fost într-un club, la solicitarea „Ziarului de Iaşi“, apoi a încercat să retracteze informaţia, directorul DSP Lucian Indrei refuzând să răspundă apelurilor repetate pentru a clarifica lucrurile stabilite dimineaţă. Surse din apropierea anchetei epidemiologice spun că cei de la DSP au identificat 200 de contacţi ai bărbatului infectat cu coronavirus.

Din Vivertine în TimeOut, prin Fratelli

Prietenii îl descriu pe bărbatul de 38 de ani ca fiind o persoană deschisă, sociabilă, „din rândul oamenilor activi în societate“, căruia îi place să se distreze.

Din multiplele mărturii strânse în cadrul zilei de ieri, confirmate inclusiv de şeful DSP, Lucian Indrei, acesta a participat la Varşovia la un eveniment profesional, care viza activitatea sa de la Poliţia de Frontieră. Varşovia nu a fost nicio clipă în zona galbenă sau roşie, care să impună interdicţii sau riscuri speciale pentru cei care călătoresc acolo, astfel încât, atunci când s-a întors în Iaşi, la finalul săptămânii trecute, bărbatul de 38 de ani a decis să-şi continue programul planificat.

În cursul zilei de sâmbătă acesta a participat, conform datelor colectate de către „Ziarul de Iaşi“, la petrecerile din trei cluburi separate. Acesta a fost pentru prima dată în Vivertine, la „CrazyCat Party“, de unde a plecat în Fratelli, iar apoi în TimeOut. Mai mulţi prieteni ai săi de pe reţelele de socializare au văzut un story, pe Facebook, pe care acesta l-a publicat din timpul petrecerii de la Vivertine, iar „Ziarul de Iaşi“ a vorbit cu trei martori care îl plasează în clubul TimeOut în jurul orei 04.00 dimineaţa.

Am decis, consultându-ne cu ei, să nu le facem identitatea publică pentru a nu putea fi identificat nici bărbatul de 38 de ani. Unul dintre aceştia a stat de vorbă mai mult timp cu el, a anunţat DSP în cursul dimineţii zilei de astăzi, după ce a fost confirmat ieri cazul, şi se află în autoizolare la domiciliu. El a confirmat pentru publicaţia noastră faptul că a stat aproximativ 35 de minute în club cu bărbatul de 38 de ani înainte de a pleca acasă, iar lucrătorii DSP i-au transmis să rămână în izolare şi că va fi contactat de către aceştia.

Un alt martor povesteşte că a fost contactat de prietenii săi la scurt timp după ce a plecat acasă, să îi povestească că a ratat întâlnirea cu prietenul lor comun, bărbatul de 38 de ani. „Când am aflat ieri că a fost confirmat cu coronavirus am sunat la DSP să întreb ce trebuie să fac, dar mi-au spus să stau liniştit şi să nu intru în autoizolare, că nu este cazul, fiindcă am plecat cam cu un minut înainte să ajungă el acolo“, a precizat tânărul.

Ambilor bărbaţi, în momente diferite, bărbatul de 38 de ani le-a povestit şi de faptul că a fost înainte de a ajunge acolo, la 4 dimineaţa, şi în Fratelli, dar „Ziarul de Iaşi“ nu a reuşit să identifice nicio persoană care să-l plaseze acolo sâmbătă noaptea.

Bâlbele şi incertitudinile DSP

La ora 10.40, în dimineaţa zilei de ieri, am discutat cu directorul DSP Lucian Indrei, în primul rând cu scopul de a-l informa că avem informaţii la nivelul redacţiei că bărbatul respectiv ar fi mers în clubul TimeOut, în măsura în care erau informaţii care nu fuseseră aflate de DSP în cadrul anchetei epidemiologice. Nu doar că ştia despre faptul că bărbatul a fost ieşit în oraş, dar directorul DSP Iaşi spune că a fost identificat întregul său traseu. Mai mult, surse din cadrul DSP au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că bărbatul de 38 de ani a fost foarte cooperant în timpul interviurilor oferite.

„În momentul în care a fost testat pozitiv, am discutat pe larg traseul său de când s-a întors din Varşovia, iar o echipă a DSP ia legătura cu toţi cei cu care s-a întâlnit atunci, sunt evaluaţi, iar la rândul lor pot indica alte persoane care urmează să fie autoizolate, iar dacă e cazul, testate. Nu se impune închiderea clubului pentru că din informaţiile pe care le avem în momentul de faţă virusul nu rezistă pe suprafeţe mai mult de trei-patru ore“, a precizat în dimineaţa zilei de ieri dr. Lucian Indrei pentru „Ziarul de Iaşi“.

În jurul orei 16.00, însă, purtătorul de cuvânt al DSP contacta redacţia pentru a preciza că vrea „să nu mai apară că DSP Iaşi confirmă faptul că a fost în club“ şi spunând explicit ulterior, într-o notă de presă, că bărbatul nu ar fi fost în clubul TimeOut. Ulterior, dr. Lucian Indrei a răspuns o singură dată apelurilor noastre telefonice, ca să ne comunice faptul că se află în videoconferinţă. Reprezentanţii DSP nu au vrut să explice motivele retractării, în ciuda amplelor dovezi aduse de publicaţia noastră.

În vederea clarificării situaţiei, am reuşit să luăm legătura cu bărbatul internat la Spitalul de Boli Infecţioase, care însă nu a vrut să discute despre traseul său, în ciuda apelurilor noastre, precizând doar următoarele: „Deocamdată nu este cazul. Importantă este sănătatea noastră şi a celor din jurul nostru. Să respectăm cu toţii regulile impuse de autorităţi şi să auzim doar de bine! Doamne ajută!“.

În ceea ce priveşte localul TimeOut, patronul acestuia, Ştefan Tânjală, a refuzat să comenteze reacţia autorităţilor, dar a luat decizia închiderii clubului, iar angajaţii care au fost în seara respectivă de serviciu au intrat, cu toţii, în izolare la domiciliu pentru 14 zile.

Comentarii