Cum a motivat fostul primar Nichita cererea de eliberare din puşcărie. “Am reuşit să-mi fac o introspecţie a vieţii, a păcatelor. Am copii, am nepoţi, am acum un sens”

miercuri, 18 octombrie 2023, 01:50
5 MIN
 Cum a motivat fostul primar Nichita cererea de eliberare din puşcărie. “Am reuşit să-mi fac o introspecţie a vieţii, a păcatelor. Am copii, am nepoţi, am acum un sens”

“Hai, liberare!”, poate în sfârşit să strige din celula sa din Penitenciarul Vaslui, fostul primar al Iaşului, Gheorghe Nichita. Magistraţii au admis ieri, ca întemeiate, cererea de liberare condiţionată depusă de Nichita la începutul lunii septembrie la Judecătoria Vaslui, precum şi propunerea Comisiei pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Vaslui. Decizia poate fi contestată în termen de trei zile de la comunicare.

 

Cine poate contesta eliberarea condiţionată a fostului primar de Iaşi? “Procurorii o pot face. Şi de obicei o fac, intră în sarcinile lor de serviciu. Dar da, se poate spune că decizia de astăzi a Judecătoriei Vaslui e un pas mare spre liberare. Până la expirarea acelui termen de trei zile, el rămâne însă în penitenciar”, explică avocatul Marius Brănici, consilier în Baroul Avocaţilor din Iaşi.

 

În soluţia Judecătoriei Vaslui se arată că instanţa “dispune liberarea condiţionată a condamnatului NICHITA GHEORGHE – deţinut în Penitenciarul Vaslui, din executarea pedepsei de 6 ani şi 8 luni închisoare ani dispusă prin sentinţa penală nr. 82/2023 a Tribunalului Vaslui, în baza căreia a fost emis mandatul de executare al pedepsei închisorii nr. 129/2023”.

 

Dacă liberarea condiţionată a fostului edil de Iaşi nu va fi contestată de procurori, condamnatul Gheorghe Nichita se va afla sub supraveghere până pe 24 mai 2027 şi va trebui să menţină o strânsă legătură cu Serviciul de Probaţiune Vaslui, la care va trebui să se prezinte la datele fixate de acesta, să primească vizitele persoanei desemnate cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, orice schimbare a locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, să comunice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

 

În plus, Gheorghe Nichita va trebui să frecventeze un program de reintegrare socială. Măsurile de supraveghere şi frecventarea programului de reintegrare socială se vor aplica “din momentul acordării liberării, pe o perioadă egală cu 1/3 din durata termenului de supraveghere, dar nu mai mult de 2 ani”.

 

O cerere similară de liberare din penitenciar i-a fost refuzată de Judecătoria Vaslui în luna iunie. Apărătorii fostului primar au atacat sentinţa respectivă la Tribunalul Vaslui, iar în iulie magistraţii forului superior au desfiinţat parţial hotărârea Judecătoriei şi au decis modificarea termenului “de reiterare a cererii de liberare condiţionată după data împlinirii fracţiei prevăzute de lege”. În funcţie de momentul în care au fost săvârşite faptele pentru care este condamnat Gheorghe Nichita (înainte sau după publicarea Noului Cod penal), dar şi de vârsta sa şi de activităţile desfăşurate în perioada de detenţie, pedeapsa de 6 ani şi 8 luni putea fi redusă, iar avocaţii au încercat să demonstreze că s-a îndeplinit termenul de executare a sentinţei.

 

Avocaţii lui Nichita au explicat atunci că “în prezent, în baza mandatului de executare a pedepsei nr. 185/2022 din data de 03.03.2023, petentul condamnat Nichita Gheorghe se află în curs de executare a unei pedepse rezultante aplicate pentru săvârşirea a două categorii de fapte:

  • fapte săvârşite sub imperiul legii vechi: luare de mită (faptă reţinută prin decizia Curţii de Apel Bucureşti nr. 766/A/05.08.2020);
  • ii) fapte săvârşite după intrarea în vigoare a noului Cod penal: instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, fapte săvârşite în perioada 01.12.2013-30.04.2015 (activitate reţinută în decizia Curţii de Apel Iaşi nr. 644/30.08.2022)”

 

Cu alte cuvinte, Gheorghe Nichita se află în penitenciar pentru a executa două sentinţe contopite: una din dosarul “Amanta”, cealaltă pentru mită. În primul dosar a fost judecat pentru că în perioada decembrie 2013 – aprilie 2015 s-a folosit de „serviciile” Poliţiei Locale pentru supravegherea operativă a amantei sale, pe atunci funcţionară în cadrul Primăriei. În al doilea, a fost acuzat de procurorii DNA că a cerut un „comision” de 10% din contractul de 69 milioane lei pentru modernizarea sistemului de management al traficului. Nichita a primit 3,7 milioane lei în bani, reduceri la un hotel de lux din Bucureşti ori cazare într-o excursie în China.

 

În cererea iniţială, apărătorii lui Gheorghe Nichita explicau, între altele, că acesta a fost un deţinut model: „Nu a fost sancţionat disciplinar (…). A fost recompensat de 7 ori, a desfăşurat activităţi lucrative obţinând 83,74 zile considerate câştig. Totodată în domeniul reintegrării sociale, a îndeplinit activităţile şi programele recomandate în Planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică, finalizând peste 38 de programe şi activităţi educative, acumulând un număr de 251 de credite”.

 

De la cazări de lux în hoteluri, la introspecţie şi curăţenie sufletească în penitenciar. Apărătorii lui Nichita au arătat că “pe toată perioada detenţiei a manifestat interes pentru demersurile educative şi a finalizat patru demersuri opţionale de tipul concursuri tematice, activităţi de difuzare a culturii (dezbateri, film), doisprezece demersuri facultative de tipul activităţilor religioase, trei demersuri facultative de tipul activităţilor sportive. (…) a fost stăruitor în muncă”. Ba chiar, “în ciuda vârstei şi a stării de sănătate”, „a prestat inclusiv activităţi lucrative pe bază de voluntariat”.

 

Faptele rele, sunt de domeniul trecutului, a explicat în acest an în faţa judecătorilor vasluieni şi Gheorghe Nichita, care le-a spus, potrivit apărării sale, că “a reuşit să îşi facă o introspecţie a vieţii, a lucrurilor, a păcatelor, necazurilor, a greşelilor, a lucrurilor bune făcute, ca să-şi găsesc mai departe un sistem de referinţă pe la care să se ghideze şi care să îi dea sens şi scop vieţii sale în continuare. Are o familie, doi nepoţi, are o experienţă, a avut o carieră şi nu vrea ca mai departe acestea să nu fie recunoscute inclusiv de el, inclusiv de familia sa. Astfel a ajuns să se spovedească, să se căiască de lucrurile care le-a greşit, să le analizeze foarte atent, să scrie, să citească şi să găsească sensul şi scopul vieţii”.

 

Comentarii