Prima decizie a ministrului Educaţiei calcă în picioare autonomia universitară?

Cursurile antiplagiat, criticate public de cea mai autorizată voce din Iaşi în domeniul pedagogiei

joi, 01 februarie 2018, 02:50
2 MIN
 Cursurile antiplagiat, criticate public de cea mai autorizată voce din Iaşi în domeniul pedagogiei

Noul ministru al Educaţiei, Valentin Popa, pare să-şi fi schimbat oarecum poziţia susţinută în discursul din timpul audierilor parlamentare, când susţinea că plagiatul este prea mult în atenţia publică şi umbreşte reuşitele învăţă­mântului superior. El a anunţat prima măsură a sa ca ministru: instaurarea obligatorie de cursuri de etică şi integritate academică. 

Numite de presa naţională „cursuri antiplagiat“, ele au fost promulgate prin ordin de ministru şi se vor aplica obligatoriu din anul universitar următor la nivel de master şi doctorat, la licenţă fiind doar opţionale. Chiar dacă ministrul a argumentat că este necesar un astfel de curs pentru stăpânirea cunoştinţelor necesare „în redactarea unei lucrări ştiinţifice“, există şi voci din mediul academic ieşean care nu sunt deloc de acord cu ministrul pe această speţă.

Prof.dr. Constantin Cucoş, directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic de la Universitatea „Al.I. Cuza“, scoate în evidenţă redundanţa pe care o are un curs „antiplagiat“. Teoretic, în timpul anilor de licenţă, de master şi mai ales la doctorat, studenţii deprind foarte bine noţiunile care definesc un plagiat pentru a-l putea evita, fiindcă atât licenţa, cât şi masterul se finalizează prin redactarea unei lucrări de licenţă sau disertaţie, similare unui amplu articol de cercetare, ce nu pot fi realizate fără a şti ce care sunt regulile de etică şi deontologie în cercetare. Specialistul ieşean în educaţie a lansat pe Facebook o serie de întrebări care contestă această decizie.

„Astfel de competenţe nu trebuiau formate până la acest nivel (n.r. – de master)? Să nu furi, să ştii să faci o analiză, o sinteză, o interpretare, cum şi când să pui ghilimele etc.? De când impune ministerul o disciplină obligatorie pentru toate structurile academice de forma­re? Nu cumva se încalcă astfel autonomia universitară? Cine va preda această disciplină, avem persoane formate în acest sens? Pe când un curs obligatoriu de gramatică?“, a scris profesorul ieşean. 

Comentarii