anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.10.2020

Prima decizie a ministrului Educaţiei calcă în picioare autonomia universitară?

Cursurile antiplagiat, criticate public de cea mai autorizată voce din Iaşi în domeniul pedagogiei

GALERIE
plagiat
  • plagiat
- +

Noul ministru al Educaţiei, Valentin Popa, pare să-şi fi schimbat oarecum poziţia susţinută în discursul din timpul audierilor parlamentare, când susţinea că plagiatul este prea mult în atenţia publică şi umbreşte reuşitele învăţă­mântului superior. El a anunţat prima măsură a sa ca ministru: instaurarea obligatorie de cursuri de etică şi integritate academică. 

Numite de presa naţională „cursuri antiplagiat“, ele au fost promulgate prin ordin de ministru şi se vor aplica obligatoriu din anul universitar următor la nivel de master şi doctorat, la licenţă fiind doar opţionale. Chiar dacă ministrul a argumentat că este necesar un astfel de curs pentru stăpânirea cunoştinţelor necesare „în redactarea unei lucrări ştiinţifice“, există şi voci din mediul academic ieşean care nu sunt deloc de acord cu ministrul pe această speţă.

Prof.dr. Constantin Cucoş, directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic de la Universitatea „Al.I. Cuza“, scoate în evidenţă redundanţa pe care o are un curs „antiplagiat“. Teoretic, în timpul anilor de licenţă, de master şi mai ales la doctorat, studenţii deprind foarte bine noţiunile care definesc un plagiat pentru a-l putea evita, fiindcă atât licenţa, cât şi masterul se finalizează prin redactarea unei lucrări de licenţă sau disertaţie, similare unui amplu articol de cercetare, ce nu pot fi realizate fără a şti ce care sunt regulile de etică şi deontologie în cercetare. Specialistul ieşean în educaţie a lansat pe Facebook o serie de întrebări care contestă această decizie.

„Astfel de competenţe nu trebuiau formate până la acest nivel (n.r. - de master)? Să nu furi, să ştii să faci o analiză, o sinteză, o interpretare, cum şi când să pui ghilimele etc.? De când impune ministerul o disciplină obligatorie pentru toate structurile academice de forma­re? Nu cumva se încalcă astfel autonomia universitară? Cine va preda această disciplină, avem persoane formate în acest sens? Pe când un curs obligatoriu de gramatică?“, a scris profesorul ieşean. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

Lucian DÎRDALA

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

A sosit, poate, momentul ca liderii UE să caute o personalitate din afara clasei politice: există, în Vest şi în Est, oameni de cultură care reflectează asupra unităţii Europei şi care, dacă ar fi bine completaţi de politicieni şi specialişti, ar putea insufla mai multă energie civică acestui forum ce se doreşte a fi şi un exerciţiu de democraţie participativă.

Filmuletul zilei

opinii

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

Ce va urma

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ce va urma

Ce se va întâmpla cu strada mea, numită oficial a Bisericii, dar pe care tomeştenii nu o numesc nicicum? Nu ştiu cum se numeşte strada mai sus, dar pe această şosea se ajunge la Păun şi de aici se intră în drumul Iaşilor care vine dinspre sud. 

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

pulspulspuls

Să râdem cu Peni Hill

Să râdem cu Peni Hill

Tare ridicol mai e şi Peni Hill ăsta, băi frate... Deci, fiţi atenţi aicea: după ce s-a testat şi a aflat că are Covid, omul s-a retras la izolare în vila copilului, şi, din câte ne spun sursele noastre, zice-se că omul s-a c*%$& pe el de frică, nu alta, tremurând ca varga lângă ăla micu’ de acasă. 

Caricatura zilei

Arheologi

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.