De ce crede Viorel Blăjuț că Iașul are 322.878 de motive să voteze PSI (P)

sâmbătă, 11 mai 2024, 19:10
6 MIN
 De ce crede Viorel Blăjuț că Iașul are 322.878 de motive să voteze PSI (P)

Viorel Blăjuț a avut declarația zilei la debutul campaniei electorale, unde și-a prezentat partidul său local, PSI – Partidul Societății Ieșene.

Iată care a fost prima sa impresie, la cald:

Pentru mine, debutul acestei campanii a fost ca în prima zi de școală, când sfios m-am așezat în careu la școală în rândul bobocilor, cu florile date de mama pentru doamna învățătoare. De data aceasta nu am avut flori, ci afișe electorale. Când am lipit primul afiș, emoțiile m-au năpădit, pentru că, spre deosebire de 2012 când am candidat pentru Parlamentul României, acum mă simt ca un boboc, care începe o nouă etapă în viață, împreună cu acest partid de patrioți locali, care încercă săși croiască propriul destin printre granzii politici ai Iașului. Sloganul nostru electoral este chintesența acestui partid mic, dar curajos: să fim un partid care luptă pentru Iași, pentru cei 322.878 de alegători care vor veni la urne săși aleagă primarul și Consiliul Local.

Iașul are 322.878 de motive să voteze PSI

Viorel Blăjuț ne explică ce semnificație are acel număr misterios în sloganul său politic, cu care a debutat în campania electorală.

Iașul are 322.878 de motive să voteze PSI: “Credem în acest lucru. Pentru noi, membrii PSI, Iașul e mai mult decât un număr într-ostatistică, este căminul familiilor noastre, estelocul unde trăim, unde ne creștem copiii, unde visăm și de unde nu vrem să plecăm nicăieri. Pentru noi fiecare ieșean are un nume, o familie, un rol bine definit și care vine cu bucata sa de pâine sub braț și o dăruiește societății ca plus valoare. Din acest motiv, noi trebuie să-i răsplătim efortul, creându-i minimul de confort în această comunitate. Să aibă o casă, o mașină, să nu tremure când îi vin facturile în cutia postală, săși permită să meargă la un medic bun, săși aleagă o școalăpe măsura educației pe care vrea să le-o ofere copiilor, iar pe final, când trage linie, să-i mai rămână și ceva în buzunar. Atunci putem spune că ieșenii și-au recăpătat stima de sine. De aceea noi vrem să construim o societate ieșeană echitabilă, în care cei 322.878 de cetățenii care votează și ne transferă puterea pe 9 iunie, să simtă că trăiesc într-o cetate, în care pulsează inima unei capitale.

Viorel Blăjuț: “Împreună cu ieșenii vom face proiectul politic al Iașului. Îl vom vota în prima ședință al Consiliului Local!”

Viorel Blăjuț crede în puterea Consiliului Local Iași, al cărui componență se va stabili odată cu alegerea primarului. Proiectul politic pe care-l propune se axează în special pe ce va face cu adevărat PSI în Consiliul Local, forul suprem al Iașului. Acesta are o viziune interesantă despre cum trebuie construit acest proiect și despre ce trebuie să facă un primar care respectă Iașul:

Proiectul nostru politic pe care vrem să-l propunem celor 322.878 de oameni care ies la urne nu este unul elaborat doar de un grup. Vrem ca fiecare ieșean să contribuie cu idei despre cum li s-ar putea schimba lor viața, dacă cineva din administrația publică locală iar asculta și ar încerca să-i ajute. Aceste idei adunate pe toată perioada campaiei electorale vor fi adunate într-un program politic, pe care în prima ședință de Consiliu Local, dacă o să avem majoritate, îl vom votăm și îl transformăm în directivă de îndeplinit pentru viitorul primar. Ieșenii trebuie să înțeleagă că adevăratul Parlament al Iașului este Consiliul Local, iar primarul este cel care pune în operă deciziile unei majorități. PSI începe acum să urce pe dealul Golgotei al politicii ieșene și cu ajutorul voturilor ieșenilor va face istorie în Consiliul Local. Chiar de nu o să avem majoritatea, fiindcă uneori e bine să visezi, dar să rămâi cu picioarele pe pământ, dar eu, ca lider al acestui partid, voi negocia cu oricine în CL pentru a obține majoritatea, iar proiectul politic pe care îl voi face împreună cu ieșenii, ca trece prin vot în forul Consiliului Local și va deveni manualul de instrucțiuni, după care noul primarul va conduce Primăria. Să știți că nu este o utopie ceea ce spun. Știu că nu s-a mai făcut acest lucru în administrația publică locală, dar în Parlament există o astfel de practică când se votează Guvernul. De fapt, prin acel vot nu se validează niște nume pe anumite funcții de miniștri, ci se transformă în lege proiectul politic al partidului care a format majoritarea. Numirile sunt, așa cum am spus, o consecință a acestui act.

Cei patru piloni ai “Master planului pentru Iași”, pe care PSI îl aduce în dezbatere publică

Viorel Blăjuț și echipa sa de la PSI propune spre dezbatere viziunea acestora despre marile proiecte de care Iașul are nevoie. Ele sunt structurate pe patru piloni. Vorbim de infrastructura rutieră, de valorificarea potențialului actual de care Iașul dispune la acest moment, de realizarea imediată a marilor proiecte (spital regional, centru de excelență pentru elevii olimpici, casa de cultura pentru studenți, transport în comun smart, pavilion expozițional pentru târguri, club sportiv studențesc, sală polivalentă, stadion de 50.000 de locuri, bazin olimpic de înot, patinoar, parc de distracții permanent și ateneu) care să confere Iașului statutul de capitală a Moldovei și, nu în ultimul rând, de dezvoltarea proiectului – Iașul, oraș turistic.

«Viziunea noastră ca partid, pentru marile proiecte de care Iașul are mare nevoie sunt izvorâte dintr-o necesitate, mai bine spus o forță majoră. Să luăm un exemplu. Este un adevăr că Iașul este supraaglomerat, cu marile bulevarde ștrangulate de traficul infernal. Este știut că îți trebuie două ore să traversezi orașul în orele de vârf. Aici, noi cei din PSI (peseiștii) avem o viziune: transformarea râului Bahlui de la Antibiotice și până la CET într-o autostradă urbană, cu șase benzi pe un sens și cu inele suprapuse sau pasaje subterane pentru nodurile rutiere importante, iar apa să curgă prin tuburi pe dedesubt. Această arteră vitală va debloca circulația orașului, fiindcă toate bulevardele și străzile adiacente s-ar “vărsa” în această adevărată cale rapidă de circulație. E un proiect grandios, de care nu trebuie să le frică ieșenilor. Să nu uităm că suntem capitala Moldovei, al doilea oraș al României și de câtva timp principalul pol de dezvoltare urbană al țării. Este ca și cum o familie de gospodari ar decide săși cumpere un Duster nou, iar vecinii i-ar spune “Nu puteai alege și tu o mașină mai mică de la second hand?”. Eu unul, personal, m-am săturat să fiu catalogat ca cetățean de mâna a doua și să trăiesc într-un  oraș second – hand», a mai spus candidatul PSI, la funcția de primar, Viorel Blăjuț.

Turismul medical, proiectul de suflet al lui Viorel Blăjuț

Am pierdut statutul de oraș turistic. Doar Sfânta Biserică prin pelerinajul non-stop la Sf. Cuvioasa Paraschiva mai aduce masiv turiști la Iași, în orașul lui Eminescu, al lui Creangă, în leagănul Junimii, în locul unde s-a ticluit Unirea Principatelor, care au adus prima universitate din țară, primul teatru sau primul Palat al Culturii. Nu vom putea deodată să inundăm cu turiști orașul, inventând o strategie minune, dar putem începe, încet, punând cărămizi solide la temelie. Putem să începem cu turismul medical, fiindcă Iașul este pe departe un centru universitar medical puternic, cu personalități care au influențat și revoluționat medicina, precum precum George Emil Palade. Practic la Iași este leagănul medicinei românești. Mai departe, trebuie să avem curaj să aducem și marile investiții în capitala Moldovei, cum ar fi: spitale moderne, stadion de peste 50.000 de locuri, sală polivalentă, pavilion expozițional pentru târguri și expoziții, patinoar, par de distracții permanent, transport în comun smart, sistem educațional performant și pliat pe nevoile pieței muncii sau un ateneu ieșean de talia pe care o merită acest oraș. PSI merge pe o cutumă și anume: dacă gândim la scară mică, Iașului îi piere strălucirea, dar dacă avem curaj să ridicăm privirea, să visăm la nivel mare, atunci acesta va reînvia și va deveni ce a fost până acum 34  de ani …marea capitală a Moldovei!”, a mai spus Viorel Blăjuț  

Material realizat de SC Vremea Nouă SRL, la comanda  Partidul Societății Ieșene, CMF:21240323        

Comentarii