Dincolo este mai scump: Gratis la fotbal, 75 de lei la handbal pentru a vedea meciuri decisive pentru prima ligă

joi, 09 mai 2024, 03:00
4 MIN
 Dincolo este mai scump: Gratis la fotbal, 75 de lei la handbal pentru a vedea meciuri decisive pentru prima ligă

Iașul va găzdui la finalul săptămânii câteva meciuri extrem de importante.

Din păcate, nu pentru calificarea în cupele europene, acolo unde ar trebui să se lupte un oraș cu pretențiile Capitalei Moldovei, ci pentru banala prezență în eșaloanele de elită ale României.

Intrare liberă la meciul sezonului, Poli – Petrolul

Capul de afiș va fi partida de fotbal dintre Politehnica și Petrolul Ploiești, din ultima rundă a play-out-ului Ligii I de fotbal. Duelul va avea loc duminică, de la ora 21:30, pe stadionul „Emil Alexandrescu”.

După cum v-am informat, Poli va fi sigură măcar de prezența la barajul de supraviețuire în primul eșalon dacă nu pierde în fața unei grupări prahovene care s-a salvat etapa trecută de la retrogradare. Iașul poate și să se salveze direct, în două scenarii: bate Petrolul, iar FC Voluntari nu trece, acasă, de U Cluj, iar FC Botoșani de Oțelul, la Galați, sau în Copou va fi egal, iar ilfovenii și botoșănenii pierd în confruntările amintite.

Risc de retrogradare

Există însă și riscul retrogradării Politehnicii. Asta se va va întâmpla dacă trupa antrenată de Anthony „Tony” Da Silva pierde cu Petrolul, iar una dintre FC U Craiova 1948 sau Dinamo București învinge, acasă, pe FC Hermannstadt, respectiv UTA.

Pentru a evita scenariul negru amintit, conducătorii Politehnicii au luat o decizie populistă:  intrarea la duelul cu Petrolul va fi liberă la tribune și la peluza A (cea dinspre Bulevardul Copou). Șefii lui Poli speră astfel ca stadionul să fie aproape plin, iar aportul publicului să ducă echipa spre un rezultat pozitiv.

Măsura, apreciată de mulți, a fost contestată de fanii adevărați ai clubului, în special de cei care au plătit în acest sezon pentru achiziționarea unui abonament.

Gratis în timpul campionatului, 25 de lei pe zi la turneul final

La celălalt sport de echipă implicat în lupta pentru prima divizie, handbal feminin, lucrurile stau exact invers. După un sezon întreg în care au lăsat intrarea liberă la meciurile din ultimul eșalon, conducătorii CSM Iași 2020 au anunțat că prezența la fiecare dintre reuniunile turneului de promovare va costa mai mult decât un tichet la meciurile „normale” ale Politehnicii (10 lei la peluze, 20 de lei la tribune), adică 25 de lei. Pentru cei care nu au invitații. Cum CSM 2020 va juca vineri, sâmbătă și duminică, un spectator va trebui să scoată din buzunar 75 de lei pentru a urmări disputele echipei care a cerut în acest an 800 000 de euro de la bugetul local.

Handbalul este primul sport de echipă, după fotbal, care percepe o taxă de intrare la meciurile organizate în Iași. Vinderea de bilete de intrare la evenimentele sportive este considerată o normalitate în multe orașe.

Turneul de la Polivalentă, o simplă formalitate pentru Iași

Pentru CSM Iași 2020, care are un buget uriaș față de majoritatea cluburilor din ultima ligă, competiția de la finalul săptămânii pare o simplă formalitate.

În turneul care va fi organizat în Sala Polivalentă din Iași, lucru care confirmă simpatia de care s-a bucurat CSM 2020 din partea Federației Române de Handbal în acest sezon, echipa antrenată de Daniel Gheorghe trebuie să treacă de două trupe modeste pentru a promova. Este vorba de CSU Cluj-Napoca și, dacă va câștiga, cum sunt toate așteptările, de învingătoarea duelului dintre CS Activ Prahova Ploiești și CSM Unirea Slobozia.

Partida cu echipa din Cluj va avea loc vineri, de la ora 16:00, în timp ce confruntarea următoare ar putea să aibă loc sâmbătă, de la ora 18:00.

Reamintim, la turneul final participă primele opt formații dintre cele 20 care au evoluat în cele trei serii ale Diviziei A. Este vorba de primele trei clasate din Seriile A (CSM Slatina, Ploiești, Slobozia) și B (Iași, CSM Galați, CSM Roman) și primele două din Seria C (CSM Deva și Cluj).

Cum se promovează în prima ligă

Echipa ieșeană are un culoar facil deoarece s-a situat pe primul loc în Seria B, grație faptului că a înscris mai multe goluri la Galați față de câte a marcat echipa dunăreană la Iași în sezonul regulat, cele două echipe fiind la egalitate de puncte la final.

Dar iată programul complet al meciurilor de la Sala Polivalentă.

Vineri au loc partidele: Slatina – Roman (ora 12:00), Ploiești – Slobozia (ora 14:00), Iași – Cluj, Galați – Deva (ora 18:00).

Reuniunea de sâmbătă, care începe la ora 12:00, opune, în ordine, din două în două ore, învinsele din meciurile 1 și 4, învinsele din meciurile 2 și 3, câștigătoarele din meciurile 1 și 4, câștigătoarele din meciurile 2 și 3.

Duminică, într-o reuniune care începe la ora 12:00, au loc meciurile de clasament, toate patru fiind lipsite de miză.

În Liga Națională promovează primele două clasate, în timp ce următoarele două vor juca meciuri de baraj cu ocupantele locurilor XI și XII din eșalonul de elită. Liga Națională  conține 14 formații, ultimele două urmând a retrograda direct.

Comentarii