Edili în afaceri cu socri sau “cadouri” pentru firme ale soţiilor. Iată lista incompatibililor ieşeni ai anului!

luni, 02 ianuarie 2023, 09:00
7 MIN
 Edili în afaceri cu socri sau “cadouri” pentru firme ale soţiilor. Iată lista incompatibililor ieşeni ai anului!

În anul care s-a încheiat, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au nominalizat opt ieşeni care ar fi depăşit limitele impuse de statutul funcţiilor publice pe care le ocupă. Cei mai mulţi au contestat în instanţă rapoartele ANI.

 

Gheorghiţă Liviu Vasilică, fostul secretar al Comunei Sireţel, deschide lista „suspecţilor”. „S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 aprilie 2019 – 18 martie 2021, întrucât a exercitat simultan cu funcţia publică de secretar al comunei Sireţel şi funcţia de casier în cadrul aceleiaşi instituţii publice”, au conchis inspectorii ANI.

Dar, aşa cum am mai relatat, Vasilică a demisionat din funcţie ca să-şi apere în acest fel naşul, fostul primar al comunei. Fără secretar, singura persoană care poate să scrie câteva rânduri într-un referat pe baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, referat necesar prefectului ca să emită ordinul de încetare a mandatului, primarul condamnat penal poate să rămână liniştit în scaun. În cazul – antologic de-acum – de la Sireţel, Gheorghiţă Vasilică a scăpat de acuzaţia de abuz în serviciu, iar zilele trecute a obţinut în primă instanţă şi anularea raportului ANI.

O dublă nominalizare pentru aceeaşi SRL

Primarul din Tg. Frumos a primit anul acesta o a doua bilă neagră de la ANI, după cea din vara anului 2017, când a fost acuzat că se află în conflict de interese administrativ pentru că ar fi concesionat un teren în favoarea unei societăţi conduse de soţia sa. În vara anului 2022, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi pentru fals în declaraţii, respectiv pentru că menţiunile făcute în declaraţiile de avere depuse în perioada 2015-2017, referitoare la un împrumut către aceeaşi societate făcut în anul 2014 şi scadent în anul 2024, sunt în neconcordanţă cu declaraţiile ulterioare ale primarului referitoare la respectivul împrumut. Ionel Vatamanu declara în august pentru Ziarul de Iaşi că e vorba de o neînţelegere privind plata impozitelor în urma unor tranzacţii imobiliare din 2014, arătându-se convins că fapta s-ar fi prescris.

Socrii lui Gabriel Harabagiu

Tot în august, ANI a finalizat verificările în cazul fostului viceprimar Gabriel Harabagiu şi a conchis că acesta s-a aflat în conflict de interese administrativ pe 21 ianuarie 2020, când a semnat un act adiţional la contractul de închiriere încheiat de Primăria Municipiului Iaşi şi societatea comercială unde era angajaţi soacra şi socrul acestuia cu contract individual de muncă. Agenţia a sesizat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sub suspiciunea că Harabagiu „a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru afinii săi de gradul I, şi anume a semnat Actele adiţionale din data de 30 ianuarie 2018, 27 decembrie 2018 şi 21 ianuarie 2020 la Contractul de închiriere din data de 1 septembrie 2015”.

Fostul viceprimar a contestat în instanţă raportul ANI, următorul termen de judecată fiind 18 ianuarie.

Păcatele vicelui de la Dumeşti

Un alt viceprimar ieşean are de pătimit de pe urma Agenţiei de Integritate. Cătălin Pachiţac, vicele comunei Dumeşti, a fost şi el găsit în conflict de interese administrativ. „A încheiat două contracte de închiriere a unor suprafeţe de pajişti aflate în domeniul public al comunei Dumeşti, care au produs foloase materiale (subvenţii în sumă totală de aprox. 35.117 lei) pentru soţia şi mama sa, fără să îi fi fost delegate prin dispoziţie a primarului aceste atribuţii, respectiv aceste contracte au fost încheiate fără licitaţie publică”, au comunicat inspectorii de integritate pe 15 decembrie. De altfel, Ziarul de Iaşi a relatat încă de anul trecut despre aceste contracte, în baza cărora Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură acordă subvenţii. Dar primarul lipsea şi era ultima zi în care aceste contracte puteau fi depuse la APIA pentru obţinerea subvenţiilor, ne-a explicat la acel moment viceprimarul. ANI a sesizat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sub suspiciunea că Pachiţac s-a folosit de funcţie ca să încheie actele juridice respective.

Cum îţi aşterni, aşa lucrezi

Doi consilieri locali sunt acuzaţi de inspectorii ANI că şi-au „aranjat” joburile din mandatele pe care le ocupă. Astfel, Maria Tereza Rugină, consilier PNL, „a participat la deliberarea şi adoptarea Hotărârii CL al oraşului Hârlău din data de 29 octombrie 2021 privind desemnarea reprezentanţilor CL în Comisia de evaluare a probei de interviu pentru concursul de ocupare a funcţiilor de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din oraşul Hârlău, iar ulterior a participat la acest concurs fiind declarată promovată în funcţia de director adjunct”, anunţa ANI pe 24 august. Rugină a atacat în instanţă raportul care o plasează în conflict de interese administrativ, următorul termen de judecată fiind pe 12 ianuarie.

Sorinel Gavriluţă, de la PSD, a mers încă mai departe. „În perioada exercitării mandatului de consilier local, deşi avea un interes personal în problema supusă dezbaterii, a participat la deliberarea şi adoptarea Hotărârii CL din data de 4 noiembrie 2021 privind modificarea organigramei şi a statului de funcţii al aparatului de specialitate al primarului comunei Brăeşti, privind înfiinţarea unui post, fără a anunţa la începutul şedinţei interesul personal pe care îl avea în adoptarea respectivei hotărâri. Ulterior adoptării hotărârii, a participat la concursul de recrutare pentru postul nou înfiinţat, fiind declarat admis”, au constatat inspectorii ANI. Aceştia îi reproşează acum conflictul de interese administrativ, dar şi starea de incompatibilitate în care s-a aflat în perioada 20 decembrie 2021 – 29 iunie 2022, „întrucât a deţinut simultan atât calitatea de consilier local, cât şi o funcţie contractuală în cadrul Primăriei comunei Brăeşti”.

De la consilier de comună la consilier de ministru

Ceilalţi doi ieşeni „prinşi” de ANI sunt un fost şi actual consilier personal al ministrului Agriculturii Petre Daea şi un fost consilier local de la Ciurea. La primul, Mihai Amarandei, „Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 188.193 euro între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei publice”. A fost sesizată în acest sens Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Iaşi, primul termen de judecată fiind fixat pe 12 ianuarie.

În ceea ce-l priveşte pe Constantin Neculai Grigoraş, ales din partea PSD în Consiliul Local Ciurea, a fost declarat incompatibil de cei de la ANI. În mandatul trecut „societatea comercială în cadrul căreia soţia persoanei evaluate este administrator/asociat a efectuat servicii în beneficiul comunei Ciurea, întocmind un număr de şapte facturi (încheiate cu CL) în valoare totală de 289.975,17 lei”. Grigoraş a renunţat astă-primăvară la mandatul de consilier.

Banca de rezerve?

Luna trecută, Ziarul de Iaşi a relatat despre tatonările la care ar fi supus Ovidiu Laicu, directorul general regional la Direcţia ieşeană de drumuri naţionale. Astfel, ANI a solicitat precizări despre prezenţa directorului la şedinţele Consiliului Local Municipal Iaşi, unde Laicu deţine un mandat din partea PSD. Nu este clar dacă Agenţia analizează o posibilă stare de incompatibilitate a acestuia. Cert este că, până acum, doi directori regionali – ai DRDP Dolj, Ştefan-Bucur Stoica, respectiv DRDP Cluj, Eugen Cecan – au fost declaraţi de către inspectorii ANI în stare de incompatibilitate cu funcţia de consilier judeţean pe care o ocupau în acelaşi timp. De remarcat că, în timp ce al doilea a rezistat la şefia Regionalei clujene în ciuda deciziilor instanţei care au dat dreptate ANI, primul a renunţat la funcţie, dar a trebuit să demisioneze la mijlocul mandatului de deputat (din partea PNL) după ce decizia judecătorească a rămas definitivă.

ANI a invocat în ambele cazuri articolul 88 din Legea 161/2003 care se referă la incompatibilităţile funcţiei de consilier local sau consilier judeţean. Art. 88 menţionează la aliniatul (1) litera d), printre altele, „funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie (…) la companiile şi societăţile naţionale (…)”.

Pe de altă parte, şi Sorin Trandafirescu, consilier judeţean al PNL şi director general al Regionalei CFR Iaşi, se încadrează în prevederile articolului menţionat, dar o eventuală decizie de incompatibilitate în ambele cazuri aparţine ANI.

Cititi si: Primarul din Tg. Frumos, dat pe mâna procurorilor. ANI l-a prins cu fals în declarații. Vatamanu: Probabil vor să vadă dacă am achitat impozitele și taxele aferente

Cititi si: Un precedent juridic periculos la Iași. Secretarul primarului penal scapă basma curată

Cititi si: ANI şi politica la ţară – Edilii şi-au semnat singuri alocări de zeci de hectare pentru familiile lor

Cititi si: Fostul consilier ieșean al ministrului Agriculturii, Mihai Amarandei, vânat de ANI. Diferență de aproape 200.000 de euro între salariu și avere

Cititi si: Şah la directorul Regionalei de drumuri naţionale. Este compatibil cu functia de consilier local?

Comentarii