N

Ei sunt cei cinci finalişti ai Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“

N

marți, 25 martie 2014, 11:06
3 MIN
 Ei sunt cei cinci finalişti ai Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“

\N

Juriul a decis care sunt cei cinci finalişti ai Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“. Devenit o tradiţie de ani buni, acest premiu alege cea mai bună carte de proză românească şi recompensează munca şi talentul autorului.

Totodată, în premieră, juriul a ales două titluri pentru categoria debut. Premiul va fi adjudecat de Ana Ionesei, pentru cartea de versuri „Maldororiana“, şi de Dragoş Zetu, pentru volumul „Povestirile lui Alice Munro“. Acest premiu este acordat de ziarul nostru în memoria primului său director onorific, Aurel Leon.

Astfel, juriul a scurtat lista la 5 titluri, din cele 10 stabilite la întâlnirea de pe data de 10 martie. Acestea sunt considerate a fi cele mai bune cărţi din 2013. Dintre autorii acestora, va fi ales câştigătorul, pe care juriul îl va anunţa până pe data de 4 aprilie.

Gala de premiere va avea loc pe data de 25 aprilie, la ora 17, în Aula Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ din Iaşi.

Aflat la cea de-a XI-a ediţie, Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ scoate la lumină titluri şi nume valoroase pentru literatura românească ce merită mediatizate şi citite de publicul larg. În urma dezbaterilor scriitorilor din juriu, au fost selectate volumele: „Un singur cer deasupra lor“ de Ruxandra Cesereanu, „Kinderland“ de Liliana Corobca, „Amorţire“ de Florin Lăzărescu, „Pata violetă“ de Dan Miron şi „Negustorul de începuturi de roman“ de Matei Vişniec.

La nominalizările anterioare, au mai participat la concurs şi volumele de proză „Aleargă“ de Ana Maria Sandu, „Do not cross“ de Dora Pavel, „Lunetistul“ de Marin Mălaicu-Hondrari, „Un american la Chişinău“ de Dumitru Crudu, şi „O telenovelă socialistă“ de Doru Pop.

Alexandru Călinescu, critic literar şi preşedinte al juriului, apreciază munca acestor autori şi îi încurajează, în special pe cei tineri. „Sunt cinci romane pe care le-am ales după un vot secret, ca de obicei. Poate unul sau două titluri puteau fi înlocuite cu oricare din titlurile rămase pe dinafară după ultima nominalizare. E vorba aici şi de un pic de subiectivism şi de un pic de hazard. În concluzie, este vorba de cărţi cu poveşti narative variate. Despre Liliana Corobca, aş spune că este o tânără scriitoare foarte promiţătoare, îl avem pe Matei Vişniec, scriitor cunoscut ca dramaturg, el este şi un prozator incitant. Nu am dreptul să spun preferinţa mea, aşteptăm votul final, şi sper să câştige într-adevăr cea mai bună carte“, a menţionat Alexandru Călinescu.

Din juriu mai fac parte scriitorii Emil Brumaru, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Valeriu Gherghel, Doris Mironescu şi Antonio Patraş.

Anul trecut, premiul a fost adjudecat de scriitoarea Florina Ilis, cu romanul „Vieţile paralele“, iar premiul pentru debut i-a revenit lui Mircea Păduraru, pentru volumul „Reprezentările Diavolului în imaginarul literar românesc“.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost înfiinţat în 2003, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură.

Partenerii evenimentului sunt Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, Compania Antibiotice şi Iaşisting.

Comentarii