Femeile din Poliţia ieşeană, dublu ca procent faţă de media UE. Avantaj sau dezavantaj? Liderul Sidepol: “La bătaie vreau bărbat lângă mine”

joi, 07 decembrie 2023, 02:50
4 MIN
 Femeile din Poliţia ieşeană, dublu ca procent faţă de media UE. Avantaj sau dezavantaj? Liderul Sidepol: “La bătaie vreau bărbat lângă mine”

Numărul femeilor care lucrează în structurile instituţiilor de forţă din Iaşi a crescut în ultimii ani. În Poliţie, colegii de sex masculin văd diferit acest lucru, mai ales că sunt multe activităţi care presupun folosirea forţei pentru a “clarifica” unele situaţii, de exemplu în cazurile patrulelor stradale, de ordine publică. În armată, lucrurile sunt şi mai complexe, deoarece este folosită forţa brută, unde femeile nu excelează. Ce spun angajaţii din armată şi cei din Poliţie despre aceste aspecte?

“Ce te faci dacă eşti trimis în patrulă şi trebuie să faci faţă la o situaţie în care un grup de indivizi se bat? Şi dacă sar la tine, la bătaie, atunci când vrei să aplanezi situaţia? Este de preferat să ai lângă tine un coleg bărbat”, este de părere Gabriel Gîrneaţă, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor Sidepol.

Iaşi versus media naţională

Acesta explică faptul că numărul femeilor din poliţia din România a urcat destul de mult, peste media europeană. “Media europeană a femeilor din poliţie este undeva la 12%, în timp ce în România este undeva la 24%. Este dublu. Dar ele fac treabă bună, în afară de domeniul intervenţiilor, unde este un mediu violent”, a explicat sindicalistul.

La Iaşi, numărul de femei care lucrează în Inspectoratul Judeţean de Poliţie este la fel, adică dublul nivelului european, undeva la circa 23% din personal. “La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi sunt încadraţi în total 1.359 poliţişti, dintre care 316 sunt femei. Din cele 316 femei, 72 fac parte din corpul ofiţerilor, cu patru funcţii de conducere, iar 244 fac parte din corpul agenţilor, cu trei funcţii de conducere”, ne-au precizat reprezentanţii IPJ Iaşi.

“Atâtea femei şi nu are cine să facă o cafea”

Şi la Iaşi, părerile sunt împărţite. De exemplu, numeroşi poliţişti sunt de părere că multe poliţiste iau salarii degeaba, lucrând în birouri. “Sunt prea multe poliţiste care stau în birouri, mai ales la administrativ, în sediul Inspectoratului. Ar trebui să fie mutate la stradă, poliţistul trebuie să stea în teren”, ne-a spus un şef din Poliţie, care însă a preferat să rămână anonim. Şeful cel mare al IPJ Iaşi, chestorul Costel Gîtlan, nu este de acord cu astfel de opinii ale subordonaţilor. “Femeile muncesc cot la cot cu bărbaţii, evident nu în toate activităţile. Dar fac treabă bună la contabilitate, şi altele”, spune el. “Totuşi, cu atâtea femei, nu are cine să facă o cafea în sediul Poliţiei”, ne-a spus, glumind, în urmă cu mai mult timp şi în alt context, şeful Poliţiei ieşene.

Acesta are ca secretar un bărbat, deoarece funcţia nu este ocupată. Totuşi, jurnaliştii au mers deseori pe teren împreună cu poliţia rutieră. Părerea jurnaliştilor a fost că poliţistele se descurcau mai bine pe teren decât bărbaţii: acestea opreau mai multe maşini pentru a le verifica, fiind adesea mai eficiente, vorbeau mai politicos cu şoferii, iar amenzile “curgeau gârlă”. În timp ce bărbaţii poliţiştii stăteau prea mult la completarea proceselor verbale şi erau muştruluiţi mereu de şef, care îi împingea de la spate că scăpau maşini “printre degete” în acţiune.

Cum stau lucrurile în Armată

În armată, lucrurile sunt mai “brute”: femeile nu prea au ce căuta la instrucţie: ele sunt puse la treabă în sediul administrativ. La Iaşi, în cadrul Brigăzii 15 Mecanizată “Podu Înalt” activează pe funcţii de conducere şi execuţie aproximativ 10% personal feminin. Numărul exact al acestora este ţinut secret, deoarece, explică comandanţii, războiul se află lângă graniţa României. Totuşi, dintre cei 12 comandanţi ai garnizoanei Iaşi care s-au succedat de la Revoluţie până în prezent, niciunul nu a fost femeie, ceea ce înseamnă că şefia în armată este considerată, totuşi, “treabă de bărbat”.

“Marea unitate din Copou, până în anul 1994, a funcţionat sub denumirea de Regimentul 15 Mecanizat “Războieni”, iar după 1994 a început transformarea sa în Brigada 15 Mecanizată “Podu Înalt”. Din anul 1994 şi până în prezent, marea unitatea ieşeană a avut 12 comandanţi. De subliniat este faptul că unitatea din Iaşi funcţionează în subordinea diviziei 4 Infanteriei “Gemina” subordonată Statului Major al Forţelor Terestre, iar în trecut s-a numit Regimentul 15 Dorobanţi”, ne-au transmis reprezentanţii Brigăzii, ocolind elegant să ne ofere vreun număr concret de cadre.

Comentarii