Firmă franceză de asigurări condamnată la Iaşi. O şoferiţă din Franţa a rănit o adolescentă în parcarea Carrefour Era. „A traversat în fugă”

joi, 10 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Firmă franceză de asigurări condamnată la Iaşi. O şoferiţă din Franţa a rănit o adolescentă în parcarea Carrefour Era. „A traversat în fugă”

O firmă franceză de asigurări a fost condamnată de judecătorii ieşeni la plata de despăgubiri în urma unui accident rutier. J.V., o şoferiţă franţuzoaică, a rănit grav o adolescentă, în parcarea complexului Carrefour Era.

 

Accidentul s-a produs în aprilie 2015, victimă fiind D.I.S., în vârstă de 17 ani. J.V. a invocat în apărarea sa faptul că accidentul s-ar fi produs din culpa exclusivă a fetei, care ar fi traversat în fugă, fără să se asigure, prin loc nepermis, apărând brusc în faţa maşinii. Şoferiţa a fost cercetată pentru vătămare corporală din culpă, dar procurorii au dispus clasarea dosarului în decembrie 2018, J.V. fiind scoasă din cauză. Piciorul stâng al lui D.I.S. a fost prins sub maşină, fiind necesară ulterior o intervenţie chirurgicală. Tânăra a avut nevoie de o jumătate de an de îngrijiri medicale. Ulterior, fata accidentată s-a adresat instanţei, cerând obligarea asigurătorului Axa France la plata unor daune materiale în valoare de 2.000 de euro şi a unor despăgubiri morale de 40.000 euro.

În faţa instanţei, reprezentanţii asigurătorului Axa France a invocat prescrierea dreptului la acţiune al tinerei, invocând timpul trecut de la producerea accidentului. Magistraţii Judecătoriei au respins însă această solicitare, arătând că dacă termenul de prescripţie a răspunderii penale pentru vătămarea corporală trecuse, termenul de acţiune pentru despăgubiri, de trei ani, începuse să curgă de la data clasării dosarului. Or, acţiunea fusese înaintată de către D.I.S. în 2019, adică în termen. Judecătorii nu au fost de acord nici cu aprecierea că vina accidentului ar fi aparţinut doar fetei. Automobilul condus de J.V. avea o viteză de 50,4 km/h, în timp ce viteza maximă permisă în incinta Complexului Carrefour Era este de doar 30 km/h.

Solicitarea tinerei a fost aprobată parţial de judecători. Aceştia au respins cererea de acordare a unor despăgubiri materiale, întrucât acestea nu fuseseră dovedite cu acte. În schimb, au obligat Axa France la plata unor daune morale în valoare de 18.000 euro. Sentinţa nu este definitivă, ambele părţi declarând apel. Dosarul a intrat pe rolul Tribunalului, acesta urmând să stabilească primul termen de judecată.

Comentarii