De Business

Punem punctul pe știi

FORTUS moare oficial după 13 ani de comă

vineri, 26 noiembrie 2021, 02:59
2 MIN
 FORTUS moare oficial după 13 ani de comă

Tribunalul Cluj a acceptat cererea E.ON Energie şi a numit ca lichidator judiciar provizoriu SP „Mureş Insolvency“ SPRL.

Fortus SA intră în sfârşit în faliment după ce ani în şir a fost ţinut artificial în viaţă „legat la aparate“. Judecătorii au văzut ce era evident de foarte multă vreme şi au decis să închidă activitatea fostului colos al industriei comuniste.

E.ON Energie România SA a obţinut, ieri, aprobarea instanţei pentru dizolvarea societăţii fostului Combinat de Utilaj Greu, după ce furnizorul de energie şi gaze nu şi-a recuperat datoriile. Hotărârea din data de 24 noiembrie 2021 a fost publicată pe site-ul Tribunalului Cluj, consultat de „Ziarul de Iaşi“.

Fortus SA se află în insolvenţă din anul 2008, iar din aprilie 2015 combinatul nu a mai fost alimentat cu energie şi gaz, încetând producţia. În acest timp s-au făcut vânzări de active şi dări în plată care nu au fost văzute cu ochi buni de toate părţile implicate. Potrivit reprezentantului angajaţilor disponibilizaţi ai combinatului, plăţile creanţelor salariale „s-au făcut preferenţial“, susţinând că ar fi vorba chiar despre o „escrocherie“, având în vedere faptul că mulţi dintre cei care au lucrat în combinat încă mai aşteaptă plăţile compensatorii, drepturi băneşti care li se cuvin în urma disponibilizării.

Tribunalul a dispus sigilarea bunurilor care au mai rămas la Fortus SA. „Admite cererea de trecere în faliment a debitoarei Fortus SA formulată de creditoarea E.ON Energie România SA şi, în consecinţă: Dispune intrarea în faliment a debitoarei Fortus SA şi desemnează în calitate de lichidator judiciar provizoriu SP „Mures Insolvency“ SPRL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 25 din Legea nr. 85/2006. Dispune dizolvarea societăţii debitoare Fortus SA. Fixează termenul maxim de predare a gestiunii averii de la debitoare către lichidator, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii, pentru data de 14 decembrie 2021. (…) Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare. Dispune în sarcina lichidatorului judiciar provizoriu obligaţia de a depune rapoarte lunare privind modul de îndeplinire a atribuţiilor sale, cu justificarea cheltuielilor, la fiecare termen de continuare a procedurii. (…) Definitivă şi executorie“, se arată în document.

Comentarii